Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Visszatér a fotós iskolájába

2010. december 7. 0:04
Ladányi Tamás 1991-ben végzett a Lovassy László Gimnáziumban, asztrofotó kiállítással tér vissza iskolájába.

Ladányi Tamás a fotózás mesterségét autodidakta módon sajátította el. Dolgozott hazánk egyik vezető hirdetési cégénél média fotósként és három évig óraadó tanárként csillagászatot és geomorfológiát tanított a Pannon Egyetemen. A világ számos szegletében megfordult Izlandtól a Himaláján át Patagóniáig. December 7-én, kedden 17 órakor kiállítása nyílik egykori középiskolájában, a Lovassy-ban az iskola fennállásának 300. évét ünneplő programsorozat részeként.

Veszprémi családi házának kertjében egy letolható tetejű csillagvizsgálót épített, és főleg kettőscsillagok mérésével foglalkozik. Fotózásai során két új kettőscsillagot fedezett fel, amelyeket az United States Naval Observatory a neve alatt katalogizált (LAD 1 és LAD 2). Digitális asztrofotózással 2000-ben kezdett el foglalkozni sokféle témakörben. Érdeklődése a csillagászati tájkép irányába fordult, amelyben nagyon szereti kedvenc tavát, a Balatont, „asztro” témába komponálni. Hazánk népi mondavilágának csillagneveivel is foglalkozik, és a fotótémákat is igyekszik e téma köré gyűjteni.

Számos képe jelent meg a NASA ismert honlapjain, a Spaceweather és a National Geographic oldalain. Hazánk ismeretterjesztő magazinjaiban, könyveiben sok képet és írást publikált. Jelenleg a The World At Night szervezetének magyarországi képviselőjeként dolgozik, amely összefogja a csillagászati tájkép fotózás szakmában elismert tagjait, és munkájukat a nagyközönség elé tárja.
 

 

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.