Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C
2024. október 26. Dömötör
Veszprém
12°C

Orbán Viktor: 1956 tanulsága, hogy csak Magyarországért és a magyar szabadságért szabad harcolnunk

2024. október 23. 13:05 // Forrás: MTI // Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd
A magyar szabadságszerető és szabadságharcos nép, a magyarokat még soha egyetlen megszállónak sem sikerült betörni vagy megszelídíteni - mondta a miniszterelnök szerdán Budapesten, a Millenáris Parkban. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen mondott ünnepi beszédében a kormányfő úgy fogalmazott: "a magyarok nem tűrik a megaláztatást". "Hogy egyszer és mindenkorra minden bábkormány és birodalom is megértse és soha többé ne felejthesse el: megcsináltuk a világforradalom legfényesebb szabadságharcát. Egy életre megtanítottuk nekik, hogy ne bántsd a magyart" - hangsúlyozta.

Ismét itt a régi kérdés, meghajolunk az idegen akarat előtt, ezúttal a brüsszeli akarat előtt, vagy ellenállunk neki. Ez a súlyos döntés vár most Magyarországra" - mondta Orbán Viktor.

Azt javasolta, "válaszunk legyen olyan világos és egyértelmű, mint 1956-ban volt". "Nem fogunk részt venni semmilyen birodalmi versengésben, és nem akarunk részt venni mások ellenségeskedésében. Nem hiszünk a világboldogító ideológiáknak, mindegy, hogy keletről vagy éppen nyugatról érkeznek-e. Mi csak egyetlen dolgot akarunk. Békében akarunk élni itt a Kárpát-medencében, a saját szabályaink szerint és a saját boldogulásunkat keresve" - fogalmazott.

Az orosz-ukrán háborúra utalva hangsúlyozta: a háborúba az egész európai gazdaság belerokkan, családok milliói mennek tönkre, ha hagyjuk, hogy így menjen tovább. "Hát ne hagyjuk, barátaim!" - hangoztatta Orbán Viktor.

Kiemelte: a brüsszeli nyomás napról napra erősebb az országon és a kormányon is. Nekünk, magyaroknak is el kell döntenünk, akarunk-e háborúba menni Oroszország ellen. Politikai ellenfeleink szerint menni kell, nekik 1956 tanulsága az, hogy harcolnunk kell Ukrajnáért, sőt Ukrajnában - mondta.

Kitért arra is, hogy az elmúlt hetven évben nem álltunk ilyen közel a világháborúhoz. Mindenki látja, de mindenki úgy tesz, mintha nem látná, "a király meztelen" – fogalmazott. Leszögezte: ideje kimondani, az európai vezetők, a brüsszeli bürokraták egy reménytelen háborúba vezették a Nyugatot.

A győzelem reményétől megszédült fejükben ez a háború a Nyugat háborúja Oroszország ellen, amit meg kell nyerniük, az ellenséget térdre kell kényszeríteniük és ki kell belőlük vasalniuk, amit csak lehet - fejtette ki, hozzátéve: ez az ő közös, nagy céljuk. Orbán Viktor hangsúlyozta: most már az egész Európai Uniót akarják nyíltan betolni az ukrán háborúba. Az új győzelmi tervet nyilvánosságra is hozták, lényege: a háború kiterjesztése – mondta.

vehir.hu
további cikkek
Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel 1956 Sulyok Tamás: ma egy szuverén és független Magyarország ünnepel Ma egy szuverén és független Magyarország, egy büszke és szabad nép ünnepel - hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában. 2024. október 23. 19:39 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt október 23 Kahler: 1956 a jog forradalma is volt Az október 23-ai ünnepi programok zárásaként szerdán kora este a Megyeház téri Brusznyai-szobornál tartották a központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékező beszédet ezúttal nem valamelyik politikai vezető tartotta, hanem Kahler Frigyes jogtörténész, aki kiemelte: a forradalmat egyik oldalról fegyverekkel, másikról pedig a jog és az erkölcs eszközeivel vívták, Brusznyai Árpád pedig az utóbbit képviselte. 2024. október 23. 19:43 Elbuktak, mégis hősök lettek… közélet Elbuktak, mégis hősök lettek… Kettős nemzeti ünnepünk napján az első rendezvénynek a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság biztosított helyszínt, melyen Koós Csaba a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (SZORAKÉSZ) felügyelő bizottságának elnöke, a Somogy Vármegyei Közgyűlés képviselője mondott beszédet. 2024. október 23. 13:34 Forradalmi megemlékezéssel indult a nap Gyulafirátóton 1956 Forradalmi megemlékezéssel indult a nap Gyulafirátóton Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek szerda reggel a gyulafirátóti alsó temetőben. 2024. október 23. 15:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.