Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Mindszenty film: küzdelem az elvekért

2010. november 17. 4:00
Koltay Gábor Mindszenty bíborosról készült filmje a történelmi kort és az igaz, hitéért, elveiért élete végéig küzdő embert mutatja be.

Mindszenty József esztergomi érsek, bíboros a 20. századi történelmünk egyik legjelentősebb személyisége. Sokan ismerik a nevét, de legtöbben pontatlan vagy torz információval rendelkeznek róla. Nem véletlenül, hiszen a kommunista rendszer 1948 és 1990 között reakciós hazaárulónak próbálta beállítani – és ez az állítás van a legtávolabb az igazi Mindszenty portrétól.

A Vas megyei Csehimindszenten Pehm Józsefként született egyházfő egész életén keresztül szigorúan a katolikus egyház értékeit követve élt, dolgozott. Szombathelyen szentelték pappá, Zalaegerszegen lett plébános, később Veszprém püspöke, majd a háborút követően a magyar katolikus egyház feje, esztergomi érsek. Mindenhol kiállt elveiért, még a legnehezebb pillanatban is vállalta hitét, mindig kimondta véleményét.

Tiltakozott az 1919-es kommün vallásellenes politikája ellen. Letartóztatták, internálták. A második világháború végnapjaiban levelet írt az ország elpusztítása és a zsidóüldözések ellen. Ezt személyesen adta át Szálasi Ferenc nyilasvezérnek. A sopronkőhidai fegyházba került. A kialakuló Rákosi diktatúrában elutasította a kommunista rendszert, védte a katolikus egyház érdekeit. Ezért 1948 szeptemberében letartóztatták. Az Andrássy út hírhedt börtönébe szállították, ahol kínozták, pszichotróp szerekkel és hamis bizonyítékokkal próbálták vallomásra kényszeríteni. Életfogytig tartó büntetését nyugati nyomásra Püspökszentlászlón majd Felsőpetényben töltötte 1956-ig. A forradalom napjaiban kiszabadult, az összeomláskor az USA nagykövetségére menekült. Innen távozott 1971-ben Bécsbe. A pápa 1974-ben megüresedetnek nyilvánítja érseki székét, ami ellen tiltakozik. Négy év múlva távozik az élők sorából.

Ezeket az állomásokat járhatjuk végig Koltay Gábor: A fehér vértanú című filmjében.
A történelem és az egyház iránt érdeklődőknek egyaránt szól a film – ám valójában az igaz emberi sorsok iránt fogékonyaknak készült. A dokumentumfilmben egy tiszta ember sorsa bontakozik ki. Egy igaz emberé, aki minden körülmény között kiállt az igazságért, harcolt az elesettekért, aki egész életében nemzetben, hitben gondolkodott.

Ezért érdemes megtekinteni a filmet.

A filmet hétfőn vetítették a VMKK-ban, és november 26-án 17 órakor Koltay Gábor, a Mindszenty– A fehér vértanú című alkotás rendezője közönségtalálkozóra várja az érdeklődőket.

Pethő Imre
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.