Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén is van mire büszkének lennünk

2010. december 29. 3:00
Összeállításunkban górcső alá vettük a 2010-es év veszprémi történéseit a csapatsportok vonatkozásában.

Szokás, hogy az esztendő végeztével számadást készítünk az adott évben elért eredményekről. A vehir.hu összefoglalta 2010 történéseit a veszprémi csapatsportokban, dacára annak, hogy a bajnokságok küzdelmei nem naptári év szerint, hanem őszi-tavaszi idényben zajlanak.

VESC – női röplabda szakosztály

Alaposan átalakult kerettel vágtak neki a honi másodosztályt jelentő NB I 2009/10-es küzdelmeinek a VESC női röplabdázói. Oláh János tanítványai az alapszakasz küzdelmei után tavasszal a legjobb négyben (összesítésben a 9-12. helyért) folytathatták a szereplést. A rájátszásban végül a Miskolc és az Kaposvár együttesével  hármas holtverseny alakult ki, ahol a bakonyi hölgyek – az elvárásokat túlszárnyalva –csak gyengébb szettarányuk miatt kerültek a dobogó legalsó fokára.


Fotó: Oláh András

A nyári szünetben Jezernicky Tímea személyében egyik legjobbjukat vesztő röpisek jól kezdték az új kiírást, a folytatásban azonban „megnyerhető” meccseken maradtak alul, így jelenleg a nyolctagú mezőny ötödik helyéről várják a jövő évi folytatást. Az együttes az extraligás Gödöllő ellen a Magyar Kupa küzdelmeitől is búcsúzott.

VESC – férfi kosárlabda szakosztály

A Veszprémi Egyetem SC kosarasai az elmúlt években mindig a honi második vonal élmezőnyében szerepeltek, igaz, a bajnoki címről rendre lecsúsztak. A gárda ezúttal is remekül szerepelt, s harmadikként zárta az NB I/B Nyugati csoport 2009/10-es idényének alapszakaszbeli küzdelmeit. Az egyetemisták a rájátszást is jól kezdték, mígnem a későbbi bajnok Szeged egy játékvezetői tévedésekkel tarkított meccsen megálljt parancsolt az együttesnek. Molnár István legénysége végül a 4. helyen zárt, úgy, hogy egyetlen ponttal maradt le a dobogó második fokáról.


Fotó: foto24.hu

A jó szakmai munkának ás a „légiós szabálynak” köszönhetően egyre kelendőbbek lettek a veszprémi legények. Faragó tehetségére a honi elitet jelentő Pakson is felfigyeltek, aki el is fogadta az „atomvárosiak” ajánlatát. Fekete pedig a jobb anyagi lehetőségeket kínáló, kiesőjelöltből bajnokesélyessé előlépő fehérváriakhoz igazolt. Az új kiírás rajtjakor emellett sérülések is nehezítették a szakmai stáb dolgát. A VESC azonban a várakozásokat felül múlva tízből nyolc találkozót hozott, s az év végére a tabella második helyére küzdötte fel magát, úgy, hogy eggyel kevesebbet játszott a mieink által már legyőzött, listavezető bonyhádiaknál.

Gizella Veszprémi SE

Női labdarúgócsapatunk az NB II Nyugati csoport hét tagú mezőnyben a negyedik helyen zárt 2009/10-es kiírásban. A szünetben a Gizella VSE több meghatározó játékosa magasabb osztályú együtteshet távozott, így Laki Zoltán vezetőedzőnek – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét új csapatot kellett építenie.


Fotó: Cseh Zoltán

Az átszervezésnek köszönhetően nyugatiból északivá lett bajnokság új idényében három győzelemmel és öt verességgel a tabella utolsó előtti helyén állnak a szebbik nem focistái. Egy jó felkészüléssel és kiegyensúlyozottabb szerepléssel azonban teljesíthető a klub célja, a dobogós helyezés elérése. Ebben oroszlánrészt vállalhat a góllövőlistát vezető Varga Kinga.

Veszprém FC

A 2010-es esztendőnek az NB III Bakony-csoport éléről vághatott neki a megyeszékhely férfi labdarúgócsapata. A Veszprém tavasszal is megállíthatatlannak bizonyult, s veretlenül szerzett bajnoki címet, amely a Nemzeti Bajnokság valamennyi résztvevője közül egyedüliként a mieinknek sikerült. A gárda 26 meccsen 21 győzelem mellett öt döntetlent ért el. Gólkülönbsége szintén imponáló volt: 73 rúgott és 17 kapott találat volt az idény mérlege. A mezőny gólkirálya a bakonyiak fiatal támadója, Tatai József lett.


