Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Felszabadult játék a technikákkal

2010. október 27. 4:00
A szobrászoknál nem a kéznek kell ügyesnek lennie, hanem az agynak – mondta Angyal Mária Lendvai István művészetéről.

Szomorú gipszarcok néztek le rám a falról, majd elmosolyodtak, és közönyössé váltak. Valójában érthetetlen, hiszen mellettük Bacchus tiszteletére járták a parafa dugók a táncot, a batikolt lepedőn kergetőztek a színek, hogy egymásba folyjanak. Csak gipsz, fa és bronz, némi festékkel és anyaggal, mégis élőbb, mint bárki más a teremben. Történetük van, melyet bronzöntvények mesélnek el a csend szavaival.

Forma – szín – tér címmel nyílt életmű-kiállítása Lendvai István szobrászművésznek október 21-én a Városi Művelődési Központ és Könyvtár előcsarnokában. Faragó Ákos és a művész fia, Lendvai István Gábor orgonajátéka adott zenei hátteret az alkotásoknak.

– Lendvai István nagyon jó kollega és barát, húsz évig dolgozott intézményünkben. Most, nyugdíjazása után illő volt egy életmű-kiállítással köszönteni – mondta Neveda Amália, a VMKK igazgatója. Angyal Mária művészettörténész ezután beszámolt a szobrászművész életútjáról, valamint arról, hogyan ismerkedett meg a különböző technikákkal, és mi jellemzi egyéni stílusát.

Lendvai Istvánnak kivételes tehetsége van a viaszveszejtéses bronzöntéshez, ami egyszeri és megismételhetetlen folyamat, az öntés varázsa megfoghatatlan. Az alkotásaiban érezhető a témával való azonosulás és a tudás. Angyal Mária szerint a reneszánsz hatásán túl a kortárs művészek félelme és küzdelme is megjelenik plasztikáiban. Bár a szobrászat királya a bronz, Lendvai István mégis dolgozik fával, festékkel és különleges anyagokkal is.

A háromdimenziós képek sem állnak távol tőle, technikákat és anyagokat keverve ragadja ki a falak síkjából az alakokat. Számára mindez felszabadult játékot jelent, ugyanis a szobrászoknál nem a kéznek kell ügyesnek lennie, hanem az agynak – mondta Angyal Mária.

A kiállítás november 21-ig tekinthető meg a VMKK előcsarnokában.

Janni Anikó
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.