Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Fiatal veszprémi tájfutók Velencében

2010. november 28. 13:55 // Forrás: Kovács Zoltán
Kovács Zoltán, a tájfutó ifjúsági válogatott szövetségi kapitányának beszámolója a november 14-ei Velencei Nemzetközi Tájfutó Fesztiválról.

Sikátorok, csatornák, hidak, ez jut először eszünkbe az olaszországi Velencéről és persze a hömpölygő tömeg, amely a Roma térről különböző utakon próbál eljutni a Szent Márk térre. Ebben a vásári forgatagban szinte lehetetlenség gyorsan átjutni a városon, de a veszprémi tájfutók egy kis különítménye ezt a feladatott tűzte ki maga elé a hétvégén, ugyan is itt Olaszország talán legútvesztőbb városában rendezik meg minden év novemberében a Velencei Nemzetközi Tájfutó Fesztivált, immár XXXI. alkalommal.

A versenyközpont a város keleti végében egy sportcsarnokban van. Itt zsúfolódik ősze (öltözik, fürdik) a verseny 3000 fős mezőnye!

Versenyzőink: Varsányi Kinga, Horváth Gergő és Horváth Marcell itt készülnek fel a nagy futásra, majd a rajt idejük előtt, innen indulnak bemelegíteni is. A tájfutás egyik legfontosabb kellékét a térképet csak a rajt pillanatában vehetik át és a következő másodpercben már el is tűnnek a sikátorok és lagúnák útvesztőjében, hogy majd a versenytáv megtétele és a megfelelő ellenőrző pontok megkeresése után egyszer csak felbukkanjanak a befutó ponton, ahol még egy rövid hajrá után befuthatnak a célba.

Itt aztán kezdetét veheti a sztorizgatás: kivel mi történt a városban (pályán) ki, hol futott bele egy saroknál a másik szembejövővel, hol nem találta meg a számára legmegfelelőbb sikátor bejáratát és persze, hogy hol választott rossz útvonalat ahol szembe találkozott a legtöbb turistával, és esetleg kénytelen volt végigtotyogni egy japán turista csoporttal a következő kereszteződésig, ahol végre kikerülhette a zsúfolt útszakaszt!

Mikor kifogynak a szóból, már csak a lélekölő várakozás marad, hogy minden résztvevő teljesítse a távot és kiderüljön hol is végeztek saját kategóriájukban a versenyzők.

Végre felhangzanak a fanfárok és a lány serdülő kategóriában Varsányi Kingát (Lovassy László Gimnázium) szólítják ki a második helyre! A légvonalban 5,4 km-es pályát 50:08 alatt teljesítve, 78 indulóból érte el eddigi legszebb velencei eredményét. 

Horváth Marcell (Táncsics Mihály Szakközépiskola) ifjúsági negyedik helyezése is kiemelkedő, főként, hogy a légvonalban 8 km-es pályán 83 indulóból érte el, mindössze 28 mp-cel lemaradva a második helyezettől.

Horváth Gergő (Táncsics Mihály Szakközépiskola) serdülő 11. helyével sem szomorkodhat, az egyik legnépesebb mezőnyben (94 induló) indult, 42:55 alatt teljesítette úgy, hogy a mezőny 5-12. helyezettjei között csak másodpercek döntöttek.

Vasárnap este fáradtan, de mosolygó arccal sétáltak át a veszprémi különítmény tájfutói, a már esti kivilágításban pompázó városon, hiszen ismét sikeresen teljesítettek egy olyan tájfutó feladatot, amire itthon felkészülni nem lehet.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.