Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elkészült a 8–72. számú főutak csomópontja

2010. november 16. 5:46 // Forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Gyakorlatilag elkészült a 8-as és a 72-es főút kereszteződésében kialakított külön szintű csomópont Veszprémben.

November végén kezdődik a műszaki átadása a 8-as és a 72-es főút kereszteződésében kialakított külön szintű csomópontnak Veszprémnél. A beruházást döntően az Európai Unió finanszírozta, a támogatás összege több mint 1,3 milliárd forint volt.

Már szeptember óta használhatják az autósok a 8. és 72. számú főút átalakított csomópontját és a fölötte átívelő több mint 30 méteres hidat, valamint az egy kilométer hosszon felújított 8. számú főutat.

November végén megkezdődik a 8. és a 72. számú főút kereszteződésében kialakított külön szintű csomópont műszaki átadása. Bár az eredetileg nem tervezett régészeti feltárás némiképp hátráltatta az építkezést, az öt hónappal későbbre módosított határidőre elkészült a csomópont átépítése (az eredeti kivitelezési határidő július 15-e volt). A kivitelezés során az építési területen Árpád-kori települést és avar kori temetőt fedeztek fel a régészek, de a májusban megkezdett feltárások fokozatos lezárása után szakaszosan visszaengedték a kivitelezőt a munkaterületre.

A közismerten sok balesetet okozó kereszteződés külön szintű csomóponttá történő átépítése Veszprém előtt a 8. számú főúton része annak a projektsorozatnak, amelyben megújul és kiegészül a 8. számú főút kétszer két sávos szakasza Székesfehérvár és Veszprém között, illetve rövidebb és biztonságosabb összeköttetés létesül a 71. számú út Balatonkenesét és Balatonfűzfőt elkerülő szakasza, valamint a Veszprémet Győrrel összekötő 82. számú főút között. A teljes beruházássorozat megvalósulása után megújul a 72. számú főút Balatonfűzfőtől a 8. számú főútig, megszűnik a balesetveszély a 8. és a 72. számú út kereszteződésénél, és az észak–déli forgalom elkerüli Gyulafirátótot, így nem kell többé behajtani a veszprémi körgyűrűig.

A projekt keretében a 72. számú úton a 8. számú úttól északra és délre egy-egy körforgalmú csomópont épült, ezekbe csatlakoznak a 8. számú út le- és felhajtó ágai, továbbá megteremtődött a lehetőség a 82. számú út átkötésének becsatlakozására az északi oldalon. Emellett a kivitelező a csomópont közelében egy kilométeren elvégezte a 8. számú főút 11,5 tonnás tengelysúlyra történő megerősítését, új burkolatot készített az érintett szakaszon, és szalagkorlátot telepített a két pálya közé.

A beruházást nyílt közbeszerzési eljáráson a Colas Építő Zrt. nyerte el – időközben jogutódja, a Colas Út Zrt. lett a kivitelező. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a projektet az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósította meg a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül. A támogatás összege több mint bruttó 1,3 milliárd forint, ebből 15 százalék a KÖZOP-on belüli hazai forrás, 85 százalék pedig az ERFA-ból származik.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.