Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
13°C

Lepsényi Boglárka megvédte vb-címét

2010. október 29. 18:29
A veszprémi Európa- és világbajnok kiválóság egy arany- és két ezüstérmet nyert az isztambuli Női és Ifjúsági Lábtenisz Világbajnokságon.

Október 22-23-án rendezték a 6. Női és Ifjúsági Lábtenisz Világbajnokságot Isztambulban. A nemzetközi versenyen nyolc ország (Törökország, Ciprus, Moldova, Oroszország, Horvátország, Románia, India és Magyarország) képviselte magát.

A magyar női és ifjúsági válogatott tizennégy fővel vett részt az eseményen. Csapatvezető: Rieger László, szövetségi kapitány: Pál Tamás, nemzetközi játékvezető: Nagy Norbert, női játékosok: Lepsényi Boglárka, Körösi Evelin, Ferenczi Anna, Hordós Anita, ifjúsági játékosok: Királyvölgyi Krisztián, Koltai Kristóf, Nagy Máté, Szűcs Attila, Kiss Ádám, Tóth Nándor és Harsányi Ádám.


A népes magyar küldöttség

A verseny első napja a várakozások szerint zajlott.  A magyar női és ifjúsági csapat minden szakágban (egyéni, páros, és hármas) a csoportmérkőzését és az elődöntőket is fölényesen nyerte, s veretlenül került a döntőbe. A román válogatott hasonló teljesítményt nyújtott és szintén hibátlanul nézett a következő nap elé. Így már az első nap végén tudni lehetett, hogy a legrosszabb esetben is hat ezüsttel tér haza a válogatott, de mindenki reménykedett, hogy a kitűnően játszó románok ellen több győzelem is születik.

A döntők szombat este kezdődtek, addigra sajnos a magyarok teljesen kifáradtak a több órás várakozásban. A másik sajnálatos esemény Boglárka több órás rosszulléte volt, amely nagyon nehéz helyzetbe jutatta a magyar női válogatottat, hiszen a klasszis sportoló az egyénin kívül, párosban és hármasban meghatározó tagja volt a válogatottnak.


Lepsényi Boglárka

A veszprémi Európa- és világbajnok döntő mérkőzése nagyon nehézre sikerült. A román válogatott Eb-bronzérmes versenyzője az elmúlt egy évben sokat fejlődött. Fizikálisan megerősödött, pontosabbá vált, és harcos, támadó szemléletű játékát szinte hibátlanul játszotta. Ellenfelei számára nagyon nehéz volt olvasni az ütéseit, s mivel ebben a játékban az ütés a legnagyobb fegyver, azt tudta mindenki, hogy nehéz meccs várható.

Lepsényinek minden erejére és ügyességére szüksége volt, hogy diadalmaskodni tudjon a román hölgy felett. Az első szettben szép, okos, támadó szellemű játékával felül kerekedett riválisán, s 12-10-re nyert. A másodikban hiába volt több hatásos támadása honfitársunknak, ellenfele ütései rendre pontot hoztak. Világ és Európa-bajnokunk mindent megtett, „elérhetetlen” labdákat ért el, s mentett meg, hihetetlen pontos belsős lövésekkel szerzett több védhetetlen pontot, de a szett így is 11-9-re a románé lett.

Így bekövetkezett az, amit Pál Tamás szövetségi kapitány és Rieger László, Boglárka edzője mindenképp el akart kerülni, hogy a rosszullét miatt legyengült és az előző két szettben kimerült sportolónak döntő szettet is kelljen játszania. Mindenki félve tekintett a harmadik felvonás elé, majd megtörtént a csoda. Lábteniszezőnk minden akaraterejét összeszedve kezdett játszani, mintha nem is lett volna rosszul, s nem is lett volna fáradt, de a trónkövetelő is kitűnő volt, és 8-5-re elhúzott. Úgy tűnt, most már elveszett a meccs, de a mi lányunk nem adta fel, tette a dolgát és sikerült 10-10-re egyenlítenie, majd 12-10-re nyernie, amellyel megvédte világbajnoki címét.


Lepsényi Boglárka és Rieger László

A magyar és a külföldi szakemberek szerint ez volt a leglátványosabb és legmagasabb szakmai színvonalú mérkőzés a női lábtenisz történetében. Bogi a szakvezetők szerint azért tudott nyerni, mert színesebb, változatosabb játékot játszik, s ez által váratlan megoldásokra volt képes a pályán. Sokat fejlődött tavaly óta az ütése, amelyeket ezen a tornán már nagyobb számban is alkalmazott. Megtartotta gyors belsős rúgásait is, melyekkel szépen el tudja tenni a labdát az előrehelyezkedő ellenfél mellett, s melyek által teljesen ki tudja szorítani a pályáról ellenfelét. Alkalmazott rövidítéseket (pörgetéseket) is a háló közelében, melyek szintén pontot hoztak számára. Az egész mezőnyben ő alkalmaz egyedül olyan testcseleket, melyekkel teljesen megzavarja ellenfelét. A mérkőzés után rengeteg gratulációt kapott, és mindenki elismerte teljesítményét.

Sajnos volt a mérkőzésnek egy negatív motívuma is, a mérkőzés vezetőbírója egy pontot elcsalt a versenyzőnktől, mivel hosszúnak látta egy ütését, amit mindenki más bent látott, s így a pont a román lányé lett.

A folytatás már nem sikerült ilyen jól sem a fiúknak, sem a lányoknak. Minden meccsen a románok diadalmaskodtak. A női hármasnál csillant fel egy kis esély a győzelemre. Az első szettet a románok nyerték, de fej-fej mellett volt a két csapat. A második szettben a magyar lányok szép játékkal 10-10-ig jutottak, és ezután jött a hideg zuhany. Két tiszta pontot vett el a vezető játékbíró lányainktól, így 12-10-re kikaptunk, pedig a mieink (Lepsényi Boglárka, Ferenczi Anna, Körösi Evelin, Hordós Anita) megérdemelték volna a harmadik szett lehetőségét. A világbajnokság végére egy arany- és öt ezüstérem lett a magyarok mérlege, amely nagyon szép teljesítmény.

A mérkőzés után több külföldi csapattól játékosok, edzők és csapatvezetők keresték meg az újdonsült vb-címvédőt és edzőjét, hogy tanácsot kérjenek arról, hogy hogyan, milyen módszerekkel, edzésekkel lehet ezt a minőségi szintet elérni.

vehir.hu
további cikkek
Közel állt a bravúrhoz, de kikapott Barcelonában a Szeged férfi kézilabda BL Közel állt a bravúrhoz, de kikapott Barcelonában a Szeged A Szeged 31-30-ra kikapott a Barcelona otthonában csütörtök este a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. tegnap 22:39 Erődemonstrációt tartott a PSG-t kiütő Veszprém! Veszprém Handball Club Erődemonstrációt tartott a PSG-t kiütő Veszprém! A második félidőben 10-1-es szériát produkáló, kitűnő egyéni teljesítmények egész sorát felvonultató Veszprém 41-28-ra nyert a francia bajnok Paris Saint-Germain vendéglátójaként a kézilabda Bajnokok Ligája csütörtöki csoportrangadóján. tegnap 20:16 Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 FIFA-világranglista: a magyar válogatott egy helyet rontva a 32. magyar labdarúgó-válogatott FIFA-világranglista: a magyar válogatott egy helyet rontva a 32. A magyar válogatott egy pozíciót rontott, ezzel a 32. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, amelyet továbbra is a világbajnok és Copa América-győztes Argentína vezet. tegnap 15:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.