Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Múzeumi Szabadegyetem

2010. október 13. 6:00
Százötven éve született Laczkó Dezső, aki az általa alapított veszprémi múzeum első igazgatója volt.

A Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi előadásokat szervezett, első szemeszterének előadásai szeptemberben indultak. „150 éve született Laczkó Dezső” – így hangzik a Múzeumi Szabadegyetem tematikája. Dr. Perémi Ágota régész október 12-én Laczkó Dezső, a múzeumalapító. A múzeumalapítások kora címmel tartott előadást.


Múzeumok történelme

Perémi Ágota a közönséget először a gyűjtemények létrehozatalának történelmébe vezette be, hiszen múzeumokat már az ókorban is alapítottak, bár ezek még nem a mai értelemben vett intézmények voltak. A reneszánszban kezdték el az iparművészeti tárgyakat is gyűjteni, ám a tevékenység csak a 19. században erősödött fel. Az 1800-as években a múzeumok helyett inkább csak magáncélra létesültek a gyűjtemények.

Magyarországon a reneszánsztól tartanak számon gyűjteményeket. Régebben palotákban rendezték be a múzeumokat, de később is a már meglévő épületeket használták. Az áttörés 1802-ben következett be, amikor megalakult a Magyar Nemzeti Múzeum, száz év elteltével pedig már 63 vidéki múzeum működött hazánkban.


Laczkó Dezső, a múzeumalapító

A Veszprémvármegyei Múzeum Egylet 1902. november 30-án jött létre, élére a következő év tavaszán Laczkó Dezsőt jelölték ki. A leendő múzeum első anyagát, a közel kétezer darabból álló őslelet-gyűjteményt Miháldy István plébános adományozta Veszprémnek. Épület híján a kiállítást a Vármegyeházán láthatták az érdeklődők 1904-ben.

Néhány év múlva az Erzsébet sétányon jelölték ki az önálló épület helyét, amelynek tervezésére Medgyaszay Istvánt kérték fel. A világháború miatt csak 1924 után költöztethették át az emléktárgyakat az új épületbe. Laczkó Dezső azonban nem lehetett részese ennek a munkának, mert 1923-ban eltávozott az élők sorából. A Bakonyi Múzeumnak nevezett intézményt alapítója emlékére ma már Laczkó Dezső Múzeumnak hívják.

A következő Múzeumi Szabadegyetemre november 9-én kerül sor, amikor Laczkó Dezső régészeti tevékenységéről tart előadást Dr. Regenye Judit régész.
 

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.