Létezik a földön néhány olyan hely, ami a tudósoknak is felkeltette a figyelmét és hosszasan elemezték az ott lakók életét. Ezen helyek között nincs semmilyen földrajzi kapcsolat, Dél-Amerikától Ázsia sarkáig szinte minden földrészen megtalálhatók. Egy közös mégis van bennük, pontosabban az ott élő emberekben – az átlagnál jóval magasabb életkort élnek meg. Ilyen Kék zónában élnek a japán Okinawa lakosai, a szardíniaiak Olaszországban, a görög Ikaria szigeten letelepedettek, Nicoya lakosai Costa Ricában, valamint Loma Linda polgárai Kaliforniában.
Kék zónának nevezték el őket, ami egyébként onnan ered, hogy amikor a tudósok beazonosították ezeket a helyeket, kék tintával karikázták be azokat a térképen. De vajon mire jutott a neves orvosokból, tudósokból álló kutatócsoport? A válasz nem valamilyen természetfeletti varázserőben keresendő, csupán az itt élő emberek mindennapi életvitelének és étkezési szokásainak egymás pozitív hatását gerjesztő folyamataiban. A Kék zóna lakosai számos olajos magvat, hüvelyest, fehérjedús ételt fogyasztanak, miközben az étkezéseikben a mértékletesség kulcsszerepet játszik. Az itt élő emberek azért élnek tovább, mert életük nagy részében a szervezet számára jól hasznosítható ételeket fogyasztják, és kerülik az egészségükre ártalmasakat. Húsokból csak a kiváló minőségű kerül az asztalukra, a mozgás pedig mindennapi életük rutinja. Az itt élők sohasem maradnak magukra, mert a család és a közösségek fontos szerepet töltenek be az életükben.
Megismerve a Kék zónák titkát, talán már nem is annyira meglepő, hogy miért pont ezek után nevezte el veszprémi belvárosi boltját Gubicza Fruzsina, aki 2024 tavaszán még a patinás Kapuváry-ház átjárójában nyitotta meg a Blue Zone-t, hogy aztán alig egy év elteltével már az Óváros tér közelében, a Rákóczi utca 2. szám alatti stílusos, utcafronti helyszínen folytassa és bővítse tovább szenvedéllyé vált vállalkozását.
Amikor felkerestük Fruzsinát, hogy tőle hallgassuk meg a kék zónák titkát, és persze megismerjük a környéken hiánypótlónak számító boltját, belépve rögtön egy különleges hangulat kerített minket hatalmába. A kézműves, adalékmentes termékek sokszínű kínálata egységbe rendeződtek, mintha eleve egymás mellé születtek volna. A polcokon gondosan válogatott magvak, aszalt gyümölcsök, lekvárok és szörpök, pástétomok sorakoztak, ízléses rendben. A mangalica húsok és kézműves sajtok, tejtermékek látványa hívogatott minket a pult felé, míg néhány lépéssel odébb könyvek és kézzel készített ékszerek kínálták magukat helyi festők festményei ölelésében. A bolt és kávézó egyfajta galéria is a helyi művészeknek. Jelenleg Neubauer Edit festőművész, enteriőr tervező és lakberendező festményei, ékszerei, valamint Eperjesi Ferenc képei emelik a hely fényét.
Fruzsina beavatott minket a Blue Zone történetébe, aminek megnyitása egy belső hívásnak köszönhető. Ugyanis biztosítási szakemberként az elmúlt tizenhárom évben rengeteg családnak segített már eddig is felkészülni egy esetleges betegség anyagi következményeire, miközben számtalanszor találkozott egészségügyi problémákkal, kihívásokkal az ügyfeleinél. A testi és lelki egészség kérdéskörei mindig is érdekelték, így az élete során szerzett tudás és tapasztalat ölt testet boltjában, hogy a megelőzésre és a saját felelősségünkre hívja fel a figyelmet, hiszen hite szerint mindennek meg kell fizetni az árát előbb vagy utóbb.
Az egészséges életnek csupán az egyik kulcsa a megfelelő étkezés. A polcokon sorakozó, gondosan összeválogatott és főleg helyi termelőktől származó kézműves termékek mindezt biztosítják. Az egészségnek viszont lelki forrása is van, amiért ugyanúgy lehet tenni, mint amikor az immunrendszerünket valamely olajos magvakból készült ínyencséggel támogatjuk meg. Azzal, hogy a Blue Zone átköltözött új helyére, lehetővé vált, hogy a Blue Zone csapata belekezdjen ezek megvalósításába az üzlet - külön erre a célra kialakított, - hangulatosan berendezett helyiségeiben. Ebben jelenleg öt segítője van, akik kiemelkedő szakmai tapasztalattal és elhivatottsággal támogatják a hozzájuk fordulókat: Lőrincz Martina érintésterapeuta, masszőr, jógaoktató, life coach, női-férfi körök vezetője, Somodari Zsuzsanna, a NOBUTRIES huminsavas testpakolás megalkotója, Szűcs-Gubicza Diána, akkreditált egészség coach, Körli Noémi, okleveles aromaterapeuta, masszőr, valamint Vigh Veronika karma asztrológus.
A Blue Zone életébe az ő belépésük egyben azt is jelenti, hogy az üzletet immáron nem lehet pusztán egyszerű egészségboltnak nevezni – egy szolgáltatóközpont, ami valódi tartalmat, átgondolt szemléletet és hiteles, emberközeli szolgáltatásokat kínál, túlmutatva a felületes trendeken.
Ezeken felül van még egy különlegessége a Blue Zone-nak, vagyis Fruzsina üzletpolitikájának. Ő a közösségekre is építkezik, amikor boltját fejleszti. Az elmúlt egy év alatt kialakult egy olyan közösség, amelynek tagjai szívesen térnek vissza, mert otthon érzik magukat a bolt atmoszférájában. Fruzsina számtalanszor volt tanúja, illetve részese olyan beszélgetéseknek a polcok előtt, amikben véleményeket, tapasztalatokat, jó praktikákat cseréltek egymással a vásárlók egy-egy termékről. Ennek a bizalomnak és nyitottságnak a fényében a Blue Zone csapata a jövőben különféle közösségi programokat is tervez: előadásokat, workshopokat, könyvklubokat, valamint női és férfiköröket, ahol a résztvevők megoszthatják gondolataikat, feltöltődhetnek és kapcsolódhatnak egymással – éppúgy, ahogyan a Blue Zone küldetése is szól: a test, a lélek és a közösség harmóniájáról.
Az egészséges életmód útjára lépve számos társa lesz az embernek, ahogy ezt a Blue Zone is megtapasztalta már Veszprémben. Fruzsina pedig nagyon szívesen vállalja az idegenvezető szerepét, például azzal, hogy ő maga is recepteket javasol, érdekességeket, információkat oszt meg az egyes magokról, termékekről. A lelki töltődéshez néha elég egy egyszerű pozitív üzenet is, amivel a napunk szebb lehet, pont úgy, mint a Blue Zone-ban kapott blokkok alján is szerepelő üzenetekkel.