Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Egy ezüstöt és két bronzérmet nyertünk

2010. augusztus 10. 0:27 // Forrás: mno.hu
Három érmet szereztek a magyar sportolók a Budapesten megrendezett úszó-Európa-bajnokság döntőinek első napján. Képriport!

Második lett Hosszú Katinka, míg Jakabos Zsuzsanna és Kis Gergő a harmadik helyen végzett. Női gyorsváltónk egy hajszállal maradt le a dobogóról.

Kis Gergő – zengte a hangosbemondó a Széchy Tamás uszodában, mire a magyar szurkolók fülsiketítő ujjongásban törtek ki. Nem csoda, a férfi 400 méteres gyorsúszás döntőjében rögtön megszereztük első érmünket az Európa-bajnokságon. Az úszóküzdelmek nyitónapjának döntőjébe a magyar Kis Gergő a hatodik legjobb idővel került be, s igazi nagyágyúkkal kellett fölvennie a küzdelmet.

A mezőnyben volt a szám világbajnoka, egyben világcsúcstartója, a német Paul Biedermann, az orosz Nyikita Lobincev, aki a legjobb időt úszta délelőtt. Mindegyiküket meglepte azonban a francia Agnel Yannick, aki rögtön az élre állt. De Gergő sem ijedt meg a saját árnyékától, 300 méterig a mezőnyben megbújva úszott, majd az utolsó százon robbantott, amivel egészen a harmadik helyig repesztett. A számot némi meglepetésre Yannick nyerte élete legjobbjához közeli eredménnyel, a második helyen Biedermann csapott a célba.

Dara Eszterért és Bordás Beatrixért szoríthattak a magyar szurkolók az ötvenméteres pillangóúszás elődöntőjében, sajnos egyikük sem került a fináléba. A svéd Theresa Alshammer viszont, ha már ott volt, 25.50-nel új Európa-bajnoki csúcsot úszott. Ugyanígy tett a férfiak 100 méteres hátúszásában a már délelőtt is versenyrekordot döntő francia Camille Lacourt (52.58).

És jött a várva várt döntő, a 400 méteres női vegyes úszás, benne világbajnokunkkal, Hosszú Katinkával és Jakabos Zsuzsannával. Úgy kezdődött a verseny, mint legszebb álmunkban, Hosszú állt az élre, őt Jakabos követte. Egészen a mellúszásig ez volt a sorrend, akkor kezdett feljönni a legjobb idővel kvalifikáló brit Hannah Miley. Száz méterrel a vége előtt először szorult össze a szívünk, amikor a szeplős angol lány a vezetést is átvette.

Sajnos később már ki sem engedte a kezéből, előnyét a gyorsúszásban folyamatosan növelve magabiztosan nyert. Eredménye új Európa-bajnoki csúcs. Katinka is megtartotta ezüstérmes pozícióját, míg nagy örömünkre Jakabos Zsuzsanna a harmadik helyet szerezte meg. A mieink az érmeket Schmitt Pál köztársasági elnöktől és Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnoktól vehették át.

Még az újságíróknak nyilatkoztak lányaink, amikor a férfiak százméteres mellúszó elődöntőjében már az újabb magyar sikerekért drukkolhattunk. Nem is hiába, az Európa-rekordot tartó Hugues Duboscq mögött mindössze két század másodperccel lemaradva Gyurta Dániel a harmadik legjobb idővel jutott a döntőbe. Ugyancsak e számban született egy újabb versenyrekord, amely a norvég Dale Oen nevéhez fűződik (59.29).

A nap végére a váltószámok maradtak. Először a hölgyek ugrottak a medencébe, s az első váltásnál a magyar staféta vezetett. Majd felrobbant a stadion! A második száz után sem volt veszve semmi, a második helyen fordultunk, s még harmadik emberünk is bronzot érő pozícióban váltott. A negyediknek úszó Hosszú Katinkából minden bizonnyal sokat kivett a nem sokkal előtte végződött vegyes döntő, s bár keményen küzdött, a svéd lányt már nem tudta utolérni, így a negyedik helyen zártak a hazaiak.

A férfiak nem küzdöttek érmekért, ám végig tartották hatodik helyüket, így fiaink is pontszerző helyre futottak be. A számot – talán már írni is fölösleges – bajnoki rekorddal az oroszok nyerték, akik nagy küzdelemben győzték le a franciákat.

Eredmények

400 méteres férfi gyorsúszás, döntő:
1. Agnel Yannick (FRA) 3:46.17
2. Paul Biedermann (GER) 3:46.30
3. Kis Gergő (HUN) 3:48.46

400 méteres női vegyes úszás, döntő:
1. Hannah Miley (GBR) 4:33.09
2. Hosszú Katinka (HUN) 4:36.43
3. Jakabos Zsuzsanna (HUN) 4:37.92

4x100 méteres női gyorsúszóváltó, döntő:
1. Németország 3:37.72
2. Nagy-Britannia 3:38.57
3. Svédország 3:38.81
4. Magyarország (Verrasztó Evelin, Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka) 3:38.98

4x100 méteres férfi gyorsúszóváltó, döntő:
1. Oroszország 3:12.46
2. Franciaország 3:13.29
3. Svédország 3:15.07
…6. Magyarország (Kozma Dominik, Takács Krisztián, Cseh László, Makány Balázs) 3:18.01

50 méteres női pillangóúszás, elődöntő:

12. Dara Eszter 26.92
14. Bordás Beatrix 27.15

100 méteres férfi mellúszás, elődöntő:

3. Gyurta Dániel 1:00.56
-----------------------------
15. Bodor Richárd 1:01.66

50 méteres férfi pillangóúszás, elődöntő:

15. Takács Krisztián 24.37

200 méteres női hátúszás, elődöntő:

15. Szekeres Dorina 2:14.11

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.