Fotó: Melczer Zsolt

Nyáron sikerült együtt tartanai a bajnokcsapat keretét, sőt, néhány posztra igazolni is tudott a klubvezetés. Orbán Tamás legénységének mindezekkel együtt hatalmas kihívásokkal kellett szembenéznie a lényegesen erősebb – profi klubok sorát felvonultató – másodosztályú mezőnyben. Az újonc négy győzelmével és tizenegy vereségével az NB II Nyugati csoport tabellájának 13. helyén zárt. Az együttes tehát néhány kellemes meglepetés – ide tartozik a Győr II idegenbeli, vagy a Szigetszentmiklós hazai legyőzése – mellett a „félidőben” vesztésre áll a bentmaradásért folyó harcban. Grószék a kupában emlékezetes összecsapáson, idegenben ejtették ki a ZTE II-t, a harmadosztályú Lipót vendégeként azonban meglepetésre búcsúztak a sorozattól.

A csapat vezetése azonban nem csalódott az eddigi szerepléssel kapcsolatban, noha elismerik, hogy az új szerzemények nem jelentettek igazi erősítést számukra. Nagy, Szilágy, Hudec és Sánta ennek megfelelően távozik a klubtól, védő és csatár poszton pedig erősíteni kívánnak. A grémium úgy véli, hogy az új igazolásokkal, valamint az eddigi tudatos építkező munka folytatásával megőrizhető a másodosztályú tagság. Mindemellett továbbra is fontos szempont, hogy veszprémiek alkossák a VFC-t.

Company Nyelviskola VRC

Fennállásának legfényesebb sikerét érte el a 2009/2010-es idényben a megyeszékhely férfi röplabdacsapata, amely a legjobb négy közé jutott a legmagasabb honi osztályban, az Extraligában. A Company Nyelviskola Veszprémi RC az elődöntőben a későbbi bajnok Kaposvár, a bronzmérkőzésen pedig a dunaújvárosiakkal szemben ugyan alulmaradt, a végül negyedik helyen záró együttes azonban így is minden dicséretet megérdemel.


Fotó: Melczer Zsolt

Az alakulat sikerkovács játékos-edzője, Szabó Gábor az idény végén családi okok miatt távozott Veszprémből. Így nem csak kiváló edzőjüket, hanem meghatározó játékosukat is elvesztették a „nyelviskolások”. Helyére a honi sportág egyik legismertebb, és legelismertebb szaktekintélye, Nyári Sándor került, akinek szakmai tapasztalata garanciát jelentett a minőségi munka folytatására. Emellett megvalósult a hívek egy régi vágya: a röplabdások birtokba vehette a Lovassy gimnázium minden igényt kielégítő sportcsarnokát.

Az új idényben hullámzó formát mutatott a több poszton is megerősített társaság: tíz mérkőzésen három győzelem mellett hét vereséget számláltak Puspánék, s a 4. helyen zárták az alapszakaszt. A középszakaszt így az alsóházban folytatja a VRC. Ellenfelei a Szeged, a MAFC, a Csepel és a Dág lesznek, akikkel oda-vissza vívnak egy kört, majd következik a rájátszás, ahol a Kaposvárral kiegészült felsőház valamely szereplőjével szemben vívhatják ki ismét a legjobb négy közé kerülést. A Magyar Kupában a Kazincbarcika parancsolt megálljt a bakonyiaknak.

Veszprém Barabás KC

Első élvonalbeli idényében egyetlen győzelem választotta el a középmezőnybeli rájátszástól a veszprémi női kézilabdacsapat. A Fehérvár elleni hazai alapszakaszbeli meccset azonban elbukták Veszeliék, így az alsóházba kényszerültek, ahol valamennyi fellépésüket megnyerve az élen, összesítésben pedig a 9. helyen végeztek.

A nyári holtszezonban jelentős változások történtek a keretben. A távozó Baranyai Bettina, Bognár Zsuzsanna, Horváth Viktória, Mocsai Dorottya, Smidéliusz Júlia, Velky Viktória, Weigel Zita és Vida Ingrid helyére Sterbik Andrea Siófokról, Jenőfi Katalin Romániából, Farkas Veronika Vácról, Emberovics Míra a Ferencvárostól, Koroknai Viktória és Király Annamária pedig Hódmezővásárhelyről érkezett Veszprémbe. Mellettük a legnagyobb név, a 121-szeres válogatott Mehlmann Ibolya is aláírt. Gyurka János hölgykoszorúja a felkészülés végén – óriási meglepetése – legyőzte a KEK-címvédő Buducnost Podgoricát.


