Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Parlamentből jelentjük

2008. június 9. 20:33
A Balaton-törvényt és az országos területrendezési tervet is nagy többséggel elfogadta mai utolsó ülésén az országgyűlés. A Balaton összképét befolyásoló, beruházásokat szabályozó törvényben az utolsó pillanatban is történtek módosítások. Ez nem történhetett volna meg, úgy látszik, felpuhulni látszik a jogszabályrendszer, - mondta a Vehírnek Dr. Bóka István országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere.

Több mint ezer projekt, beruházás valósulhat meg a közeljövőben a Balatonnál. A Balaton-törvény, melyet az utóbbi években többször módosítottak, lehetőséget ad ezen beruházások egységes szabályozására. Bóka István szerint, ez egy olyan jogszabály, amelyet mindenki szívesen elfogad és követ. Ugyan nem old meg minden problémát, de területrendezés szempontjából mérföldkőnek számít. Az utóbbi hetekben történek újabb módosítások, s egészen máig úgy volt, hogy újabb nagyobb külterületek nem kerülhetek bevonásra. Ez mégis megtörtént. Megtörtént, annak ellenére, hogy a jogszabály szerint a zárószavazás előtt lényegi változtatást már nem lehet alkalmazni a törvényben. Fontos az erdők és a zöldterületek védelme, valamint az is, hogy a beépítésre nem szánt területeken háromezer négyzetméternél kisebb telek nem alakítható ki. A jogszabály kimondja, hogy a Balaton kiemelt üdülőkörzet területére tilos szennyvizet bevezetni, ha annak befogadója a tó, a tisztított szennyvíz kivezetéséről pedig gondoskodni kell. Bóka István szerint fontos szabály továbbá, hogy olyan településszerkezeti terveket kell készíteni az önkormányzatoknak, amelyek a természetvédelmi, tájesztétikai, történeti településszerkezettel összhangban vannak.


A most bevont területek a déli parton vannak, Füredet és környékét nem érinti, azért mégis aggasztó. Ha minden külterületet beépítünk a természetes tájból végül semmi sem marad, hangsúlyozta Bóka István. A képviselő leginkább a módosítás mikéntjét sérelmezi, hogy az illetékes minisztérium nyomására jogszerűtlenül jártak el. Úgy fest, felpuhult a jogszabályrendszer, - mondta a honatya, majd kérdésünkre elmondta, alkotmánybírósághoz lehetne fordulni, de nem változtatna semmin.

Az országos területrendezési terv kapcsán Bóka elmondta, hogy régiónk szempontjából fontos határozat született. Egy korábbi módosító indítványnak köszönhetően, minden akadály elhárult, beépíthető a szenkirályszabadjai reptér területe, így a tervezett fejlesztések megvalósíthatók.

Az M8-as gyorsforgalmi útról több korábbi interpelláció ellenére nem esett szó a mai ülésen, így ez ügyben szeptemberig mindenképp várni kell a fejleményekre.

 
Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.