Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Fegyveresek Balatonfüreden / – korok fesztiválja óriási érdeklődéssel –

2008. május 31. 13:44
Óriási érdeklődés mellett vette kezdetét Balatonfüreden a korok fesztiválja elnevezésű kétnapos program. A szervező Reformkori Hagyományőrzők Társasága kitűnő munkája mellé szegődött a pompás időjárás is.

Az előző évihez képest meghosszabbított útvonalon, a felső városrészből indult a látványos menet, melynek alkotó tagjai voltak a különböző történelmi korokat képviselő csoportok: összesen mintegy ötszázan bújtak római légiós, honfoglalás kori öltözékbe. I. András vagy éppen az Anjou-k, Mátyás, Bornemissza, Rákóczi korából elevenedtek meg a korhűen öltözött utódok, de voltak a barokk és természetesen a reformkor képviselői is szép számmal.

Schindele Györgyné, a szervezők motorja a Vehír érdeklődésére elmondta, hogy messze túlszárnyalta elképzeléseiket a jelentkezők magas száma, a műsorok színvonala.

A fél városon keresztülmasírozó marcona katonák, bájos leányok, szép asszonyok, kackiás bajuszú urak mindenütt nagy tapsot kaptak. Köszöntésükre a Kisfaludy Színpadon került sor, ahol a város apraja-nagyja és az érdeklődők óriási gyűrűjében a város polgármestere, dr. Bóka István mondott beszédet. Ebben kiemelte a hagyományok éltetésének fontosságát, azt a vonzerőt, amit a turizmus számára jelent egy ilyen szezonkezdeti esemény. A megye képviseletében ott volt Talabér Márta alelnök, a rendezvény védnöke (tisztéhez méltóan reformkori öltözékben) és Polgárdy Imre alelnök is.

Egy ilyen rendezvény segítségével kicsit jobban meg tudjuk érteni elődeinket – mondta a polgármester –, de el is tudunk gondolkodni azon, hogyan is élhettek a régmúlt emberei. Talán egy kicsit bepillantást is enged a fesztivál ezen korokba. Az igazi haszna pedig az, hogy a jövőt építeni csak a múltra alapozva lehet.

A színpompás fesztivált a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke, Rosta Sándor nyitotta meg. Idézte azokat a krónikásokat, akiknek köszönhetően napjainkig fennmaradtak a feljegyzések, melyek megerősítették, s használatossá tették a magyar nyelvet, ugyanakkor erősítették a magyarságtudatot. Ennek a nemzettudatnak a tükröződik mindazokon, akik eljöttek Balatonfüredre. Rosta Sándor szólt a reformkorról is, amely Magyarország olyan korszaka volt, melyben Balatonfüred vezető szerepet kapott. Itt gyülekeztek a kor nagyjai, innen indult a gőzhajózás stb.

A megnyitás látványos aktusa volt a Gyulafi László Hagyományőrző Lovas Bandérium végvári szokás szerinti díszlövése, mellyel valóban kezdetét vette a kétnapos forgatag.


A korok fesztiváljának résztvevői ezután hajókázásra indultak, a vendégsereg pedig a vásárban tölthette idejét, ahol találkozhatott igazi kováccsal, mézeskalács-készítővel, várépítőkkel stb.



Zatkalik András
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.