Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém környezeti állapota

2010. december 2. 10:08

Kivonat Veszprém Megyei Jogú Város környezeti állapotáról

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §-a (1) bekezdés e.) pontja, valamint az 51. § (3) bek. alapján Veszprém Megyei Jogú Város legfontosabb 2009-2010. évi környezet- és természetvédelmi feladatairól, eseményeiről, a város környezeti állapotával kapcsolatos főbb információkról tájékoztató készült. Az összeállítás célja, hogy abból az érdeklődők valós információkat kaphassanak közvetlen környezetük helyzetéről, illetve megismerhessék az önkormányzat tevékenységét is.

Veszprém város környezeti levegőjének átlagos minősítése a havi átlagok alapján - a Veszprém, Kádár utcai automata monitor állomás adatai szerint – kiválónak mondható. A légszennyező anyagok közül kiemelten kezelendő a PM10 szálló por, ennek döntő mennyisége a gépjárműforgalom és a fűtési szezon eredménye, továbbá a kedvezőtlen meteorológiai körülmények (magas légnyomás, csapadékmentes-borult idő, szélcsend), ami miatt a kibocsátott szennyező anyagok magasabb légkör felé való felhígulása akadályozott. 2010-ben két esetben történt tájékoztatási határérték túllépés. A vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek eleget téve erről a lakosságot a helyi médián keresztül tájékoztattuk.

Településünkön is egyre több gondot okoznak a biológiai eredetű allergének, mint a parlagfű, vagy a fekete üröm pollenjei, irtásuk egészségügyi és gazdasági szempontok miatt is indokolt. A város belterületein a jegyző, míg külterületen az illetékes Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság folyamatos monitorozással, hatósági eszközökkel, illetve a közterületek rendszeres gyommentesítésével védekezik. Jogszabályi rendelkezés alapján valamennyi földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanokon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Veszprém ivóvizét teljes egészében karsztvízből nyeri, így a felszín alatti vizek fokozott védelme szükséges, mivel a karsztvíz kedvezőtlen hidrológiai adottságok miatt a felszíni eredetű szennyeződésekre fokozottan érzékeny. Kiemelt ügyek a volt Bakonyművek területén, illetve a szentkirályszabadjai reptér területén észlelt felszín alatti víz-, talajszennyezés és ezek kármentesítési ügyei.

2010. májusában és szeptemberében jelentős mennyiségű csapadék hullott a térségre, amely számos csapadékvíz elvezetési problémát hozott a felszínre. Továbbá a rétegvizek emelkedése és források „újraéledése” következtében helyenként kritikus állapotok alakultak ki. Ennek kapcsán jelenleg kidolgozás alatt van a csapadékvíz elvezetési koncepció.

A Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési és Kezelési Önkormányzati Társulás irányításában a Kohéziós Alap támogatású projekt 2. ütemének kivitelezési munkái lezajlottak. A munkálatokkal 72 háztartást kötöttek be a szennyvízcsatorna hálózatba, továbbá 18.183 m szennyvízcsatorna, 7.937 m ivóvízvezeték rekonstrukció és 2.909 m fő nyomóvezeték felújítása történt meg.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2010. januárjában pályázatot hirdetett a közterületeken, illetve állami területeken található illegális hulladéklerakók felszámolásának feladataira, melyre Veszprém sikeresen pályázott és 3 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. A felszámolási munkák a központi közigazgatási szervek teljeskörű átszerveződése miatt azonban csúszik.

A lakosság részére a környezeti állapotról szóló részletes beszámoló a www.veszprem.hu oldalon érhető el.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.