2022. július 3.
//
Kornél névnap

Női NB I –es röplabda – bajnokság értékelése edző szemmel

2008. június 4. 15:24
Hosszú mélypont után talpra álltak a Veszprémi Egyetemi Sport Club játékosai, vereségeket győzelmek sorozata követte. Idén 10. helyen zárta a bajnokságot Fehér Tibor csapata.
Hogy került ide ehhez a csapathoz?

Egy ideje nem edzősködtem, miután Székesfehérvárra kerültem dolgozni, és az elnökség frissíteni szeretett volna. Egy új edzőt kerestek, hogy hátha tudok segíteni a lányokon. Megkerestek, h vállaljam el, bevállaltam.

Ez az egyetemi csapat mióta szerepel az első osztályban?

Nagy büszkesége a Veszprémi Egyetemnek az, hogy a kosárlabdás fiúk mellett NBI-es csapatsportága még van. Büszkén jelenthetjük, hogy ebben az évben ötödik éve, és miután az eredmények azt mutatják, jövőre is itt szerepelhetünk.Milyen eredményeket sikerült elérnie eddig a csapat? Mi volt a legjobb eredményük?

Az eddigi eredmények: első évben az NBI 4. helye, a második évben az NBI. 7. helye, a harmadik évben, amikor én átvettem a csapat irányítását, a 6-ak lettünk, a tavalyi évben 3-ak lettünk az NBI Ligában, és idén szeretnénk túllépni ezen a harmadik helyezésen, és második, vagy első helyet is megcélozzuk. Ez az összesített eredmények szempontjából a 9., vagy 10. hely a teljes NBI-es Ligában.

Ehhez az eredményhez milyen munkát kell végezniük a lányoknak? Mikor vannak edzéseik?

Óriási munkát végeznek, hiszen itt mindenki amatőr, és mindenki a csapatszeretet, a játékszeretet, és a röplabda szeretete, ami ide vonzza. A lányoknak heti öt edzésük van, amiből jó esetben ötször, de legalább háromszor tudnak részt venni. Hétvégén viszont mindig mérkőzések vannak, tehát rendkívüli elfoglaltságot jelent mindenkinek. A játékosoknak is, nekem is.Milyen a csapatszellem? Összetartás van-e a csapatban? A lányoknak milyen szoros a kapcsolatuk mind egymással, mind pedig az edzővel?


Amennyire én belátok a csapatba, úgy látom, hogy egy nagyon jó közösség alakult ki. Pillanatok alatt befogadnak mindenkit, aki új ember, aki a csapathoz érkezik. Az, hogy velem szemben milyen a viszony? Azt szokták mondani, hogy az igazán jó edzőt utálják. Na most sajnos engem nem utálnak a játékosok, úgyhogy szeretnék egyszer olyan edző lenni, akit utálnak a játékosai, és sokkal eredményesebb.

Az idei bajnokságban milyen elvárásai voltak a csapattal szemben?

Nagyon nehezen indultunk. Az elvégzett munka és a játékosok teljesítménye alapján jobb eredményeket vártam. Zsinórban a hetedik vesztes meccs után változtatni kellett az edzésmódszeren, és a felfogáson. A játékosoknak meg kellett érteniük, hogy nem elég eljutni a siker kapujáig, be is kell lépni rajta. Ezt csak egy nagyon koncentrált, nagy akarattal bíró csapat érheti el.

Mi következett ezután?

Még két (papírforma szerinti) vereségünk volt. Azonban a Szombathely elleni hazai nyertes mérkőzésünkkel megkezdődött egy öt győzelmes siker széria. Ez az öt győzelem elindított minket a biztos bennmaradás felé. Ezt követően a csapat sokkal stabilabb játékerőt képviselt. Közös akaratnak köszönhetően értük el a veszprémi női röplabdázás legjobb eredményét. Alsóház ezüst érmével, összesítésben a 10. helyet. Szép siker volt, amire szép jövőt lehet alapozni.A jövőben mennyiben fog változni a csapat szerkezete?

Erősödni fogunk. Újabb játékosok jönnek. A volt veszprémi, később Szombathelyen játszó feladóátló Szelle Dórával. Rajta kívül érkezik még a BSE, majd Kaposvár kiváló feladója Bodnár Rita, valamint folynak a tárgyalások a Miskolcra szerződött volt veszprémi játékos Zsoldos Edina visszatéréséről, aki azóta a magyar B válogatottnak is tagja.

Az új emberek érkezése mellett távozik valaki a csapatból?


Nagy Eszter külföldre szeretne távozni munkavégzés céljából. Reméljük mihamarabbi visszatérését.

Jövőre mit várhatunk az „új” csapattól?


Az eredményt illetően, ha ezek az erősítések összejönnek, most először lesz a bajnokság megkezdése előtt határozottan kitűzött célunk. Nem a bennmaradás, hanem az 1-3. hely megszerzése. Esetleg Extra Ligás tagság kivívása.

Kintli Tímea

További cikkek