Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Nem hal meg a szív gazdagsága

2010. december 11. 5:00
150 éve született Laczkó Dezső, a múzeum legendás igazgatója. Emlékére kiállítás nyílt az általa alapított intézményben.

A Laczkó Dezső életműve előtt tisztelgő kiállítás megnyitását megelőzően a piarista öregdiákok képviselői és Porga Gyula polgármester megkoszorúzták a szerzetes-tanár felújított szobrát – amely a liget szélén, az általa alapított, és most már a nevét viselő Laczkó Dezső Múzeum mellett áll.

Borián Tibor piarista szerzetes, pap, a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium nyugalmazott igazgatója köszöntötte a koszorúzásra egybegyűlt szép számú közönséget. Borián atya beszédében Laczkó Dezső munkásságának sokszínűségét emelte ki, hiszen a múzeum alapítója egyszerre volt szerzetes, tanár, muzeológus, kutató és közéleti személyiség. Bár hívták Peste, ő nem ment, 44 évig élt Veszprémben, választott otthonában, és a város megbecsült polgára lett.


Borián Tibor

A látványos kiállítótérben Dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket. Hári Lenke, a Veszprém Megyei Önkormányzat tagja, Balatonfüred alpolgármestere méltató beszédében a múzeum kiváló szakmai tevékenységét emelte ki, Porga Gyula, Veszprém polgármestere pedig arról beszélt, hogy Veszprém csak a múlt értékeire alapozva építhet a maga számára értékekben gazdag, biztos jövőt.

      
  Hári Lenke                                                           Porga Gyula

A Melegh Béla vezette Budapesti Piarista Gimnázium Kis Kórusának előadása után Dr. Jelenits István piarista szerzetes, tanár, író először a piarista rend hivatásáról, történetéről tartott rövid előadást, majd Laczkó Dezső munkásságának jelentőségét, emberi nagyságát emelte ki. Laczkó Dezső valóban igazi piarista volt, a tudományos munka mellett hosszú éveken keresztül tanította a veszprémi és környékbeli gyermekeket, emellett múzeumot alapított, rendkívül komoly geológiai kutatómunkát végzett, a helyi közélet meghatározó személyévé vált Veszprémben, és az itt szerzett kapcsolatait nemes ügyek segítésénél kamatoztatta.

      
Dr. Limbacher Gábor                                         Dr. Jelenits István   

Lackó Dezsőre emlékezve a tanár úr így fogalmazott: „nem hal meg a gondolat, és nem hal meg a szív gazdagsága. Laczkó Dezsőről forrást neveztek le a Fejes-völgyben, ezt metaforikusan és szimbolikusan is lehet értelmezni: Laczkó Dezső egy forrás, akiből eleven impulzusok fakadnak.”

A sok vendég, érdeklődő miatt Rainer Pál, a kiállítás kurátora „csak” statikus kiállítás-bemutatót tudott tartani, mivel nem lehetett megközelíteni a tárlókat és tablókat, de így is élvezetesen és sajátos humorral fűszerezve ismertette a tárlat felépítésének logikáját és Laczkó Dezső munkásságának sokszínűségét.


Rainer Pál

Mint megtudtuk, Laczkó a geológiai érdeklődése mellett régészeti és néprajzi tevékenységet is folytatott, gyűjtötte a régmúlt és a jelenkor emlékeit is – például a Tanácsköztársaság relikviáit. Kutatóként bejárta a Kaukázust, mecénásként segítette Csikász Imre szobrászművészt és Gerstner Ödön festőművészt – és nem utolsó sorban múzeumot alapított.


Melegh Béla és a Budapesti Piarista Gimnázium Kis Kórusa

Valóban kiemelkedő személyiség volt Laczkó Dezső, akinek emlékét méltó módon őrzi és mutatja be a múzeumban látható rendkívül precízen felépített tárlat, amely októberig látható Veszprémben, és utána a társrendező zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumba kerül.

Galéria
Nem hal meg a szív gazdagsága
Szaksz Balázs
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.