Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napfény és gyomorrontás – az ételmérgezés tudománya nyáron

2025. április 22. 22:36
Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy nő a szabadtéri étkezések, fagyizások és kerti partik száma is, és ezzel együtt viszont az ételmérgezések kockázata is ugrásszerűen megnő. A meleg időjárás ugyanis tökéletes táptalajt biztosít a különféle patogén mikroorganizmusok szaporodásához, amelyek akár néhány óra alatt is teljesen tönkretehetik egy gondtalan nyári napot.

A hasmenés, hányás, láz és gyengeség nemcsak kellemetlen, de bizonyos esetekben veszélyes is lehet.

De pontosan mi történik ilyenkor a szervezetben? Milyen ételek jelentenek nagyobb rizikót? És hogyan lehet tudatosan elkerülni a nyári ételmérgezés-felütést? Nézzük meg tudományos alapokon:

Az ételmérgezések többsége bakteriális eredetű, de okozhatják vírusok, paraziták vagy akár a romlott ételben felszaporodott toxinok is. A leggyakoribb tettesek között ott találjuk a Salmonella, az Escherichia coli, a Listeria monocytogenes és a Staphylococcus aureus baktériumokat. Ezek a kórokozók az ételek helytelen tárolása, előkészítése vagy szállítása során kerülnek az ételbe, és meleg környezetben szédületes gyorsasággal képesek elszaporodni. A Salmonella például már 20°C felett aktívabbá válik, de 37°C-on – tehát testhőmérsékleten – szó szerint "kiteljesedik". Épp ezért különösen veszélyesek a napon hagyott ételek, főként azok, amelyek fehérjében gazdagok: tojásos majonézes saláták, tejtermékek, húsos fogások vagy a tojással készített desszertek, mint például a házi tiramisu vagy a fagylalt.

A fagylalt különösen érdekes példa, mert hűtve árulják, mégis gyakran vezet ételmérgezéshez. Ennek oka nem maga a fagylalt hőmérséklete, hanem az, hogy előállítása során gyakran használnak nyers tojást, és ha az nincs megfelelően pasztőrözve, a Salmonella bekerülhet a krémes állagú nyalánkságba. Egy elolvadó, majd újrafagyasztott fagylalt ráadásul tökéletes melegágya lehet a baktériumoknak. Ráadásul ha nem megfelelően tisztított gépből adagolják, a kontamináció még nagyobb eséllyel bekövetkezik. Ugyanez igaz a svédasztalos rendezvényekre is: a nyílt tálcákban, fedetlenül tálalt, langyosra melegedett ételek ideális környezetet biztosítanak a baktériumok szaporodásának. Egy május végi esküvő vagy szabadtéri céges buli után jelentkező tömeges gyomorrontás szinte mindig ilyen forrásból ered.

A tünetek általában 4–72 órán belül jelentkeznek, és enyhe rosszulléttől kezdve (hányinger, puffadás) egészen súlyos, kiszáradással fenyegető állapotig terjedhetnek. A szervezet ilyenkor védekező mechanizmust indít be: a gyomor kiüríti magát, a bél gyorsítani próbálja az áthaladást, hogy mielőbb megszabaduljon a kórokozótól – innen jön a hányás és a hasmenés. Ha szerencsénk van, a tünetek 1-2 nap alatt enyhülnek, de gyenge immunrendszerű személyeknél (gyerekek, idősek, várandósok) ez komoly következményekkel is járhat, akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

A legfontosabb kérdés persze az: hogyan kerülhetjük el mindezt? A válasz szerencsére nem bonyolult, csak egy kis tudatosságot igényel. Ne hagyjunk hűtést igénylő ételeket a napon 1–2 óránál tovább (30°C felett ez az idő 1 órára csökken), és mindig fedjük le azokat. Ha piknikezni megyünk, használjunk hűtőtáskát vagy jégakkut, és kerüljük azokat az ételeket, amelyek nyers tojást, tejterméket vagy húst tartalmaznak. Ha étteremben eszünk, különösen fagylaltot, kérdezzünk rá az összetevőkre, és ha a hűtőtér higiéniája kétséges, inkább mondjunk nemet. A kézmosás minden étkezés előtt nemcsak a gyerekeknek fontos – a norovírusok például egyszerű kézfogással is terjedhetnek, és robbanásszerűen okoznak hasmenéses járványokat.

Végső soron a nyár az élményekről és az ízekről szól, de ezek élvezetéhez elengedhetetlen az élelmiszerbiztonság. Az ételmérgezés nem válogat, nem kímél, és nem vár. Ha viszont tudjuk, hogyan előzzük meg, akkor nyugodt gyomorral élvezhetjük a napsütést, nem pedig az árnyékban, mentőre várva.

vehir.hu
további cikkek
Szupererő egy marékban – ezért érdemes minden nap olajos magvakat enni életmód Szupererő egy marékban – ezért érdemes minden nap olajos magvakat enni A modern egészségtudatos konyha egyik legnagyobb sztárja nem más, mint az olajos mag. Ez a kis méretű, ám táplálkozás-élettani szempontból óriási értéket képviselő finomság ma már nemcsak a reformboltok polcairól, hanem a reggelizőasztalokról, uzsonnás dobozokból és edzőtermi shakerek mellől is ismerős lehet. De vajon miért kapnak ekkora figyelmet ezek az apró energiabombák? 2025. június 10. 23:06 Egyre több ügyet intézünk online közélet Egyre több ügyet intézünk online A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internethasználati szokásokat évről évre monitorozó felmérése szerint már nemcsak a vásárlásainkat, hanem a legkülönfélébb ügyeink intézését is egyre gyakrabban bonyolítjuk az interneten. 2025. május 26. 13:16 A világjárók tényleg tönkreteszik a városokat? Megelőzhető a baj, ha így csináljuk! utazás A világjárók tényleg tönkreteszik a városokat? Megelőzhető a baj, ha így csináljuk! A nyár közeledtével az emberek már leszúrták a gombostűket a világtérképre. A nyaralás célja általában a kikapcsolódás, de vajon úgy is tudjuk élvezni, ha rajtunk kívül még több ezer ember is pont ugyanakkor és pont ugyanazokat a helyeket akarja meglátogatni? Abba is érdemes belegondolni, hogy a népszerű városoknak és lakóinak ez az időszak akár egy igazi rémálom is lehet. Az overtourism pár éve került a köztudatba és egyre jobban foglalkoztatja az embereket, mivel nem csak a mi utazásunkat ronthatja el, hanem az ott élők életét is. 2025. május 27. 11:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.