Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Széchenyi, mint ember

2010. november 24. 7:00
Némethné Károlyi Jolán történelemtanár, az Országos Széchenyi Kör tagja tartott előadást a „legnagyobb magyar” életéről kedden este.

Gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett a Széchenyi Tudományos Társaság 2010-re. Ehhez kapcsolódóan Steiner Józsefné gyűjteményéből látható képes levelezőlap-kiállítás a Március 15. úti Klubkönyvtárban november 25-ig, aminek zárásához közeledve a reformkori államférfi életét bemutató előadásra várták az érdeklődőket kedden este.

Némethné Károlyi Jolán történelemtanár, az Országos Széchenyi Kör tagja beszélt a „legnagyobb magyar” életéről. Kiemelte, nem tudományos előadással készült, hanem mint embert igyekszik bemutatni Széchenyi Istvánt a jelenlévőknek.

Többek között elhangzott, a család a XVI. században tűnt fel először, majd a családfa bejárását követően ismertette Széchenyi életpályáját a fiatalkori kilengéseitől kezdve a katonai pályafutásán át a komoly férfi életéig.

– Széchenyi Istvánt a tenni akarás, a kitartás jellemezte, a tisztelet, a becsület, a tisztesség, a hazaszeretet és az önzetlenség voltak a legnagyobb erényei – mondta érdeklődésünkre Némethné Károlyi Jolán. – Nyugodtan élhette volna a nagybirtokosok akkori életét, de ő ehelyett rengeteget dolgozott, pedig soha semmiért nem kapott javadalmat, egyetlen „elismerése”, hogy a Batthyány-kormány idején ő felelt a közlekedési ügyekért – folytatta az előadó. Hozzátette, sok főúr élt kicsapongó életet abban az időben, ettől még tettei feljogosítják rá, hogy őt nevezzük a legnagyobb magyarnak.

Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.