Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. május 2. Zsigmond
2025. május 2. Zsigmond

Napfény és gyomorrontás – az ételmérgezés tudománya nyáron

2025. április 22. 22:36
Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy nő a szabadtéri étkezések, fagyizások és kerti partik száma is, és ezzel együtt viszont az ételmérgezések kockázata is ugrásszerűen megnő. A meleg időjárás ugyanis tökéletes táptalajt biztosít a különféle patogén mikroorganizmusok szaporodásához, amelyek akár néhány óra alatt is teljesen tönkretehetik egy gondtalan nyári napot.

A hasmenés, hányás, láz és gyengeség nemcsak kellemetlen, de bizonyos esetekben veszélyes is lehet.

De pontosan mi történik ilyenkor a szervezetben? Milyen ételek jelentenek nagyobb rizikót? És hogyan lehet tudatosan elkerülni a nyári ételmérgezés-felütést? Nézzük meg tudományos alapokon:

Az ételmérgezések többsége bakteriális eredetű, de okozhatják vírusok, paraziták vagy akár a romlott ételben felszaporodott toxinok is. A leggyakoribb tettesek között ott találjuk a Salmonella, az Escherichia coli, a Listeria monocytogenes és a Staphylococcus aureus baktériumokat. Ezek a kórokozók az ételek helytelen tárolása, előkészítése vagy szállítása során kerülnek az ételbe, és meleg környezetben szédületes gyorsasággal képesek elszaporodni. A Salmonella például már 20°C felett aktívabbá válik, de 37°C-on – tehát testhőmérsékleten – szó szerint "kiteljesedik". Épp ezért különösen veszélyesek a napon hagyott ételek, főként azok, amelyek fehérjében gazdagok: tojásos majonézes saláták, tejtermékek, húsos fogások vagy a tojással készített desszertek, mint például a házi tiramisu vagy a fagylalt.

A fagylalt különösen érdekes példa, mert hűtve árulják, mégis gyakran vezet ételmérgezéshez. Ennek oka nem maga a fagylalt hőmérséklete, hanem az, hogy előállítása során gyakran használnak nyers tojást, és ha az nincs megfelelően pasztőrözve, a Salmonella bekerülhet a krémes állagú nyalánkságba. Egy elolvadó, majd újrafagyasztott fagylalt ráadásul tökéletes melegágya lehet a baktériumoknak. Ráadásul ha nem megfelelően tisztított gépből adagolják, a kontamináció még nagyobb eséllyel bekövetkezik. Ugyanez igaz a svédasztalos rendezvényekre is: a nyílt tálcákban, fedetlenül tálalt, langyosra melegedett ételek ideális környezetet biztosítanak a baktériumok szaporodásának. Egy május végi esküvő vagy szabadtéri céges buli után jelentkező tömeges gyomorrontás szinte mindig ilyen forrásból ered.

A tünetek általában 4–72 órán belül jelentkeznek, és enyhe rosszulléttől kezdve (hányinger, puffadás) egészen súlyos, kiszáradással fenyegető állapotig terjedhetnek. A szervezet ilyenkor védekező mechanizmust indít be: a gyomor kiüríti magát, a bél gyorsítani próbálja az áthaladást, hogy mielőbb megszabaduljon a kórokozótól – innen jön a hányás és a hasmenés. Ha szerencsénk van, a tünetek 1-2 nap alatt enyhülnek, de gyenge immunrendszerű személyeknél (gyerekek, idősek, várandósok) ez komoly következményekkel is járhat, akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

A legfontosabb kérdés persze az: hogyan kerülhetjük el mindezt? A válasz szerencsére nem bonyolult, csak egy kis tudatosságot igényel. Ne hagyjunk hűtést igénylő ételeket a napon 1–2 óránál tovább (30°C felett ez az idő 1 órára csökken), és mindig fedjük le azokat. Ha piknikezni megyünk, használjunk hűtőtáskát vagy jégakkut, és kerüljük azokat az ételeket, amelyek nyers tojást, tejterméket vagy húst tartalmaznak. Ha étteremben eszünk, különösen fagylaltot, kérdezzünk rá az összetevőkre, és ha a hűtőtér higiéniája kétséges, inkább mondjunk nemet. A kézmosás minden étkezés előtt nemcsak a gyerekeknek fontos – a norovírusok például egyszerű kézfogással is terjedhetnek, és robbanásszerűen okoznak hasmenéses járványokat.

