Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Feketén, fehéren

2010. október 19. 4:00
Meditatív, mély, filozofikus – ilyen Miklosovits László grafikusművész Hommage á Márai című kiállítása.

A kiállítótérben sétálva, a képeket nézegetve azon gondolkodtam, vajon miért is jár az ember grafikai tárlatra. Nem várhat színorgiát, fény-árnyék játékokat – itt szinte minden fekete és fehér (egy kevéske pirosat, narancssárgát és zöldet kivéve). Pedig az életben kevés dolog fekete és fehér, inkább sokszínű vagy szürke. Talán épp’ ezért is kapcsolódik autentikusan Márai a Miklosovits kiállításhoz, amely a Dubniczay-palotában, a Művészetek Háza Várgalériájában látható.

Márai szövegei olyanok, mint Mikosovits szitanyomatai: feketék és fehérek. Nincs bennük apelláta. Számos könyvrajongót ismerek, akiknek épp ezért sok Márai: megfellebbezhetetlenül fogalmazza meg világképét, gondolatait, szinte zavarba ejtően magabiztos, egy csepp megalkuvás sincs benne: „Csak a lelkiismeret lehet bírád, hóhérod vagy pártfogód, senki más!”

Miklosovits László grafikusművész harminc éve készít Márai művek ihlette rajzokat. Bár Miklosovits kiváló képgrafikus és könyvtervező is, e szitanyomatok nem illusztrációként születtek. Talán inkább „együtt érzések”, asszociációs játékok – szavak, mondatok, gondolatok képzőművészeti kivetülései. Egyes rajzokba rövid idézet is került a Márai szövegekből, de betűk és szavak nélkül is teljes értékű, önálló alkotások e nyomatok. S hogy milyen alkotások ragadták meg Miklosovits művészi fantáziáját? „Itt van a falon” a Márai-életmű színe-java: A gyertyák csonkig égnek, a Füveskönyv, a Mennyből az angyal, a Halotti beszéd.

Az Hommage á Márai kiállítás most októberben igazán aktuális, mivel a tárlat második termében Márai ’56-os forradalommal kapcsolatos művei alapján készült grafikák láthatók. Mikosovits László Márai-sorozata kb. 60 darabból áll, és a kiállítás hosszú út után – Erdély és Felvidék érintésével – érkezett meg Veszprémbe, ahol az érdeklődők október 31-ig tekinthetik meg a Várgalériában.

A tárlatot végigbolyongva sem tudom, hogy mások miért járnak grafikai kiállításra, de azt igen, hogy az Hommage á Márai engem kiszippantott a rohanó világból – és már ezért érdemes volt felsétálni a Várgalériába. Meditatív, mély, filozofikus – ilyen ez a kiállítás; éppen olyan, mint Márai legtöbb szövege. Idő kell hozzá. Ahogy Máraihoz is. Hogy felnőjünk a gondolataihoz, művészetéhez – amit vizuálisan interpretál Miklosovits László –, hogy felnőjünk a kérdéshez: mi dolgod volt a Földön?

Szaksz Balázs
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.