2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Chat figyelő / Orbán Viktor a chat.hu vendégszobájában

2008. június 16. 17:55
chat.hu
Hétfőn délelőtt 11:45-től Orbán Viktor, a Fidesz elnöke volt a Chat.hu vendége. A politikus tömegével kapta az aktuális politikát érintő kérdéseket. Legtöbben arra voltak kíváncsiak, lehetnek e előrehozott választások, és mi lehet ennek eredménye, következménye. Többen tettek fel az elnök magánéletét érintő kérdéseket is. Szekesztőségünk naplózta a beszélgetést, az alábbiakban ezt olvashatják.

Nem érzi azt, hogy önnek a politikai karrierje a következő választások és azt követő kormányzás után vége lesz? 20 év az 20 év ebben a szakmában. (Pew) 

Nekem nincs politikai karrierem. Sosem tekintettem annak a mögöttem hagyott éveket, csak szolgálatnak. Ha még értelmét látom, szívesen csinálom. Gandhival értek egyet: „A jutalom az, hogy tehetted.” 

Ön szerint nem lenne egyszerűbb, ha a két nagy párt egyesülnek, mint az Unióban a tagok? És akkor közösen megoldanák a problémákat? Bevállalná valaki ezt? (Petyaworld) 

1945 és 1949 között az összes demokratikus pártot összeverték, összeterelték egy nagy szövetségbe. Tudjuk, mi lett a vége. A baj nem a vitával van. A baj nem a versennyel van. A bajt a gyenge kormányzás, a tehetetlenség, a fantáziátlanság, vagyis a kormányzati kudarcok okozzák. Az egypártrendszer rossz válasz erre a kétségkívül komoly kihívásra. 

Elnök Úr! Miért van az, hogy minden nyilatkozat, amit a köztisztviselők tesznek, nagy szavakkal vannak teletűzdelve, és a rendszer átláthatatlansága miatt nem láthatunk bele. (Tefi01) 

Ha arra gondol, hogy nem bízhatunk az állami emberek és politikai vezetők nyilatkozatainak valóságában, akkor igaza van. Én se hiszek nekik. Szerintem egyfolytában hazudoznak. Két éve még azt mondták, dübörög a gazdaság, stabil és nagy a jólét, a költségvetés köszöni, jól van, bennünket irigyel Nyugat-Európa, és a Pannon Puma ugrani készül. Ki az, aki ezek után akár egyetlen állami ember szavát is elhiszi? 

Ezek szerint most a vitaminbomba ideje van? És meddig akarja bombázni az embereket a médiaszerepléseivel? (Amoba11145) 

Kitartás, már csak 1-2 nap. 

Csak, mint meghívott vendég szokott chatelni vagy otthon, mint magánember is? (DrJuga) 

Csak, mint meghívott vendég. Örülök, hogy meghívtak. Én még a régi iskolából érkeztem, hiányérzetem van, ha nem látom annak az arcát, akivel beszélek. És azokkal sem jut időm beszélgetni, akikkel pedig személyesen is találkozhatom. 

Mit szól azokhoz a véleményekhez, amelyek szerint 2001. óta rossz az ország gazdaságpolitikája. (Jukosz78) 

2002 tavaszán Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt, később miniszterelnök azt mondta, pártjával összhangban, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van. Kell ennél több? 

Elnök Úr! Ön szerint várható e valami csoda, hogy az emberek a megkeresett bruttó pénzük közel annyi %-át hazavihessék, mint mondjuk Szlovákiában vagy Csehországban? (Janika_Lányt_24) 

Csoda nem várható, inkább a Fidesz kormányra érdemes tenni. Európa, legyünk szerények, egyik legvonzóbb adórendszerét szeretnénk felépíteni. 

Hogyan vélekedik a mai Orbán Viktor, az 1994 előtti, liberális Orbán Viktorról? (iceberg005) 

Ha a liberális szó nem vált volna az értéktelenség, a gyökértelenség, a felelőtlenség, a közösségellenesség szinonimájává az elmúlt 15 évben Magyarországon, akkor azt mondanám, ma is liberális vagyok. Kossuth, Deák, Eötvös - nem olyan rossz névsor ez. A baj az, hogy a liberalizmus, mint politikai kategória összefonódott az SZDSZ nevű párttal. Együtt áldozott le a napjuk, egyik járatta le a másikat. De nem érdemes kiszolgáltatni magunkat efféle nyelvi játékoknak. A lényeg a szabadság. Mel Gibson oldalán állok - hajrá Braveheart! 

Mire használják a kétharmados többséget, ha összejön? (jukosz78) 

Aki ismeri a magyar választójogi törvényeket, tudja, hogy ez lehetetlen. Bár aki mindenképpen riogatni szeretné magát valamivel, azt nem beszélem le róla. 