Végső soron a nyár az élményekről és az ízekről szól, de ezek élvezetéhez elengedhetetlen az élelmiszerbiztonság. Az ételmérgezés nem válogat, nem kímél, és nem vár. Ha viszont tudjuk, hogyan előzzük meg, akkor nyugodt gyomorral élvezhetjük a napsütést, nem pedig az árnyékban, mentőre várva.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
bottle-glass-milk-with-nuts
bottle-glass-milk-with-nuts
bottle-glass-milk-with-nuts
Növényi tejek a nagyító alatt – egészséges alternatíva vagy csak divathullám? A növényi alapú italok, amelyeket a köznyelv csak „növényi tejekként” emleget, az utóbbi években hatalmas népszerűségre tettek szert. Bár korábban leginkább a laktózérzékenyek és vegánok választása volt, ma már egyre több ember fordul ezekhez az italokhoz pusztán az egészségtudatosság vagy a fenntarthatóság jegyében. De vajon valóban egészségesebb alternatívát jelentenek, mint a hagyományos tehéntej? És mire érdemes figyelni, ha növényi tejre váltunk? 2025. április 26. 21:44
ChatGPT Image 2025. ápr. 23. 14_16_32
ChatGPT Image 2025. ápr. 23. 14_16_32
ChatGPT Image 2025. ápr. 23. 14_16_32
Arannyal varrt sebek: a japán kintsugi művészete A kintsugi, vagy más néven kintsukuroi, a japán kultúra egyik legmélyebb és legszebb művészeti formája, amely a törött kerámiák arannyal történő javítását jelenti. Ez a technika olyan restaurálási módszer, amely egyben filozófiai szemlélet is, hiszen a tökéletlenségben rejlő szépséget és az elmúlás elfogadását hirdeti.  2025. április 23. 21:16
ChatGPT Image 2025. ápr. 21. 19_48_12
ChatGPT Image 2025. ápr. 21. 19_48_12
ChatGPT Image 2025. ápr. 21. 19_48_12
Dermesztően jó? - A krioterápia tudományos háttere Képzeld el, hogy egy fürdőköpenyben belépsz egy kamrába, ahol a hőmérséklet -100 Celsius-fok alatt van. Pár percig dermesztő hideg vesz körül, majd kilépsz: élénkebbnek, energikusabbnak, sőt, néhányak szerint boldogabbnak érzed magad. Ez a krioterápia, egy egyre népszerűbb wellness-kezelés, amelyet a sportolók regenerációjától kezdve a bőrfiatalításig sokféle céllal alkalmaznak. De vajon valóban hatásos? 2025. április 22. 15:52
man-checking-his-phone-while-his-girlfriend-is-angry
man-checking-his-phone-while-his-girlfriend-is-angry
man-checking-his-phone-while-his-girlfriend-is-angry
„Nem elégszik meg eggyel” – A nárcisztikus személyiség és a megcsalás pszichológiája A párkapcsolatokban a hűség az egyik legfontosabb bizalmi pillér. Ha ez sérül, a kapcsolat alapjai rendülnek meg – különösen akkor, ha az egyik fél nárcisztikus személyiségjegyeket hordoz. Ilyenkor a hűtlenség nem pusztán egy véletlen botlás vagy érzelmi elhidegülés következménye: egy mélyen gyökerező pszichológiai működésmód része. A nárcisztikus ember hűtlensége árulás, és egy olyan eszköz is, amellyel hatalmat, figyelmet és önigazolást szerez magának, miközben a partnert lassan leépíti. 2025. április 18. 19:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.