Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Zavarja-e, hogy balkezes?

2010. augusztus 13. 0:32 // Forrás: Ódor/Janni
A középkorban még boszorkánynak nézték volna őket, ma már csak különlegesnek számítanak a többiek között.


Sebe István

 Sebe István, vegyész
Mindig meglepődnek azon, hogy balkezes vagyok. Édesapámnak mondták, hogy át kellene szoktatni a jobb kezem használatára, de nem próbálták meg. Nem olyan éles a határ a jobb és a bal oldal között, tehát nekem is vannak olyan dolgaim, ahol a jobb kezemet használom. Valószínűleg azért, mert minden erre van kitalálva. A mindennapokban nem zavar ez különösképpen, bár a laboratóriumi eszközök nagy részét könnyebb jobb kezesekre szerelni, mivel nagyon kevés a bal kezes.


Tóth Loon

Tóth Loon, színész
Kevés az igazi balkezes, én nem vagyok az. Lényegesen ügyesebb vagyok a bal kezemmel, de képes vagyok megtanulni dolgokat a jobb kezemmel is. Például nagyon kínos lehet étteremben, ha valaki nem tudja fordítottan megtanulni az eszközök használatát, vagy elég csak az írásra gondolni, ami jobb kézre van kitalálva. Színpadon úgy dolgozom, mintha én is jobb kezes lennék, hacsak nem kapok az ellenkezőjére utasítást. A társadalmi berögződéseket is meg kell tanulni, például a kézfogást, mivel senki nem a bal kezét használja ilyenkor. Ezekkel együtt kell élni, de ma már lényegesen könnyebb, hiszen gyártanak bal kezes eszközöket is.


Gulyás Péter

Gulyás Péter, az MKB Veszprém KC magyar válogatott kézilabdázója
– A szüleim még egészen kisgyermek koromban próbálkoztak azzal, hogy átszoktassanak a jobb kezem használatára. A gyerekorvosom azonban kérte, hogy ezt ne tegyék, hiszen ritkaság a balkezesség, s egyszer még hasznomra válhat. Általános iskola nyolcadik osztályában vált világossá előttem, hogy mennyire igaza volt, hiszen a kézilabdában ez óriási előny. Egyébként teljesen balos vagyok: mindent ezzel a kezemmel művelek, sőt ballábas is vagyok. Soha semmilyen hátrányom nem volt ebből, inkább ajándékként fogom ezt fel.


Csiszér Zsuzsi

Csiszér Zsuzsi, festő
Szerint a világnapot a jobbkezesek találták ki, mert a balkezesek biztosan nem ünneplik magukat. - Az családban mindenki balkezes, igaz a lányom csak félig. Édesanyámat még átszoktatták a jobbkezére, a körmeire "iskola- pálcával" suhintottak az óra megkezdése előtt, még a hatvanas években. Zsuzsit már nem szoktatták le róla, előnynek viszont nem mondaná a balkezességet. - Nekem ez a normális, persze belőlünk van kevesebb, de nem ettől vagyunk különlegesek. Minden ember különleges, és annak kell, hogy érezze magát. A tehetség szintén nem ettől függ, a festő barátaim, mind jobbkezesek.


Mártony Zsuzsanna

Mártony Zsuzsanna, énekművész
Nagynénjét, és barátnőjét szintén átszoktatták jobb kézre. – Nagycsoportos ovis koromig jobbkezes voltam, most pedig az íráson kívül mindent jobb kézzel csinálok. Amikor zongorán tanultam játszani, gyakran hangosabb volt a kíséret, mint a dallam, mert a jobb kéz játsza a dallamot, a bal pedig a kísértet. Sem előnye, sem hátránya nem származott balkezességéből. Szerinte a balkezeseknek a jobb agyfélteke működés szempontjából uralkodóvá, dominánssá válik a bal fölött, és mivel a jobb agyfélteke irányítja az érzelmeket, emiatt lehet a művészek között sok a balkezes.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.