Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Betyárromantika

2010. november 8. 4:00
A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából Betyárnapot tartott a Laczkó Dezső Múzeum november 7-én, vasárnap délután.

A Betyárnap első programjaként Dr. Pilipkó Erzsébet néprajzkutató tartott előadást a bakonyi betyárok életéről, melyben megtudhatták az érdeklődők, hogy Sobri Jóska és Milfajt Ferkó mitől voltak a Bakony leghíresebb „zsiványai”. Természetesen akadtak olyan betyárok is, aki nem a Bakonyból származtak, de hírük ide is eljutott, mint például a Patkó testvéreké.

A néprajzkutató csak a jó betyárok életébe avatta be a kicsiket és nagyokat, azonban a Bakonyban éltek kapcabetyárok is, akik a szegényeket is kifosztották. A gazfickók életét Nádasi Elemér énekelve és harmonikaszóval mutatta be az előadás hallgatóinak.

Berecz András mesemondót, népdalénekest népes csapat várta, a múzeum új előadótermében nehezen fértek el az emberek. A múzeum programajánlója egyszerűen, frappánsan és hitelesen harangozta be Berecz András fellépését: „Róla nem írni kell, őt hallani kell.” Valóban: a mesemondó rendkívül élvezetesen adta elő Csík leghíresebb „betyár-történeteit”.

Berecz András után a litéri Szárazág Néptáncegyüttes és a Zöldág Ifjúsági Táncegyüttes kamaracsoportjai betyártáncokkal szórakoztatták az egybegyűlteket. Vastag Richárd „Aranysarkantyús” táncos elmondta, igyekezett minél több környékbeli és erdélyi táncot összeválogatni, hogy kicsit közelebb hozza a ma emberéhez a régi kultúrát.

A Betyárnap filmvetítéssel zárult, a Sobri – Betyárfilm című színes magyar filmet nézhették meg a jelenlevők.

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.