Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemes viadal a Kékszalagért / Idén negyvenedik alkalommal rajtol el a legismertebb és legnagyobb hazai vitorlásverseny mezőnye a Kékszalagért

2008. június 12. 13:19 // Forrás: sportforum.hu
A negyvenedik alkalommal megrendezésre kerülő regatta a leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. A célja: minél rövidebb idő alatt megkerülni a Balatont, a győztes hajó megkapja a Balaton legirigyeltebb vitorlás-trófeáját, a Kékszalagot. Tavaly 511-en indultak a versenyen.
Ebben az évben július 17. és 20. között rendezik meg a T-Mobile Nagydíj 40. Kékszalag MOL Fesztivált, amelynek különlegességét az adja, hogy az idei szabályok értelmében indulhatnak a legkorszerűbb, könnyű építésű, trapézos vitrolások - például a Liberák - is. Ezek a hajók nemcsak a leggyorsabbak, hanem a leglátványosabbak is: a hatalmas vitorlafelület döntőerejét a legénység a saját testsúlyával ellensúlyozza, kereteken állva, drótköteleken lógva, a víz felett.

Bár ezek a legmodernebb és legesélyesebb vízi járművek, a természet és az időjárás alaposan megváltoztathatja a papírformát: extrém erősszeles verseny esetén akár a cirkálók, akár a szintén trapézos Assok közül is kikerülhet az első. A rendezők évről évre rekord számú nevezést könyvelhetnek el: sokan családi hajójukkal indulnak el a versenyen úgy, hogy emberi számítások szerint esélyük nincs a győzelemre. Könnyen lehet, hogy idén felülmúlják a tavalyi, 511 induló számát is.

A gyerekeknek is tartogat kihívásokat a versenyhétvége: július 17-én ők mérkőzhetnek meg a Kékpántlikáért.

A látogatók számára nemcsak a verseny nyújt izgalmas szórakozást: igazi fesztivál jelleget ölt az idei Kékszalag. Vitorlás-modell bajnokság, borfalu, hajókiállítás, koncertek és gyermekprogramok várják az érdeklődőket.

A verseny egyértelmű. Kikötő érintése és motorhasználat nélkül kell teljesíteni a távot, megkerülni a tavat, a füredi rajt után érintve a kenesei, siófoki és keszthelyi bójákat. Akár nyer egy hajó, akár nem, a távot teljesíteni igazi kihívás és teljesítmény. Emellett az indulók a természet és az időjárás játékeszközei, hiszen az erős szél ugyanúgy tönkre teheti a versenyt, mint a gyenge.

Ráadásul a Kékszalag társasági esemény is, a sport- sztár- és üzleti világ képviselői jelen vannak a hajókon, és a parti rendezvényeken, fogadásokon egyaránt. A Kékszalag presztízsharc is a javából, hatalmas összegeket mozgat meg. Egy-egy szalagversenyen a rajtvonalnál felsorakozó hajók összege közel van a négymilliárd forintos összeghez! Végül, de nem utolsósorban, a titok nyitja lehet maga a Balaton. A szél, a napszakok váltakozása évről évre más, de mindig egyformán csodálatos élményt nyújt a résztvevőknek.

A 2008-as Kékszalag televíziós közvetítése egy új, rádiófrekvenciás összeköttetésen alapuló rendszerrel fog megvalósulni. A rendszer képes lesz a Balaton teljes területén a végső nyerésre esélyes hajókon illetve kísérő motorosokon elhelyezett videokamerák képét a balatonfüredi közvetítő-kocsihoz eljuttatni. A rendszer segítségével a balatonfüredi fesztiválhelyszínen, a tv képernyők előtt ülők és a versenyt az interneten követők is folyamatos élő képekkel tudják a versen alakulását követni. A vállalkozás nagyságát jól mutatja, hogy ekkora területen (594 km2), illetve vízfelületen élő televíziós közvetítés még nem volt Magyarországon, de Európában is példaértékű.
Beke G. László
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.