Fotó: Melczer Zsolt

A sorsolás szeszélyének köszönhetően – az előző kiíráshoz hasonlóan – ezúttal is három élcsapat ellen kezdte a 2010/11-es pontvadászatot a Barabás. S bár a Debrecen, a Fradi és a Vác ellen is akadtak jó periódusai az együttesnek, Ábrahámék mindhárom találkozón alul maradtak. Az Érd ellen aztán megszületett az első bajnoki siker, majd az Újbuda, a Siófok és a Szekszárd is kikapott a VBKC-tól. A Győr, a Békéscsaba és a Dunaújváros azonban kemény diónak bizonyult a mieink számára.  A kézisek az alapszakasz első felének utolsó fordulójában ismét "fejet hajtottak" a Fehérvár ellen, így a tabella nyolcadik helyén zárják az esztendőt. A kupában szintén a Fejér-megyeiek törtek borsot a mieink orra alá.

MKB Veszprém KC

A 2010-es esztendőt csodás meneteléssel kezdte a város legnépszerűbb sportköre a Bajnokok Ligájában. Az MKB előbb hazai pályán verte a Császár Gáborral felálló francia Chambéry-t, majd fantasztikus teljesítménnyel múlta felül a világválogatottnak is beillő német Rhein-Neckar Löwent. A szlovén Gorenje Velenje és a lengyel Kielce elleni diadalnak köszönhetően pedig a mezőny egyik legkiegyensúlyozottabb csoportjának élén végzett, s kiemeltként várhatta a nyolcaddöntő állomását, ahol a román bajnok Constanta került a mieink útjába. A „bankosok” az idegenbeli négygólos győzelem után hazai pályán sem kegyelmeztek „szomszédainknak”, s kettős győzelemmel jutottak be a sorozat legjobb nyolc együttese közé.


Fotó: Melczer Zsolt

Fortuna istenasszony ezúttal viszont már nem kegyelmezett a bakonyiaknak, akiknek a sorsolás értelmében a Nagy Lászlóval felálló katalán sztárcsapat ellen kellett megküzdeni a legjobb négy közé jutásért. Mint utólag kiderült, a párharc már az első összecsapáson eldőlt, amelyen Perezék 33:27-es vereséget szenvedtek a Palau Blaugranában. S bár a veszprémi „pokolban” volt olyan pillanat, amikor továbbjutásra állt a magyar bajnok, végül a győzelem is kicsúszott a kezükből, s búcsúzni kényszerültek az európai kupaküzdelmektől.

A nemzetközi poronddal párhuzamosan idehaza idén is verhetetlennek bizonyult a csapat, amely az alapszakasz huszonkét mérkőzésén ugyanennyi győzelmet aratott. A rájátszás fináléjába is könnyedén sétált be Dunaferr ellen az MKB VKC, ahol az elmúlt éveknek megfelelően ezúttal is az „ősi” rivális Pick Szeged várt a mieinkre. Iváncsikék a finálé első két ütközetén előbb egy sima hazai, majd egy végletekig kiélezett idegenbeli meccsen fektették két vállra a Tisza-partiakat. A mindent eldöntő harmadik összecsapáson a Mocsai-csapat esélyt sem adott a trónkövetelőnek, 40:28-as sikerével a tizennyolcadik bajnoki elsőséget szállította a királynék városába.


Fotó: Melczer Zsolt

A Magyar Kupa – immáron 19. alkalommal – szintén Veszprémbe került, miután Fazekasék rendkívüli izgalmak közepette, büntetőpárbajban verték a Picket a füredi döntőben.

A nyáron magyar válogatott játékosokkal erősített a bajnokcsapat. Lapcevic, Mirkovic és Sesum helyére Laluska, Császár és Nagy Kornél került.

2010 második felében is imponáló mérleggel büszkélkedhet a gárda. A bajnokságban ezúttal is veretlenül menetelő alakulat a legrangosabb európai kupasorozatban idegenben verte a szlovákiai Tatran Presovot, majd hazai pályán zsinórban legyőzte három legerősebb csoportbeli riválisát. Sorrendben a dúsgazdag német Hamburgot, a francia Montpellier-t és a dán Koldingot. A svéd Sävehof elleni kettős sikert követően ugyan fejet hajtott a Hamburg vendégeként, ám a BL „B” jelű csoportjában így is az élén várja a tavaszi folytatást.


Fotó: Melczer Zsolt

Az év végén ismét rangos elismerések érték a gárdát. Az MKB Veszprém KC lett az év csapata, Mocsai Lajos a legjobb edző, Carlos Perez pedig az esztendő sportolója Veszprémben.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.