Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Egy játszmát nyert a VRC a szezon első meccsén

2010. augusztus 26. 7:42 // Forrás: Rodics Dániel
A rengeteg nyitást rontó Company Nyelviskola VRC 3:1-re kikapott a házigazda Dunaferr SE-től a férfi felkészülési tornán.

Nyári Sándor visszatért a férfimezőnybe! A tréner legutóbb hat éve, 2004-ben dirigált férficsapatot. A Szegeddel két bajnoki- és négy Magyar Kupa-aranyérmet ünnepelhetett, majd négy év kihagyás után a BSE női együttesével két bajnokságot és egy kupát nyert. Dunaújvárosba minden bizonnyal kettős érzéssel utazott a mester, hiszen sikerélménye és kellemetlen emléke egyaránt van a településsel kapcsolatban. Annak idején itt szenvedett súlyos sérülést, ami miatt végleg abba kellett hagynia a röplabdázást, viszont edzőként sok emlékezetes rangadót nyert itt meg csapataival, legutóbb például 2009-ben Dunaújvárosban lett juniorbajnok az általa vezetett BSE!

Jelenlegi együttese, a Veszprém némileg tartalékosan érkezett a szezon első felkészülési tornájára, mert a keretből munkahelyi elfoglaltság miatt Seck György, Németh Ervin és Horváth Ádám is hiányzott, valamint értelemszerűen a műtét előtt álló Nagy Attila sem tartott társaival. Az új edzőn kívül bemutatkozott viszont a bakonyi csapat két új centere, Cziczó Gábor, aki Kazincbarcikáról érkezett, de korábban játszott Szolnokon és Dunaújvárosban is, illetve Bánhegyi István, aki az elmúlt években Kaposváron röplabdázott, de annak idején a Vasasban és a válogatottban is szerepelt. Ezúttal debütált új csapatában a sümegi Németh Zoltán is, aki régebben a Dunaferrben is megfordult.

A találkozót megtekintette az előző bajnokságban negyedik helyezett VRC korábbi játékos-edzője, a dunaújvárosi Szabó Gábor is. Az első pillanatokban az láthatta, hogy volt együttese jól kezdett, a vártnál pontosabban fogadott nyitást, csupán a támadás-befejezések nem voltak hatékonyak. Nyári Sándor hamar időt kért, majd cserélnie kellett, mert Tóth Tibor hirtelen a lábához kapott. A csapatszerkezet megbomlása miatt összeomlott a VRC nyitásfogadása, az újvárosiak remekül szerváltak, kitűnően blokkoltak, és magabiztosan támadtak. Az első technikai szünetben még csak két pont volt a házigazda előnye (8:6), a második kötelező pihenőnél viszont már tíz (16:6).

A folytatásban sem találta a ritmust a Veszprém, a szervafogadáson kívül a mezőnymunka is akadozott, a centerek támadási próbálkozásait pedig előszeretettel blokkolták a hazaiak (22:8). A Dunaferrben a feladó, Tóth András kiválóan irányított, Tomanóczy Tibor pedig nagyszerűen fejezte be az akciókat. A legvégén Bokor Elek ászértékű nyitása zárta le a vártnál sokkal simább dunaújvárosi sikerrel zárult első szettet (25:10, 1:0).

Tóth Tibor immár civil ruhában helyet foglalt a lelátón, a Veszprém tehát egy újabb kulcsembert vesztette el. A második periódust is a Dunaferr kezdte jobban, a bakonyiaknál megint becsúszott néhány nyitási és fogadási hiba. Amikor magára talált a Veszprém, Németh Zoltán ásznyitásával és sikeres ejtésével egyenlített, sőt Czintula Mihály blokkról kiütött labdájával a vezetést is átvette (6:7). A VRC fiatal liberója, Garamvölgyi Olivér egyáltalán nem volt megszeppenve, meglepően pontosan, magabiztosan fogadta a nyitásokat. Küzdött, hajtott, nagyon akart mindkét csapat, és ehhez helyenként jó játék is társult. Persze hibák is voltak bőven, de ez az idény első felkészülési tornáján nem is csoda. A Veszprém ezúttal nem omlott össze, egy-két ponttal mindig vezetett (14:16). Kráml Szilveszter és Czintula Mihály egyre jobban belelendült, a másik oldalon Tomanóczy mellett Bokor Elek szorgoskodott támadásban.

Amikor a hazaiak egyenlítettek, Nyári Sándor időt kért (20:20). A folytatásban újra ellépett két ponttal a Veszprém, ezért Ruffing Péter is rövid szünetet kezdeményezett. A visszatérést követően az első játékvezető állásrendi hibát jelzett a bakonyiaknál, az Újváros újra egyenlített (22:22). Czintula Mihály sokadik nyitását rontotta el, de Kráml ütése pontos volt, Puspán Balázs ragyogó blokkja pedig egyenlítést jelentett a VRC számára (23:25, 1:1).

