Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Veszprémbe költözött a Balaton

2010. december 7. 5:00
A Balaton festőjének, Vágfalvi Ottónak nyílt születésnapi tárlata tegnap a Pannon Egyetem aulájában.

– Veszprém nem létezhet a Balaton, és a Balaton sem létezhet Veszprém nélkül – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester Vágfalvi Ottó kiállításának megnyitóján. A Pannon Egyetem aulájában megrendezett tárlaton a szép számban megjelent érdeklődők figyelmét a város első számú vezetője felhívta arra a tényre, hogy Veszprém két csodálatos táj, a Balaton és a Bakony találkozásánál fekszik. Tőlünk alig 15 kilométerre található az a csoda, amit Balatonnak hívnak. A kiállított festmények erre figyelmeztetnek. Arra, hogy Veszprémnek erről nem szabad megfeledkeznie. Nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a Bakony, a Balaton fővárosa legyen.


Porga Gyula és Vágfalvi Ottó

Rédey Ákos professzor, az egyetem rektora a 85 esztendős művész életútját tekintette át a születési helyétől, Szerencstől a pesti iskolákon át a Balatonig, Fűzfőig. Ezt az életutat mutatja be a tárlat is.


Rédey Ákos

Nádasok, part menti tájak, napfényes vizek – mind-mind a Balatonról, mind-mind a festőről szólnak. A tájról és az emberről. A tájról és általa a bennünk születő csodákról. Arról a nehezen megfogalmazható érzésről, amit a tó vált ki abból, aki figyeli minden rezdülését, aki képes feloldódni benne, aki képes eggyé válni vele.

Vágfalvi Ottó több évtizede él együtt a tóval. Együtt öregszenek, együtt gondolkodnak, együtt lélegzenek. Együtt élnek. Erre az egységre hívta fel a távolból, betegágyából küldött levélben a kiállítás nézőinek figyelmét Udvardi Erzsébet.

Vágfalvi Ottó kiállítása néhány percre található a nyüzsgő belvárostól. Érdemes felkeresni, ha van egy kis pihenőidőnk. Érdemes, mert néhány perc alatt is maradandó élményt nyújt.
Amíg itt látható a kiállítás, úgy érezhetjük, a Balaton beköltözött Veszprémbe.

 

Pethő Imre
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.