 

Mit szólna egy zöld párthoz, ami leginkább a környezet védelemről szólna. Kötnének velük esetleg koalíciót? (SmileyBoy23) 

Az ügy fontos. Ha a feleségem nem mondaná - de mondja - akkor is tudnám, hogy a politikában az a legnagyobb gyalázat, hogy ezzel a kérdéssel nem foglalkozik eleget. Sőt, valójában ezt kéne az első helyre tenni. Ha igény van, párt is van. Meglátjuk, mit hoz a jövő. 

A magánéletben milyen fletó Elnök úr? (budgerigal) 

Honnan a csudából tudnám én azt? 

98-ba teli államkasszát kaptak, ha hatalomra jutnak, üreset kapnak. Azért más lesz a helyzet, nemde? (Jazz8) 

Másképp emlékszem. 1998-ban a kassza üres volt. Viszont az ország elgyötört, a családtámogatási rendszert megrendítették, ráadásul '98 őszén összeomlott az orosz gazdaság, volt tehát bajunk elég. Aki sétagaloppnak gondolja, téved. A baj azonban ennél nagyobb, már '90-ben is üres volt. Illetve csak az adósságszámlák voltak benne. Eltűnt pl. a teljes nyugdíjalap. Az összes forint, amit a mai nyugdíjasok a szocializmus évei alatt nyugdíjjárulékként befizettek. 1990-ben nulla, azaz nulla forint volt a kasszában. 

Arra lennék kíváncsi, ha ön és csapata kerülne hatalomra, miként oldaná meg a költségtérítést a képviselőknek? Ami most van az felháborító, hogy a pénzünkkel szórakoznak. (Duende24) 

Egyetértek. Világos, átlátható szabályok, teljes nyilvánosság. Ilyen egyszerű az orvosság. 

Amennyiben a leginkább kívánt előrehozott választásokat nem sikerül az ősszel kiíratni, ismételten forró őszre számíthatunk? (Olvasói kérdés) 

Erre a kérdésre a szakszervezetek, a szakmai érdekképviseletek, a kamarák, vagyis maguk az emberek tudnak csak válaszolni. Azt hiszem, nem csak az ősz forró, a tavasz is az volt, meg a nyár is az. Forró az, amikor a családok százezer szám nem tudják kifizetni a számláikat. Amikor hitelt vesznek föl, vagyis előre elköltik a következő havi fizetésüket, csak azért, hogy a rezsit kifizethessék. Forróság van hát, barátom. Egyfolytában. 

Ön komolyan gondolja, hogy a magyarok 75 százaléka hívő, és hogy Magyarország alapja a kereszténység? Mi van az ateista tudósokkal, művészemberekkel, és gondolkodókkal? (Quincy Spink) 

Vajon honnan vette ezt a számot? Ráadásul hívőnek lenni statisztikailag aligha mérhető dolog. Tudja, van, amikor az ember közelebb, és van, amikor távolabb érzi magától a Jóistent. Sőt, olyan is akad, amikor szem elől téveszti. Mélyebb, emberibb dolog ez, mint a statisztika. Magyarország alapja természetesen a kereszténység, mint ahogy egész Európáé az. Az ateista tudósok, művészemberek és gondolkodók is a keresztény kultúra és civilizáció termékei. 

Hogyan neveli a gyermekeit? Milyen értékeket tart szem előtt? (lacy20) 

Becsületes, szüleiket tisztelő, jó magyar embereknek szeretném őket nevelni. De ez nem egyszerű. És nem mindig hagyják. De bízzunk a végeredményben. 

Ön szerint lehet e különbséget tenni egyház és egyház között, isten és isten között, kisebb és nagyobb vallási csoportok között? (tefi01) 

Hát persze. Én például világos különbséget látok és teszek a magam református egyháza, meg a muzulmánok között. Nem kell tenni, a különbség van. Ilyen az élet. 

Elnök úr, megváltozott a véleménye Nagy Imréről? (Gyorsangyorsan) 

Érthető okokból - '63-as születésű vagyok - személyes élményeim nem lehetnek. 1989. június 16-án az újratemetéskor elmondott beszédemben igyekeztem pontosan, árnyaltan és korrekten értékelni. 

 
A húsz évvel ezelőtti Batthyányi emlékmécsnél összegyűlt társaságra hogy emlékszik vissza? (Kis János) 

A Spartacus nevet viselő söröző előtt gyülekeztünk, inkább félszegek voltunk, mint acélosak, ráadásul főnök se volt, aki megmondja, afféle hoppmesterként, hogy akkor most mit is kéne csinálni. Egész addig, amíg Tamás Gáspár Miklós, akit az időközben rovásomra elkövetett gyalázkodások ellenére is jó emlékekkel őrzök, ki nem penderült a mécseshez. S utána mindenki úgy tett, cselekedett, ahogy vérmérséklete és karaktere diktálta. Sok remek ember volt akkor ott. Ezen a tényen az sem változtat, hogy sokan közülük SZDSZ-esek voltak, ill. időközben lettek. Tudja, a bajtárs az bajtárs.

Füssy Angéla

További cikkek

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.