Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Amikor egy álom valóra válik

2010. december 11. 5:00
December 3-án nyílt meg az Óváros Galéria. Horváthné Kalmár Katalin galériavezetővel terveiről és a hely szellemiségéről beszélgettünk.

– Milyen inspiráció hatására vágott bele a galéria megnyitásába?

– Férjemmel nagyon szeretjük a szép festményeket, kerámiákat, kisplasztikákat – tehát fogalmazhatok úgy, hogy régi álmom vált valóra. Közgazdász vagyok, így messziről érkeztem a képzőművészet szférájába. Jelenleg éppen egy festménybecsüs iskolát végzek, ahol a művészettörténetről kezdve a hamisítási technikákig mindenről tanulunk, ami ehhez a szakterülethez tartozik. Nagy változás ez az életemben. Fogalmazhatok úgy, hogy mertünk nagyot álmodni, és az álmot meg is valósítottuk.

– Mi a hely szellemisége, milyen alkotásokat láthatnak majd az érdeklődők?

– Alapvetően olyan művészeti galériát szeretnénk kialakítani, ahol igényes, színvonalas, az emberek számára befogadható, kedvelhető és eladható alkotásokat állítunk ki. Veszprémben eddig nem volt olyan galéria, ahol meg is lehet vásárolni a képeket, kisplasztikákat – ezért úgy gondolom, hiánypótló jellegű a kezdeményezésünk. Elsősorban a helyi művészek képeit lehet megtalálni nálunk, de természetesen az ország más területein élő kiváló festőművészek alkotásaiból is válogattunk a galéria anyagának összeállításakor.

– Mi alapján szelektáltak, illetve ki segített a most látható művek kiválogatásában?

– Nagy segítségünkre volt ebben a munkában Veszely Lajos festőművész, valamint Oláh Katalin és Boda Balázs paloznaki festőművész házaspár. Az előzetes tervezés után minden alkotót személyesen felkerestünk, megnéztük a műtermét, a képeit. Többnyire törekedtünk arra, hogy olyan képet hozzunk el tőlük, amely megfelel a mi ízlésvilágunknak. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy kulturális küldetése mellett a galéria mégis csak egy vállalkozás, így nagyon kell figyelni arra, hogy a színvonalas és az eladható között megtartsuk az egyensúlyt.

– Milyen fejlesztések várhatók a galériában?

– Jövő héten már működik a honlapunk (www.ovarosgaleria.hu), ahol meg lehet tekinteni a galériában látható műveket, valamint a művészek egyéb alkotásait, illetve a galériában is lehet majd a művészek nálunk nem látható alkotásaiból válogatni. Az értékesítés mellett képkeretezést és a festménybecslést is fogunk vállalni. A Vemévszer-től béreljük az ingatlant, amelyhez tartozik egy pince is. Azt tervezzük, hogy a felújítása után – leghamarabb jövő októberben – a 80 m²-es pincehelyiségben megnyílik a galéria új kiállítóterme, ahol csoportos és tematikus kiállításokat tudunk rendezni.

– Hogyan reagált a helyi művészvilág a galéria megnyitására?

– A művészek nagyon pozitívan fogadták. Állítólag mindig is az volt a veszprémi művészek problémája, hogy a város nem biztosított nekik olyan színvonalas galériát, ahol be tudták volna mutatni alkotásaikat. A Veszprémi Művész Céh Vitrin galériája időszakos próbálkozásként igyekezett ezen a helyzeten enyhíteni. Kovács Endre céhmesterrel még a tervezgetés időszakában beszéltünk, ő is nagyon jónak találta az ötletünket. A nálunk kiállított festmények alkotói közül különben többen is a Művész Céh tagjai, és a későbbi kiállításaink során mindenképpen szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a Veszprém megyei művészeket összefogó közösséggel.

Szaksz Balázs
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.