2023. június 3.
//
Klotild névnap

Indul a rekultiváció / Új szakaszban a hulladékgazdálkodási program

2008. június 4. 12:30
Elindulhat a Balaton északi partján a regionális hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése. A terv a finisbe érkezett, megérkezett Királyszentistvánra a jogerős építési engedély. Most viszont a rekultiváció a legfontosabb. 28 ilyen lerakó területmegóvása történhet meg a közeljövőben. Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás 4,4 milliárd forintra nyújtott be pályázatot az illetékes minisztérium Fejlesztési Igazgatóságára.
Az érintett 158 település területén összesen 104 hulladéklerakó van, melyek nincsenek megfelelően elszigetelve a talajvíztől, ezért környezetszennyezőek. Elzárásuk, illetve a területek visszaillesztése a természetbe több lépcsőben történhet meg, - mondta Czaun János, a társulás elnöke. Első körbe azok a hulladéklerakók fértek be a pályázatba, melyek tulajdonosi jogviszonya rendezett, és már nem működnek. A nagyvárosok közül Balatonalmádi, Balatonfüred, Devecser, Pápa és Zirc érintett került be az első fordulóba. Kimarad például Ajka és Veszprém is, hiszen ezek a hulladéklerakók máig működnek. Egy következő fordulóba viszont azokat is bevonják majd, akik most kimaradtak. A pályázathoz 100 millió forint önész szükséges, a társulás elnöksége úgy döntött, hogy ezt az összeget ők állják, és nem terhelik a 28 önkormányzat kasszáját. 395 000 négyzetméternyi területen most 3 millió köbméter hulladék magasodik. A viszonyítás kedvéért Czaun János egy példával is élt: Veszprémnek az évi hulladékmennyisége 30.000 köbméter, az összes hulladék tehát melynek sorsa ezen a pályázaton múlik, városunkban 100 év alatt halmozódna fel.


Az ütemezési terv szerint, szeptember 30-ig elbírálják a pályázatot, akkor pedig 2009 januárjában kiírhatják a közbeszerzési pályázatot, 2010 június elsejéig beadják a második pályázatot, októberben pedig megkezdhetik a kivitelezést.

A rekultivációt követően 30 évig monitoringozni kell a területeket, ezt követően lehet majd a hasznosításukról gondolkozni.  Ezeket a hulladéklerakókat többségben bányagödrökben alakították ki, ezeknek a feltöltése komoly munkát kívánna, nem kis költséggel, így a területek hasznosítására kevés mód lesz majd. Most az a fontos, hogy a környezetszennyezést megszüntessük, eltűnjenek a szeméthegyek és a területeket visszaillesszék a természetbe, mondta Tasnádi Tibor projektvezető.

A legmodernebb technológiával épülő királyszentistváni hulladéklerakó elől már minden akadály elgördült. A zöld szervezetek, azok is, akik eddig tiltakoztak, mára megértették, ha nem a királyszentistváni projektet, akkor a jelenlegi lerakókat támogatják, melyek környezetszennyező hatása már bizonyítást nyert. Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás a közelmúltban felállított egy civil kontrol munkacsoportot is, ezen belül működnek majd együtt a civil, zöld szervezetek, illetve az érintett települések önkormányzatai a projekt érdekében.

 

Füssy Angéla

További cikkek

Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.