Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Élményközpontú tanórák a múzeumban

2010. november 23. 4:05 // Forrás: LDM
Új foglalkoztatóteremmel és lehetőségekkel bővült a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum múzeumpedagógiai programkínálata.

A múzeumi órák és foglalkozások célja, hogy kézzelfoghatóvá, élményszerűvé tegyék az iskolákban tanultakat, a diákok kipróbálhassanak olyan tevékenységeket, amelyekről ezidáig csak olvasni volt lehetőségük. Ezzel együtt elsajátítják azokat a készségeket és kompetenciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy egy múzeum kiállításait önállóan élvezzék és megértsék azt.

Most – közel 39 000 000 forintos beruházásból – új kreatív elemekkel gazdagodtak az iskoláknak és diákoknak nyújtott múzeumi szolgáltatások. A részleges akadálymentesítés következtében lehetőség nyílt a látássérült gyermekeket integráltan nevelő osztályok fogadására és foglalkoztatására is.

Az oktatótér újszerűsége abban áll, hogy az ismeretátadásban különböző módszerek ötvözhetők. Mivel ezek a funkciók egy térben kapnak helyet, a múzeum több tucat új programja egyetlen „múzeumi órán" vagy óvodai foglalkozáson belül nyújt lehetőséget a műtárgyakkal való közelebbi ismerkedésre, a digitális ismeretanyag közvetítésére, a kreatív foglalkozásra, a szerepjátékra, illetve a hagyományos vagy digitális feladatmegoldásra.

A tartalmi szempontból is megújuló kínálatban elsősorban az iskolai tananyagban háttérbe szoruló művelődéstörténeti érdekességek és a lokális, helytörténeti ismeretek kerülnek előtérbe. A megye különböző településeiről érkező diákok „helyi" ismeretekkel gazdagodhatnak: például várpalotai, zirci vagy bakonyoszlopi régészeti leletekkel, kislődi vagy alsóörsi néprajzi anyaggal találkozhatnak. A társadalmi problémák feldolgozását segítik a Veszprém megyei nemzetiségi kultúrákhoz kötődő foglalkozások: a német nemzetiségi kultúra valamint a „cigány témanap” programjai. Igazi szenzációt ígér a terem kísérleti szolgáltatása: a padlóba süllyesztett „sírgödör”, ahol a gyerekek maguk is részesei lehetnek a régészeti feltárásnak

A Laczkó Dezső Múzeum megújult és kibővült részletes múzeumpedagógiai programkínálata november végétől az intézmény honlapján elérhető: www.vmmuzeum.hu
 

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.