Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Veszprém művészeiért

2010. augusztus 20. 5:00
Több éves hagyomány, hogy a veszprémi művészek emléket állítanak korábban élt társaik emlékére.

Immár hagyománynak számít, hogy a Panteonban minden év augusztus huszadika előtt egy emléktáblát helyeznek ki valamely veszprémi vagy Veszprémhez kötődő, a városért sokat tett személyek emlékére. Tegnap délután a tizennyolcadik században élt öt művész tiszteletére avattak emlékoszlopot, a Tűztorony udvarán.

Az emlékjelet Raffay Béla szobrászművész alkotta. A kezdeményezést régóta támogatja az önkormányzat, így a köszöntő beszédet is Péterné Rózsa Mária,  kulturális, turisztikai és vallásügyi bizottság elnöke mondta. Felhívta a figyelmet miért is fontos a veszprémiek számára a Panteon, a hely, ahol büszkén emlékezhetünk tehetséges elődeinkre. A tanácsnok asszony felsorolta az öt művészt is – Gabránszky István ötvöst, Anteszner József képírót, Ethey István könyvkötőt, Tiethart József kőművest és a székesegyház eleddig névtelen orgonistáját – akik tiszteletére az emlékjel készült.



Péterné Rózsa Mária és Raffay Béla

Az avatóbeszédet Lichtneckert András főlevéltáros tartotta, aki visszavezette a közönséget a tizenhetedik századi Veszprémbe, ahol a század közepétől óriási fejlődés indult meg, ekkor alakult ki a ma ismert városkép. Az akkori művészek és céhmesterek nem számítottak híres embereknek – ezen négy személy nevét is egy telekkönyvből ismerjük – ám megérdemlik a tiszteletet, névtelenül is sokat tettek városunkért.



Az esemény zárásaként megkoszorúzták az emlékoszlopot

Tiger Szabolcs
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.