Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Átadták a Ranolder-díjakat / Számvetés és köszöntés pedagógusnapon

2008. június 4. 18:25
Nagy a felelősségünk, de az Önöké, pedagógusoké még nagyobb. Önök nevelik, tanítják a jövő nemzedékét. Neveljék őket olyanná, hogy nálunk alkalmasabb vezetőkké váljanak. Ezekkel a szavakkal köszöntötte pedagógusnap alkalmából a tanárokat, tanítókat, Debreczenyi János polgármester. Az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke, Némedi Lajos kitartásra kérte a pedagógusokat, s az elmúlt évek tanárokat sújtó kormányzati intézkedéseket számba véve arra tett ígéretet, hogy eljön még az a kor, amikor a pedagógusok megbecsülése megérdemelt helyére kerül. Az ünnepségen átadták az idei Ranolder-díjakat, valamint a Dr. Borsi Lőrincről elnevezett emlékplakettet.


    Az ünnepek kiszakítanak bennünket a hétköznapokból, de a számvetésre is alkalmat teremtenek, - kezdte köszöntőjét Némedi Lajos. 1952 óta ünnepeljük a „nemzet napszámosait”, akiknek bizony ez évben sem gondtalan ez az ünnep, - mondta az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke. Majd ő is számot vetett, melyet a pedagógus közönség vastapssal fogadott, Katanics Sándor országgyűlési képviselő viszont válaszul a beszéd felénél felállt a képviselők sorából és kirohant a teremből. A karzatról nézte végig a díjátadást.

Némedi hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság az iskolák falai közé is beférkőzött. Ennek következtében ma tízezerrel kevesebb a pedagógus. Akik állásukban maradtak többletfeladatokat kénytelenek vállalni. Az oktatási törvény módosítása megemelte a kötelező óraszámot. Bérrendezésre nincs lehetőség, nincs forrás, van viszont digitális eszközökre, digitális táblákra, - mondta a képviselő. A számvetésben felsorolta a hiányosságokat, többek közt azt, hogy nem költünk tankönyvekre, szakkönyvekre, kutatásokra, laboratóriumokra. Ismét szóba került az iskolákban elszabadult erőszak, durvaság, brutalitás. Egy ismert, elismert pszichológus szerint a bántalmazott tanár az, aki alkalmatlan a pályára, - jelentette ki Némedi, majd rátért a bevezetett tanári titoktartási kötelezettségre, mely véleménye szerint megtöri a tanár és szülő hatékony együttműködését. Az oktatás válságos, egyre nehezebb helyzetben van, - folytatta beszédét: Oktatási intézményeket kellett összevonni, másutt iskolákat zártak be, mert nem tudták őket az önkormányzatok fenntartani.

Veszprém költségvetésének ma 70 százaléka az iskolák, óvodák fenntartására, fejlesztésére fordítódik, és fejlesztünk, felújítunk, amennyit csak tudunk, - mondta Némedi Lajos. Végezetül Móricz Zsigmond, Légy jó mindhalálig című regényének musical változatát idézte:

„Az élet szép, az élet minden

S míg létezhet a Földöm ember

a lánc mi egybeköt, nem hullhat szét

Lesz út lélektől, lélektől lélekig,

lesz kinek megtanítsd világod titkait.

Az élet szép, az élet minden,

mondhatják, hogy semmid sincsen,

a legnagyobb kincs örökké tiéd!”

Nyilas Misi akkor így felel Valkai tanár úrnak: Valóban Tanár úr, a legszebb dolog a világon, tanítani! Önök is jó szívvel nézhetnek vissza. Mondhatják majd, hogy nehéz volt, küzdelmes volt, de megérte. Eljön még az a nap, amikor az Önök megbecsülése a méltó helyére kerül, - zárta gondolatait a politikus.

A köszöntőket követően átadták a Ranolder-díjakat, melyet négy tanár vehetett át: Balla Imréné, a Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola tanára, néhai Kadnár Lajos, a Báthory István Általános Iskola volt igazgatója, Nagyné Kozma Ildikó, a Nagy László Általános Iskola volt igazgatója és Szilbek Józsefné, a Csermák Antal Alapfokú Művészetoktatási Intézet zenetanára.

A Dr Borsi Lőrinc emlékplakettet, a nyugdíjas pedagógusokért végzett kiemelkedő munkájáért az idén Fehér Tibor, a Laczkó Dezső Nyugdíjas Klub vezetője kapta.

Az ünnepi műsor zárásaként a Mendelssohn Kamarazenekar adott koncertet.



Füssy Angéla
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.