Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felkészültek a nyári szezonra a vízimentők

2008. június 4. 21:55 // Forrás: mno.hu
„Kemény szezonra” számít a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ), amely hét mentőhajóval, diszpécserközponttal, búvárszolgálattal és mintegy 40-45 strandszolgálattal készül a nyári idényre – közölte Bagyó Sándor, a szakszolgálat vezetője szerdán Zánkán, a szervezet nyílt napján.
Bagyó Sándor kifejtette: nyolc éve, amióta beindították a balatoni civilszervezetet, először érzik azt, hogy nincsenek magukra hagyva.
Érdemi összefogás történt egy olyan vízbiztonsági program végrehajtásáért, amelyben áttörést jelent, hogy százmillió forintos keretet biztosítanak a döntéshozók az idei évre az első fontos lépések megtételére – tette hozzá, jelezve: ennek részeként a Balatoni Fejlesztési Tanács közreműködésével már zajlik a közbeszerzési eljárás egy életmentő gyorshajóról, ami várhatóan augusztustól lesz bevethető.
Bagyó Sándor szerint még legalább két ilyen hajóra és számos fejlesztésre lenne szükség a következő pár évben ahhoz, hogy a Balaton Európa legbiztonságosabb tava lehessen.
A VMSZ a vízi mentés rendszerszerű működtetését német modell alapján szervezi, amelyben a mintát adóknak ötven év előnyük van, de a Balatrönk nevű balatoni rádiósrendszerrel a balatoniak már megelőzték „mestereiket” – hangzott el a nyílt napon, amelynek keretében egyebek között motorcsónakról történő vízi mentést mutatott be a szakszolgálat a sajtó képviselőinek zánkai központjában.
Bemutatót tartottak az eddig toborzott, 15 újabb vízimentőjelölt képzéséből is. A tanfolyamra (ennek díja 70 ezer forint, amelyből jelentős kedvezményeket kapnak a Balatonnál maradó mentők) korlátlan számban várnak még jelentkezőket, akik több turnusban, egy-egy hétnapos képzés után tehetnek vizsgát.
A VMSZ napi 3 ezer forintot, szállást és munkaruhát ad a szakszolgálatot ellátóknak, akik javarészt szünidős főiskolások, egyetemisták. A segítségükkel június közepétől napi 80-90 vízimentő ad folyamatosan szolgálatot, de a VMSZ vezetője szerint ennél sokkal többnek is tudnának munkát adni, hiszen nemcsak a Balatonon, hanem az ország más természetes vizeinél is komoly igény mutatkozik irántuk.
Beke G. László
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.