Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. november 11. Márton
Veszprém
4°C
2025. november 11. Márton
Veszprém
4°C

Mire is jó a bor? Íme, a borfogyasztás valódi hatásai

2025. szeptember 30. 16:45 // Forrás: green.hu
A bor évszázadok óta kíséri az emberiséget. Ünnepeken koccintunk vele, vasárnapi ebédnél előkerül egy pohárral, és ott van a magyar kultúra szerves részeként is: gondoljunk csak Tokajra, Villányra vagy Egerre, amelyek nevét a világ minden táján ismerik. A bor azonban nem csupán ital. Egyfajta kulturális szimbólum, társadalmi jelenség, és persze mindennapi élvezet is lehet. És ott van az a közhiedelem is, hogy napi egy pohár bor maga az egészség. Az utóbbi évtizedekben viszont egyre többször felmerül a kérdés: vajon a bor tényleg jót tesz az egészségnek, ahogy régen hittük, vagy inkább ártalmas, és jobb lenne visszafogni a fogyasztását?

A bor kultúrája – több mint egy pohár ital

A borfogyasztás kultúrája minden országban más és más. A mediterrán világban – az olaszoknál, franciáknál vagy spanyolokrnál – a bor szinte mindennapos része az étkezéseknek. Egy pohár vörösbor a vacsorához éppúgy hozzátartozik, mint a kenyér vagy az olívaolaj.

A magyar hagyományokban szintén mély gyökerei vannak: szüret, borkóstoló, pincejárás – mind olyan esemény, amely közösséget épít, és túlmutat az egyszerű alkoholfogyasztáson.

A borhoz szorosan kapcsolódik a gasztronómia is. Nem véletlenül beszélünk bor–étel párosításról, ahol a cél nem pusztán az, hogy valamihez „illik” a bor, hanem hogy a kettő együtt új ízélményt teremtsen. A pezsgő pedig az ünnepek elengedhetetlen kísérője, amikor a buborékok a hangulatot is feldobják.

De van a bornak egy másik dimenziója is: a lassítás, a megállás pillanata. Egy pohár bor nem csupán arról szól, hogy alkoholt fogyasztunk, hanem arról, hogy megállunk, beszélgetünk, ízeket figyelünk meg, történeteket mesélünk. A bor kultúrája tehát szorosan összefonódik az emberi kapcsolatokkal, a közösségi élménnyel. Ilyen formában a léleknek mindenképpen jót tesz, de mi a helyzet a testünkkel?

A bor és az egészség – mítosz vagy valóság?

Biztosan hallott már arról, hogy a vörösborban található antioxidánsok, például a rezveratrol, segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Egy pohár vörösbor naponta – mondták régen – a hosszú élet titka lehet.

Az utóbbi évek kutatásai azonban erősen árnyalták ezt a képet. A Lancet című orvosi folyóiratban 2018-ban megjelent nagyszabású, több mint 190 ország adatait elemző tanulmány például kimutatta, hogy

nincs olyan mennyiségű alkoholfogyasztás, ami kockázatmentesnek tekinthető.

Az alkohol ugyanis számos daganatos megbetegedés kialakulásához járul hozzá, növeli a magas vérnyomás, a szívritmuszavarok és a májbetegségek kockázatát, valamint hosszú távon az idegrendszerre is károsan hat.

Mások mellett például Schwáb Richárd belgyógyász-gasztroenterológus például többször hangsúlyozta: száz százalékban kerülni kell az alkoholt, mert a fenti betegségeken túl a belek és a bikrobiom állapotára is kritikusan hat, ami pedig az egész szervezet optimális működésének az alapja.

Vagyis hiába van a borban hasznos anyag, maga az alkohol jelenléte annyi kockázatot hordoz, hogy összességében nem beszélhetünk egészségjavító hatásról.

A rezveratrol vagy más antioxidánsok előnyeit pedig nem szükséges alkoholból megszerezni – ezek megtalálhatók a szőlőben, bogyós gyümölcsökben vagy akár diófélékben is.

