2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Sürgősségi Centrum: összevonják az orvosi ügyeleteket Veszprémben / (60 milliós önkormányzati támogatásról döntött az egészségügyi és szociális bizottság)

2008. június 16. 17:31
Az egészségügyi ellátás olyan, mint az aranyóra. A beteg élete, sorsa sok esetben az első órában dől el, - mondta Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója az egészségügyi és szociális bizottság hétfői ülésén. A bizottság tagjai támogatták az egészségügyi centrum kialakítását. Többek közt arról is döntés született, hogy a több milliárdos projekt pályázati önrészének 10 százalékát, 60 millió forintot az önkormányzat állja. Az általános ügylet, a kórházi és sürgősségi ügyelet összevonásával nem csak költséghatékonnyá, hanem egyszerűbbé, szervezettebbé tehető az ellátás.
A jövőben egyetlen telefonszámot kell majd hívniuk azoknak, akik ügyeleti ellátásra szorulnak, ugyanis központi diszpécseri szolgálat tartozna az összevont ügyeleti rendszerhez, benne a mentőszolgálatnak - mondta a Vehírnek Dr. Strenner Zoltán, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke. Az összevonással felszabadul egy épület, így a rezsin is spórolni tudnak. Az időről nem is beszélve. A betegek számára egyszerűsödik a rendszer, nem kell majd rohangálniuk egyik ügyelettől a másikig, hiszen minden ilyen ellátást egy helyen kapnak. Erre a fajta centralizált ügyeletre több példa is van az országban. Az úgynevezett Sürgősségi Centrum létrehozásához uniós forrásban bízik a kórház. A támogatásról mind a most már nem fenntartó, hanem tulajdonos, megye, és Veszprém városa is biztosította Dr. Rácz Jenő főigazgatót. A pályázati önrész, valamint az előkészítési költség az önkormányzatnak 100 milliójába kerül, 50 százalékos támogatást ad az OEP, 10 százalékot pedig a környező települések, a kistérség ad össze. A fennmaradó összeget a Kórház Zrt.-nek kell kigazdálkodnia.


15 éve merült fel először a központi ügyeleti rendszer igénye, másfél évtized után végre valóra válhat, mondta Strenner Zoltán, majd hozzátette, hogy ez rendkívül fontos lépés az egészségügyi ellátás terén. A bizottság hétfői ülésén az is körvonalazódott, hogy hosszas egyeztetések után mára biztossá vált, 2009-ben megépülhet a veszprémi egészségház, mely a városban lévő különböző orvosi rendelőintézeteket koncentrálná egy épületbe. A terveket  a bizottságok  megtárgyalták  és támogatják.

Füssy Angéla

További cikkek

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.