Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újra pályán a Barabás KC

2010. december 27. 13:29
A VBKC másfél hónap elteltével játszik ismét bajnokit. Az alapszakasz első felének utolsó körében kedden a Fehérvár látogat Veszprémbe.

A Veszprém Barabás KC az Európa-bajnokság miatti hathetes szünetet követően a székesfehérváriakkal találkozik a középmezőnybe kerülés szempontjából létfontosságú találkozón. A bakonyiakat a két pont megszerzése mellett a Magyar Kupa-búcsú miatti visszavágás is motiválja.

A mieink helyzetét azonban több sérülés is nehezíti. A műtét után lábadozó Szabadfi Ágnesre várhatóan februárig nem számíthat a stáb. Koszorús Katalin térdén a közelmúltban artroszkópos műtétet kellett végrehajtani, aki egyelőre szintén nem bevethető. Mehlmann Ibolyának ugyanezen testrészével voltak problémái. Injekciókúráját követően könnyített edzésmunkát kellett végeznie, mára azonban már teljes erőbedobással készül. Az egyik felkészülési meccsen Sterbik Andrea combfeszítő izmában részleges szakadást keletkezett. A jobbszélső tegnap edzésre jelentkezett, állapota azonban még nem százszázalékos. Gerincproblémáit követően Földes Kata ugyanakkor már rendbe jött.

– Mire helyezték a legnagyobb hangsúlyt a bajnoki szünetben? – szögeztük a kérdést Gyurka János vezetőedzőnek.
– Az említett sérültek mellet válogatottal szereplő Ábrahám Szilvia szintén hiányzott a felkészülésből, így át kellett szervezni a munkát. A szünet első részében fizikális, alapozó jellegű munkát végeztünk. Emellett az egyéni képzésekre is hangsúlyt fektettünk, s a páros kapcsolatokat is próbáltuk erősíteni. Taktikában, a folyamatos játék fejlesztésében, illetve azokat a területeket, amelyek nem működtek az eddigiekben, azonban nem tudtuk elvégezni azt, amit szerettünk volna. Hiszen muszáj volt játszanunk is, hogy ne essünk ki teljesen a bajnokság ritmusából. Összességében azt mondhatom, hogy ötvenszázalékosan tudtuk elvégezni a feladatainkat.

– A karácsonyi ünnep mennyire zavarta meg a felkészülést?
– Az eltelt hathetes időszakban kisebb megszakításokkal kaptak három-négy nap szabadságot a lányok. Emellett december 24-25-én is pihenhettek, tegnap azonban már videóztunk, illetve készültünk a Fehérvár elleni meccsre.

– Mi lehet a siker nyitja a már-már mumusnak számító Fejér megyeiek ellen?
– Az ellenfelünket is érte egy csapás: a gólerős Tilinger Tamara hosszú időre kidőlt a sorból. Ugyanakkor így is nagynevű játékosokkal kell szembenéznünk. Ezt bizonyítja, hogy az Eb-n a magyar válogatottban Vincze Melinda, az ukrán csapatban pedig Vashchuk képviselte a fehérvári klubot. S ne feledkezzünk meg az orosz kiválóságukról, Trishchukról sem, aki rendkívül színes egyénisége az NB I-nek. Az ő semlegesítése kulcskérdés lehet.

A magunk részéről elsősorban a védekezésre kell koncentrálnunk. A rivális beállóból és átlövésből szerzik góljai többségét. Meg kell szűrnünk a lövéseiket, sokat faultolva szét kell tördelnünk a folyamatos játékukat, s meg kell megbontanunk a hatos falukat. Tisztában vagyunk a mérkőzés jelentőségével, de meccs közben nem erre kell gondolnunk, hanem folyamatos, jó játékot kell nyújtanunk. Ebbe nem fér bele sok hiba, mert a Fehérvár azt könyörtelenül kihasználja.

– Tehát nem szabad görcsösen játszani…
– Pontosan így van. Nem egy fecske csinálja a nyarat. Nem szabad birkóznunk, egyénieskednünk. Ha helyzet van, el kell vállalni, ha nincs, akkor pedig játszani kell tovább.

– Ábrahám Szilvia számára nem úgy sikerült az Eb, ahogy szerette volna? Mennyire törték meg a Norvégiában történtek a Barabás kulcsjátékosát?
– Miután hazatért, leültünk, s egy tea mellett átbeszéltük a történteket. Úgy látom, hogy bár rosszul estek neki a történtek, különösebben nem viselték meg. Nyitott kérdés, hogy miért tette ezt vele a szövetségi kapitány, de ez már a múlté.

– Melyek voltak az Ön számára a legfontosabb tanulságai a kontinenstornának?
– Véleményem szerint a magyar kapitány nem adott elég bizonyítási lehetőséget az új játékosainak, miközben másokat fáradásig játszatott. Az Eb-n látott kézilabdázás egyébként már-már a férfiak szintjére emelkedett. Rendkívül gyors és dinamikus lett a védekezés, a támadójáték leegyszerűsödött. A koncentráltság pedig az eddigieknél is magasabb szintű. A torna meghatározó együttesei valamit egész másképp csinálnak, amit nekünk is el kellene sajátítanunk.

December 28. (kedd) 18.00
Veszprém Barabás KC–Alcoa FKC Rightphone
Női kézilabda NB I 11. forduló
Veszprém Aréna 

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.