Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Finnugor lelkészkonferencia Révfülöpön

2008. június 11. 17:16 // Forrás: Veszprém Megyei Önkormányzat Sajtóreferens
Európa nagyon sokat köszönhet a keresztény vallásnak, amely a kontinens jövőjének, egységének biztosítéka – mondta Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke azon a tegnap kezdődött négynapos országos lelkészkonferencián, amelyen a finn és észt diplomácia, valamint az evangélikus egyház elöljárói is megjelentek Révfülöpön az Evangélikus Oktatási Központban.

Hafenscher Károly, az oktatási központ igazgatója köszöntőjében rámutatott: a mostanihoz hasonló konferenciát négyévente rendezik meg, s legutóbb Kolozsvárott találkoztak. A finn és magyar egyház közötti kapcsolat hetvenéves múltra tekint vissza, és azóta számos testvérgyülekezet alakult ki a két egyház között. Csatlakozott hozzájuk az ész, az erdélyi, az inkeri egyház is. Utóbbi Oroszország területén levő finn kisebbség.


Jari Vilén finn nagykövet, aki először járt Révfülöpön, kifejtette: a kis népek jelenleg is keresik helyüket Európában, emiatt támogatásuk kiemelt figyelmet érdemel. A diplomata emlékeztetett a finn-magyar egyház közötti kapcsolat múltjára, az első találkozóra, amelyre 1937-ben Finnországban került sor. Azóta – mint mondta – sokat változott a világ, az EU közös értékalapot teremtett, amely egyben új lehetőségeket is magában rejt.


Az egymás iránti elkötelezettségről beszélt dr. Bereczki András tiszteletbeli észt konzul, amelyben az egyházaknak, testvérgyülekezeteknek kiemelt jelentősége van – tekintett vissza a kapcsolat hetven esztendejére. Emlékeztetett a finnugor világkongresszusra, és kiemelte: az egyetemeken egyre népszerűbbek a finn és észt szakok.
Meghatározó  szerepe van a hitnek az ember életében – vélekedett Lasztovicza Jenő. A Veszprém megyei közgyűlés elnöke külön súlyt helyezett a mostanihoz hasonló találkozókra, amely a kereszténységet, az egységes Európa alappillérét állítja középpontba. Ez – mint kifejtette – gyerekeink, unokáink jövőjének egyik záloga.
Magyarországon úgy tűnik, mintha az optimizmus, a jókedv összecsukná szárnyait. Ezen képes változtatni a hit, amely gazdaggá tesz, és meghatározó a konfliktusok megoldásában. Hirdetésében nagy szerepe van az idei évnek, amely a Biblia és a reneszánsz éve egyben ­– fogalmazott Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Hozzátette: a jövő Jézus kezében van, nélküle nincs optimizmus, derűlátás.

A résztvevők a megnyitó után közös éneklésen vettek részt. A programok között szerepelnek csoportbeszélgetések, áttekintik az elmúlt év eseményeit az erdélyi, az észt, a finn és az inkeri egyházak kapcsán, majd előadások alkalmával Krámer György esperes a liturgia és az igehirdetés nyelvéről, Ants Tooming és Mart Jaanson lelkészek a zene nyelvéről, énekeinkről, Heikki Kotila teológia tanár az imádság nyelvéről beszélt.

Zatkalik András
további cikkek
Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Visszatér a MotoGP – Magyarország újra rajtvonalon Harminchárom év után a gyorsasági motorversenyzés királykategóriája, a MotoGP 2025. augusztus 22-24-én visszatér Magyarországra. Ugyanezen évben a Superbike világbajnokság (WSBK) is hazánkban lesz, július 25-27. között, harmincöt év elteltével. A versenyek helyszíne a balatonfőkajári Balaton Park Circuit pálya lesz, amely jelentős fejlesztéseken esik át a mezőnyök érkezése előtt. tegnap 21:58 Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Újra Családbarát Munkahely tanúsítványt érdemelt ki a Pannon Egyetem Ünnepélyes keretek között adták át a Családbarát Munkahely védjegy tanúsítványt, melyet immár második alkalommal szerzett meg a Pannon Egyetem. tegnap 13:15 A zöldhulladék nem szemét, hanem érték A zöldhulladék nem szemét, hanem érték Veszprémben nem csupán a kertes házban élők komposztálhatnak, hiszen a Mester utcában valamint a Csikász Imre utcában már rendelkezésre állnak azok a komposztálók, amelyekbe a környéken lakók is elhelyezhetik zöldhulladékaikat. tegnap 15:57 A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek árvíz A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban és Budapest alatt is védekeznek A Lajtán, a Szigetközben, a Dunakanyarban, illetve a Budapest alatti Duna-szakaszon ad védekezési feladatokat a vízügy számára az árvíz - jelentette ki a Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. tegnap 9:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.