Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Trianonra emlékeztek a fürediek / – civil kezdeményezés volt az idei is –

2008. június 4. 23:24
Mint az elmúlt esztendőkben, idén is civil kezdeményezésre vonultak a balatonfürediek a Kovászna parkban felállított székelykapuhoz, illetve a Trianon emlékműhöz, hogy megemlékezzenek a magyarságot ét legnagyobb igazságtalanság évfordulójáról.
A megemlékezést a balatonfüredi református egyházközség és a Balatonfüredi Nyugdíjas Polgári Egyesület szervezte. A megjelenteket Schindele György elnök üdvözölte, majd ünnepi műsor következett, melyben versekkel, dalokkal idézték meg a fellépők nemzeti tragédiánkat. Beszédet Bikádi László Sóly és Hajmáskér református lelkésze mondott. Ebben egyrészt felidézte a történteket, másrészt kérdések sorával bombázta hallgatóságát: miért is kellettek másoknak olyan nagyon az elcsatolt területek? Miért is köszönnek ezeken vissza ma is magyarul? Miért van az, hogy e kis nép nagy tudott maradni a lélekszámban nagyobb nemzetek között?
A folytatásban a nemzettudat ápolásáról, önismeretükről, feladatainkról szólt Bikádi tiszteletes, akit óriási tapssal ismertek el a fürediek.

Befejezésül koszorúkat, csokrokat, mécseseket helyeztek el az emlékműnél a megemlékezők, majd közösen elénekelték a Szózatot és a Székely himnuszt. (Honlapunk nevében Füssy Angéla főszerkesztő, Zatkalik András főszerkesztő-helyettes és Zatkalik Dániel tudósító helyezték el a megemlékezés virágait)

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.