„Mindenfelé látni nyomait az itt bölcsen és erővel munkáló kéznek.” Ezen szavakkal illette Kazinczy Ferenc a Pannonhalma környéki szőlőbirtokokat, midőn 1831 tavaszán Szent Márton monostorába látogatott.
A monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap kísérte a szőlő és a bor. A közelmúlt változásai biztosította lehetőséggel élve a több évszázados hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra hét esztendeje éledt fel újra, s kapott lendületet, amely szerencsére azóta sem torpant meg.
A pincészet körülbelül 50 hektárnyi területen gazdálkodik, ültetvényei jórészt a korábbi főapátsági területeken, 6 nagyobb dűlőben helyezkednek el. Mivel Pannonhalma környezeti viszonyai a felső Loire-völgyre, esetleg Elzászra emlékeztetnek, ezért a telepített területek nagy részén olyan szőlőfajták találhatók, amelyekből magas minőségű, jó ivású, üde fehérborokat készítenek a „bölcsen és erővel” munkálkodó kezek.
Folytathatnánk még hosszasan, de nem szeretnénk elvenni más kenyerét, ezért következzen inkább Villa Medici nagyszerű borvacsorájának étel- és italsora…
Üdvözlő bor: St. Martinus 2010
Tricolis 2009
Vegyes ízelítő Villa Medici módra:
• Citromfüves olivaoljban konfitált lazac és garnéla kafiol pana cota-val
• Libamájtorta mazsolás kaláccsal, birsalmakrémmel
• Vargányatatár fenyőmagos ruccolapestóval
• Házilag füstölt szarvassonka vizitormával
Hemina 2008
Kecskesajttal töltött derelye ánizskapormártásban, zöldségszalmával grillezett koktélparadicsommal
Pinot Noir 2008
Bárány- és borjúszűz rózsásan, töltött póréval lágy polentakrémmel, koriander jus-vel
Infusio 2008
Trois chocolate torta, meggy- és mandarinsorbet-val
Bencés Meggylikőr
Időpont: 2010. december 11. szombat 18:00
Részvételi díj: 8 900 Ft
A borvacsora résztvevői részére a szobák árából a Medici 15 % kedvezményt biztosít. Amennyiben szívesen részt venne egy újabb kulináris kalandozásban, a Medici munkatársai a 88/590-070-as telefonszámon vagy a villamedici@villamedici.hu e-mail-címen várják szíves visszajelzését.
X