Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Méltóságteljes megemlékezés a Brusznyai emlékműnél

2008. június 16. 11:06
Megemlékezések vannak ma országszerte az 50 éve kivégzett Nagy Imre és mártírtársainak évfordulóján. Veszprémben a Megyeház téren található Brusznyai emlékműnél emlékeztek meg június 16-ról. Balogh Elemér író ünnepi beszéde után a város elöljárói helyezték el koszurúikat az emlékműnél, majd mécseseket gyújtottak.

Balogh Elemér író így fogalmazott:

Egy, a közelmúltban napvilágot látott elemzés szerint 1849 után az osztrák hatóságok 120 magyar szabadságharcost végeztek ki. 1919 után az úgynevezett fehér terror során hetven egynéhány vöröskatonát, népbiztost, Lenin-fiút ítéltek halálra. 1945 után az antifasiszta népbíráskodás során 189 háborús bűnöst juttattak kötélre. Ami a megtorlásokat illeti, a tömeggyilkos Kádár és vérbírái túltettek mindezeken. Máig nem tudni pontosan, hogy hány ötvenhatos szabadságharcost akasztottak föl, lőttek főbe vagy vertek agyon a forradalomban való részvétel miatt. Gosztonyi Péter, a Svájcban élő történész 453 főben jelöli meg a kivégzettek számát, hazai kutatók óvatosabb becslése alapján 320 és 360 közöttire tehető a kivégzettek száma.

Nem csoda, hogy hiányoznak a pontos adatok, hiszen a szocialista hóhérok a legnagyobb titokban követték el bestiális gyilkosságaikat, számos gaztettüknek máig nincs nyoma. Néhány kirakatpernek szánt bírósági színjátékon kívül zárt tárgyalásokon születtek meg a justizmordok, az egykori újságok még elvétve is alig adtak hírt a titokban lebonyolított eljárásokról. Rettegtek az újabb népharagtól és a külföldi fölháborodástól.

Az intézményesített hazudozás és szemfényvesztés légkörében csak suttogva terjedtek a valódi hírek, hogy több, mint húszezer embert zártak börtönbe, további tíz- és tízezrek sorsa lett az internálás, a kényszerlakhely kijelölése, a munkahelyi elbocsátás, családok életének derékba törése. A magyar ifjúság színe-virágját lekaszabolták.

Minderről máig alig tud valamit a tájékozatlan és feledékeny társadalom. A szabadon választott magyar parlamentnek még ma is van olyan szocialista tagja, aki az alkotmányunkban törvénybe iktatottakkal ellentétben az ötvenhatos forradalmat fasiszta keretlegények randalírozásának hirdeti, vagy aki a szabadságharcosok kegyetlen üldözését a törvényes rend védelmeként fogalmazza meg, s gyalázat, hogy akad olyan magyar író, aki történelmünk egyik legiszonyatosabb megtorlását jogos igazságszolgáltatásnak mondja. Ifjúságunk jóformán semmit nem tud azokról a lélekemelő októberi napokról, amelyekről a Nobel-díjas Albert Camus francia író úgy emlékezett meg, hogy „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és az igazságért, mint bármelyik nép a világon”, és jóformán semmit nem tud a forradalom vérbefojtását követő példátlan kegyetlen és aljas bosszúhadjáratáról.

Ez a mai nap, a forradalom miniszterelnöke és társai galád meggyilkolásának ötvenedik évfordulója ne csak az egykori gyalázatra emlékeztessen bennünket, hanem arra is, hogy nagyon sok tennivaló vár még ránk, ahhoz, hogy a forradalom hőseinek és áldozatainak emléke ne csak az ünnepi megemlékezéseken, hanem a magyar nép szívében is megkaphassa a méltó elismerés – fejezte be gondolatait Balogh Elemér író.

Beke G. László
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.