Egy közepes méretű kivi több mint 60 milligramm C-vitamint tartalmaz, ez nagyjából a napi ajánlott bevitelünk 70-80 százaléka. A C-vitamin amellett, hogy az immunrendszer első számú védelmezője, a sebgyógyulásban, a vas felszívódásában és a bőr kollagéntermelésében is kulcsszerepet játszik. Ha tehát szeretnél ellenállóbb lenni a vírusokkal szemben, gyorsabban regenerálódni, és közben még fiatalosan is kinézni, akkor a napi egy-két kivi szinte kötelező.
A kivi káliumtartalma segít a vérnyomás szabályozásában, így különösen jótékony lehet azoknak, akik szív- és érrendszeri problémák megelőzésére törekednek. Rosttartalma közben a koleszterinszint csökkentését támogatja, ráadásul segít a vércukorszint stabilizálásában is. Mindez azt jelenti, hogy a kivi finom, és hosszú távon a szíved is hálás lesz érte.
Mi a helyzet az emésztéssel? Nem sok gyümölcs büszkélkedhet azzal, hogy egy speciális enzimet is tartalmaz, amely segíti a fehérjék lebontását, de a kivi igen. Ez az aktinidin nevű enzim egyfajta természetes emésztésjavítóként működik, különösen akkor, ha nehéz, húsos ételek után fogyasztjuk. És persze a rostokról se feledkezzünk meg: már napi egy kivi is sokat segíthet a rendszeres bélműködés fenntartásában.
Jót tesz a szemnek is, mert a kivi jelentős mennyiségben tartalmaz luteint és zeaxantint, két olyan antioxidánst, amely segít megelőzni a szem öregedésével járó problémákat, például a makuladegenerációt vagy a szürkehályogot. Aki sokat néz képernyőt, vagy egyszerűen csak szeretne hosszú távon is jól látni, annak érdemes ezt is figyelembe venni.
A bőr egészségét támogatja a benne található C-vitamin, és rendszeres fogyasztása hozzájárul a bőr feszességéhez és ragyogásához is. A kollagéntermelés serkentése miatt csökkenhetnek a ráncok, és a bőr állaga is javulhat. Ráadásul antioxidánsai védik a sejteket a korai öregedéstől.
Azonban, mint minden szuperélelmiszer, a kivi sem mindenkinek való. Allergiás reakciókat válthat ki, főként azoknál, akik latexérzékenyek, és mivel K-vitamint is tartalmaz, véralvadásgátlót szedőknek érdemes orvossal konzultálni, mielőtt napi szinten fogyasztani kezdenék.
A kivi finom és frissítő, és szinte minden szervrendszerünkre pozitívan hat, az immunrendszertől kezdve a szíven és az emésztésen át egészen a szemünkig és a bőrünkig. Egy olyan komplex, természetes tápanyagbomba, amit tényleg érdemes beilleszteni a napi rutinba.