2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Méltóságteljes megemlékezés a Brusznyai emlékműnél

2008. június 16. 11:06
Megemlékezések vannak ma országszerte az 50 éve kivégzett Nagy Imre és mártírtársainak évfordulóján. Veszprémben a Megyeház téren található Brusznyai emlékműnél emlékeztek meg június 16-ról. Balogh Elemér író ünnepi beszéde után a város elöljárói helyezték el koszurúikat az emlékműnél, majd mécseseket gyújtottak.

Balogh Elemér író így fogalmazott:

Egy, a közelmúltban napvilágot látott elemzés szerint 1849 után az osztrák hatóságok 120 magyar szabadságharcost végeztek ki. 1919 után az úgynevezett fehér terror során hetven egynéhány vöröskatonát, népbiztost, Lenin-fiút ítéltek halálra. 1945 után az antifasiszta népbíráskodás során 189 háborús bűnöst juttattak kötélre. Ami a megtorlásokat illeti, a tömeggyilkos Kádár és vérbírái túltettek mindezeken. Máig nem tudni pontosan, hogy hány ötvenhatos szabadságharcost akasztottak föl, lőttek főbe vagy vertek agyon a forradalomban való részvétel miatt. Gosztonyi Péter, a Svájcban élő történész 453 főben jelöli meg a kivégzettek számát, hazai kutatók óvatosabb becslése alapján 320 és 360 közöttire tehető a kivégzettek száma.

Nem csoda, hogy hiányoznak a pontos adatok, hiszen a szocialista hóhérok a legnagyobb titokban követték el bestiális gyilkosságaikat, számos gaztettüknek máig nincs nyoma. Néhány kirakatpernek szánt bírósági színjátékon kívül zárt tárgyalásokon születtek meg a justizmordok, az egykori újságok még elvétve is alig adtak hírt a titokban lebonyolított eljárásokról. Rettegtek az újabb népharagtól és a külföldi fölháborodástól.

Az intézményesített hazudozás és szemfényvesztés légkörében csak suttogva terjedtek a valódi hírek, hogy több, mint húszezer embert zártak börtönbe, további tíz- és tízezrek sorsa lett az internálás, a kényszerlakhely kijelölése, a munkahelyi elbocsátás, családok életének derékba törése. A magyar ifjúság színe-virágját lekaszabolták.

Minderről máig alig tud valamit a tájékozatlan és feledékeny társadalom. A szabadon választott magyar parlamentnek még ma is van olyan szocialista tagja, aki az alkotmányunkban törvénybe iktatottakkal ellentétben az ötvenhatos forradalmat fasiszta keretlegények randalírozásának hirdeti, vagy aki a szabadságharcosok kegyetlen üldözését a törvényes rend védelmeként fogalmazza meg, s gyalázat, hogy akad olyan magyar író, aki történelmünk egyik legiszonyatosabb megtorlását jogos igazságszolgáltatásnak mondja. Ifjúságunk jóformán semmit nem tud azokról a lélekemelő októberi napokról, amelyekről a Nobel-díjas Albert Camus francia író úgy emlékezett meg, hogy „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármelyik nép a világon”, és jóformán semmit nem tud a forradalom vérbefojtását követő példátlan kegyetlen és aljas bosszúhadjáratáról.

Ez a mai nap, a forradalom miniszterelnöke és társai galád meggyilkolásának ötvenedik évfordulója ne csak az egykori gyalázatra emlékeztessen bennünket, hanem arra is, hogy nagyon sok tennivaló vár még ránk, ahhoz, hogy a forradalom hőseinek és áldozatainak emléke ne csak az ünnepi megemlékezéseken, hanem a magyar nép szívében is megkaphassa a méltó elismerés – fejezte be gondolatait Balogh Elemér író.

Beke G. László

További cikkek

Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?