Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan tovább, SZDSZ? / Mit mond a megyei elnök?

2008. június 10. 15:29
Az elnökválasztási kampány lezárult, a Szabad Demokraták Szövetsége új elnöke Fodor Gábor. Én személy szerint kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, amit Kuncze Gábor részletesen is kifejtett a küldöttgyűlésen Kóka János melletti kortes beszédében: az SZDSZ hatalmas hibát követett el akkor, amikor a „küldött botrány” kirobbanása után az ügyet nem lerúgta magáról, hanem egy az egyben magára húzta.

Kóka János belső politikai ellenfelei saját hatalmi törekvéseik eszközeként használták fel az eseményeket. Így Fodor Gábor téved abban, hogy az SZDSZ jelenlegi alacsony támogatottsága Kóka János tevékenységének köszönhető, sokkal inkább annak, ami az elmúlt fél-háromnegyed évben a pártban, a párton belül történt.

Fodor Gábor az elnökválasztást 2 szavazattal nyerte meg, amely további elgondolkodásra ad okot. Az elnökválasztást megelőző csütörtökön ugyanis Kenéz Mihály, volt megyei szervező (aki pár hónappal ezelőtt kijelentései, magatartása miatt lemondásra kényszerült, azóta a felsőörsi csoport elnöke) feljelentésének köszönhetően 2 balatonfüredi küldöttet (akik nyíltan Kóka Jánost támogatták) megfosztottak szavazati jogától (Kiss Mihály, Fejes Miklós), egy fodorista küldött mandátumát pedig pénteken igazolták le (Badacsonytomaj, Szebellédi Ferenc), holott az SZDSZ Országos Tanácsa korábban egyértelműen meghatározta a küldöttállítás szabályait, s ebben május 23-a éjfél szerepelt legvégső határidőként. Kenéz eredeti feljelentése nem állt meg, hiszen ő arra hivatkozott, hogy a 2 küldött március 1-jén még nem volt az SZDSZ tagja. Ez azonban valótlan állítás volt, miképpen ezt a mandátumvizsgáló bizottság is megállapította.

A 2 balatonfüredi küldött tagságának időtartama - megválasztásuk napján - még nem érte el az Alapszabály által előírt 3 hónapot. Tehát a küldöttállító csoportgyűlés és a 2 küldött belépésének ideje között nem telt el a 3 hónap, egyikük esetében 4, a másiknál 11 nap hiányzott. Ha a csoportgyűlést néhány nappal később tartottuk volna, akkor ez az érv sem állt volna meg, s így az elnökválasztás eredménye döntetlen lett volna.

A probléma csupán az, hogy a balatonfüredi csoport ülésén jelen volt a mandátumvizsgáló bizottság egy tagja, aki aláírásával jóváhagyta a küldöttek megválasztását. Emellett a Balatonfüredi Szervezet ezáltal nem tudott élni azon jogával, hogy létszámának megfelelően 3 küldöttet delegáljon a Küldöttgyűlésbe.

Mindezek mellett Kóka János egyértelműen kijelentette, hogy elismeri Fodor Gábor győzelmét, június 7-től ő az SZDSZ elnöke. Sem Kóka János, sem pedig én nem kívánunk az új elnök belső ellenzékeként viselkedni, az SZDSZ-nek most valódi összefogásra van szüksége. Ennek értelmében én is teret kívánok hagyni Fodor Gábor embereinek a megyében, ezért a Veszprém Megyei Választmány elnöki pozíciójáért nem kívánok harcba szállni. Biztosíthatom a Választmány új elnökét és elnökségét, hogy a következő időszakban ugyanúgy számíthatnak rám, mint ahogyan ezidáig én is számíthattam rájuk, azzal a különbséggel, hogy én biztosan nem fogok bizalmatlansági indítványt kezdeményezni a regnáló elnökkel szemben.     

dr. Tihanyi László elnök, SZDSZ Veszprém Megyei Választmány

Zatkalik András
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.