Akkor most igyunk, vagy ne igyunk?

A válasz valahol a tudatosságban rejlik. Nem kell démonizálni a bort, hiszen évszázadok óta része az emberi kultúrának, és egy ünnepi koccintás, egy vacsorához elfogyasztott pohár valóban adhat élményt. De érdemes tisztában lenni azzal, hogy az alkohol sosem ártalmatlan. A bor nem gyógyszer, és nem is vitamin, amit kötelezően fogyasztanunk kell.

A legbiztonságosabb megoldás az, ha alkoholt egyáltalán nem fogyasztunk, ha pedig mégis, akkor legyen ez tudatos, alkalmi és mértékletes. Fontos az is, hogy az alkoholfogyasztás ne váljon eszközzé a stressz levezetésére vagy a feszültség kezelésére – erre sokkal egészségesebb módszerek is léteznek, mint például a sport, a meditáció vagy a társas kapcsolatok ápolása.

A cikk szerzője, Szendőfi Bori a green.hu újságírója

vehir.hu
további cikkek
Veszprémnek szüksége volt a borszalonra, a borszalonnak pedig szüksége volt a veszprémiekre kultúra Veszprémnek szüksége volt a borszalonra, a borszalonnak pedig szüksége volt a veszprémiekre Csak a képzelet szab határt azoknak a különleges és sokszor meghökkentő rendezvényeknek, amelyek mindegyike a borkultúra köré szerveződik, olykor évszázados hagyományokat fenntartva. Veszprémnek is van ilyen, ami a Vehír Borszalonban ölt testet. 2025. október 1. 13:10 Meg kell találni a bor magyar hangját! Life&Style Meg kell találni a bor magyar hangját! „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…” – áll a Himnusz sorai közt is, bizonyítva, hogy a bort, a borfogyasztást a magyar kultúrába nem az újkori marketingügynökségek installálták. Mégis, a hazai borász szakma egyik keserédes szólása szerint a magyar bor világhírű, de ezt valójában csak mi tudjuk. Hogy a magyar borok kimozduljanak ebből az állapotukból, 2022-től kormányzati szinten is külön feladatkört hoztak létre erre. Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztosnak pedig nem csak annyi a feladata, hogy a Tokaji aszú mellé felzárkóztasson más magyar bort is az ismertségben. Szembe kell nézni a borfogyasztás globális szinten tapasztalható csökkenésével és azokkal a társadalmi trendekkel, amik ezt generálják. Szerencse viszont, hogy a szőlőültetvények fölött csoportosuló fellegek között még így is átdereng a fény, amelyre az új magyar borstratégia is alapoz. 2025. október 1. 13:03 Az a jó bor, amelyiket megkóstolva érezzük a borvidék ízét is közélet Az a jó bor, amelyiket megkóstolva érezzük a borvidék ízét is Ha egy bort annak az érintésével is le lehetne írni, akkor a Badacsony lankáin a Pátzay Borbirtok pincéjében készült Pinot Noir Rozét leginkább a selyemhez lehetne hasonlítani. Hiszen milyen érzés a selymet érinteni? Finom, elegáns, ami a luxus kényeztető exkluzivitását a hétköznapokba is képes elhozni. Pátzay István borászata, habár a Badacsony évszázadokban mérhető történelméhez képest fiatal pincészet, a borkészítésben nem alapoznak a véletlen kísérletezésekre. Épp ellenkezőleg. Már-már mérnöki pontossággal ügyelnek a régi és modern technológiák ötvözésére, a szőlő- és pincemunkák tűpontos időzítésére, miközben szüntelenül figyelik a napsütés, a vulkanikus talaj és a Badacsony alatt elterülő víztükör szőlőtőkékre gyakorolt hatását. A természet adottságainak és a Pátzay Borbirtok szakértelmének köszönhetően pedig immáron nem először elkészült az a rozébor, amit ők egyszerűen selyemrozénak neveztek el, és ami számos díj mellett most újfent elnyerte az ország legjobb rozéjának címét. 2025. október 1. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.