A harmadik részben jobban rajtolt a Dunaferr (8:4), az első technikai után kezdett zárkózni a Veszprém, amely kisvártatva egyenlített (9:9). A VRC lendülete ezután némileg megtört, és a visszatérő pontatlanságokat kihasználva újra komoly előnyt alakított ki a Dunaújváros (16:11). Hullámzó volt a játék, a bakonyiak nem tudták kihasználni a lehetőségeiket és rengeteg szervát elrontottak, a jól védekező házigazda őrizte vezetését (20:16). A hajrában sem változott a játék képe, néhány jó veszprémi megmozdulás ellenére a pontosabb, magabiztosabb, tudatosabb röplabdát játszó Dunaferr nyerte a szettet (25:21, 2:1).

Lendületes játékkal, látványos ütésváltásokkal indult a negyedik felvonás. A veszprémieket továbbra is saját rontásaik akadályozták leginkább (8:5). Több támadásvariációt próbálgatott mindkét csapat, változó sikerrel. A hazaiak hatékonyabbak voltak centerből, leginkább Szabó Balázs volt eredményes támadásban és blokkban is (13:8). Úgy tűnt, a vendégek ismét elvesztették a fonalat, sok volt a pontatlanság, figyelmetlenség, ennek pedig nagy ára volt. Fokozatosan nőtt az újvárosiak előnye, ám egy állásban ők is megtorpantak, Ruffing Péternek időt kellett kérnie (17:14). Cziczó Gábor kiváló szerváinak köszönhette felzárkózását a Veszprém, de amikor a jó sorozatnak vége szakadt, megint a Dunaferr pillanatai és pontjai következtek (20:16).

Ruffing mester hamarosan kikérte második idejét is, mert a bakonyiak újra szorongatták csapatát (20:18). Ezúttal is Tomanóczy lendítette át együttesét a holtponton, majd Hatvany Attila és Szabó Balázs pontjai következtek, így Nyári Sándornak is időt kellett kérnie (23:19). A legvégén újra Tomanóczy volt eredményes, majd Bokor Elek ütése zárta le az élvezetes találkozót, amely sok hibát, ugyanakkor számos jó megoldást is hozott.

Dunaferr Kupa, férfi felkészülési torna, Dunaújváros, 1. mérkőzés:
Dunaferr SE–Company Nyelviskola-Veszprémi RC 3:1 (10, –23, 21, 21)
100 néző. Játékvezetők: Hóbor, Donkó
Dunaferr: Tóth A., Szabó B., Bokor E., Hatvany A., Tomanóczy, Lukács A. Csere: Pápai (liberó), Dávid Cs., Hatvany Zs. Edző: Ruffing Péter
Veszprém: Puspán, Cziczó, Németh Z., Tóth T., Czintula M., Bánhegyi. Csere: Garamvölgyi (liberó), Kráml, Horváth Sz., Dolgos, Myszöglád. Edző: Nyári Sándor

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:6, 17:6, 22:8. 2. játszma: 7:8, 14:16, 20:20, 22:22. 3. játszma: 8:4, 9:9, 16:11, 20:16, 23:18. 4. játszma: 8:5, 16:9, 17:15, 20:18, 23:19

Edzői értékelés

Ruffing Péter: – Nagyon az elején tartunk még, nincs két hete, hogy elkezdtük a felkészülést. Kőkemény kondicionális munka kellős közepén vagyunk, és ez látszik is. A gyorsaságunk közelítőleg sem olyan, amilyennek lennie kell később, de ez természetes. A csapatszerkezetben is történtek változások, próbálgatunk egy-egy játékost egy-egy poszton. Dávid Csanádra és Szabó Balázsra gondolok, illetve Tomanóczy Tiborra, de nem a saját helyén. Majd meglátjuk, hogy mi lesz az a végleges felállás, amivel a bajnokságban el tudunk indulni.

Nyári Sándor: – Az első játszma hajmeresztő volt, nem is tudok róla mit mondani, mert szakmailag teljesen értékelhetetlen, nulla volt. A folytatásban egy dolog zavart bennünket, hogy a két hiányzó kulcsemberünk után Tóth Tibor is kivált sérülés miatt. Nagyon át kellett forgatni a csapatot. Voltak nagyon ügyes dolgaink, és borzasztó üresjárataink is. Sajnálom, hogy több kidolgozott helyzetből sem tudtunk pontot szerezni, mert túlságosan hanyagul tettük át a labdát. A Dunaferr ma ennyivel jobb volt nálunk. Nagyon fontos, hogy három fiatal srácot, Kráml Szilvesztert, Garamvölgyi Olivért és Myszöglád Dánielt ki tudtam próbálni, és mindhárman nagyon jó benyomást tettek rám, emiatt nagyon boldog vagyok. Nagyon kellemes meglepetés a három fiatal! Három szetten keresztül teljes mértékben pariban voltunk a Dunaferrel. Egyáltalán nem vagyok elkeseredve, biztos vagyok benne, hogy lesz ez még jobb is. Jelenleg ez a realitás.

A további program

Augusztus 25. szerda
18.00: Kalo-Méh-Kecskeméti SE–Vegyész RC-Kazincbarcika
Augusztus 26. csütörtök
9.00: Vegyész RC-Kazincbarcika–Dunaferr SE
11.00: Company Nyelviskola-Veszprémi RC–Kalo-Méh-Kecskeméti SE
15.00: Vegyész RC-Kazincbarcika–Company Nyelviskola-Veszprémi RC
17.00: Kalo-Méh-Kecskeméti SE–Dunaferr SE

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.