Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
12°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
12°C

Megtelt a vörösiszapos hulladéktározó

2010. október 27. 0:04 // Forrás: MTI
Megtelt az a kijelölt tározó, amelybe a katasztrófavédelem eddig hordta az összegyűjtött vörösiszapot és törmeléket.

Arra kérik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., jelöljön ki egy újabb területet a további szennyezőanyagok tárolására - tudta meg az MTI tudósítója a kárfelszámolás munkálatait irányítóktól vasárnap este Devecserben. A három héttel ezelőtt bekövetkezett ipari katasztrófa kárfelszámolása során az ajkai timföldgyár VI-os zagytározóját jelölték ki az összegyűjtött szennyeződés, valamint az elbontott házak és kerítések törmelékeinek tárolására. Az elmúlt időszakban mintegy másfél millió köbméternyi anyagot szállítottak a teherautók az egykori tározóba, amelyet majd rekultiválni kell.

A katasztrófavédők számításai szerint szerdától már nem tudnak több anyagot szállítani a tározóba, ezért nyitni kell egy újat, ugyanis Devecser belterületéről még nem tudták összegyűjteni az összes vörösiszapot és a szennyezett földet. Hely kell majd a bontásra ítélt házak törmelékeinek és a külterületeken összegyűjtendő szennyeződések tárolására is - sorolták. A szakemberek szerint látványos és eredményes munka csak akkor végezhető, ha a lakhatatlanná vált épületeket elbontják, és azok maradványait a vörösiszapos földdel együtt elszállítják, de a bontási határozatot, amely a polgármester szerint akár 200 házat is érinthet, még nem adták ki.

Devecser utcáit egész nap teherautók rótták, a felhordott sarat pedig folyamatosan mosták az aszfaltról a munkagépek. A már kitakarított udvarokat utcákat gipsszel felszórták, az üres telkeken felhalmozott iszapot pedig elszállították - látta az MTI tudósítója a nap folyamán a Veszprém megyei településen járva. A kárfelszámolási munkát az eső is nehezíti, ami azért is jelent veszélyt, mert tovább mossa a megsérült zagytározó X-es kazettájának északi oldalán lévő fél méter széles és 25 méter hosszú repedéseket, és a kiszakadt tározóból, valamint a külterületeken elnyúló szennyezett területről a vörösiszap a föld mélyebb rétegeibe és a folyóvizekbe is eljuthat.

Legutóbb a hét elején esett az eső az ajkai térségben, és ennek következtében a talaj felázott, a munkagépek elsüllyedtek, a Torna-patakba pedig egyre több lúgos anyag került. Akkor a helyszínen a víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán 12 pH-s értéket mértek, és ez az eredmény a Marcalon is jóval 10 fölött volt.

vehir.hu
további cikkek
Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. tegnap 13:16 Újra megrendezik a civil napot Újra megrendezik a civil napot A tavaly a Gyárkertben megrendezett, Európa Kulturális Fővárosa programsorozat által támogatott civil napot óriási érdeklődés övezte. A lelkesedés az idén sem hagyott alább, a civil szervezetek közösen egy újabb élménydús napra hívják az érdeklődőket, most az Erzsébet Ligetbe.   tegnap 14:48 Stabilizálták Robert Fico állapotát Stabilizálták Robert Fico állapotát Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után - jelentette be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön. tegnap 9:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.