2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Chat figyelő (2) / Klaviatúravégen Gyenesei István önkormányzati miniszter

2008. június 16. 18:05
chat.hu
Gyenesei István, az önkormányzati tárca vendége hétfőn délől volt a chat.hu vendége. A kérdésekből kiderült, a chatelők többsége úgy látja, egyre kevesebb az önkormányzatok forrása. Erről faggatták legtöbben a minisztert.Naplóztuk az egy órás beszélgetést, melyet az alábbiakban olvashatnak.

GY.I.: Rendkívül örülök, hogy felkeltettem érdeklődésüket, remélhetőleg nem fogunk egymásban csalódni és egy óra múlva úgy köszönünk el egymástól, hogy várjuk a következő alkalmat amikor újra találkozhatunk az [origo] vendégszobában. 

Érdeklődnék, mikor lesz több pénz az önkormányzatoknál? (pilota_31) 

Ha nőnek a bevételeik és komolyan veszi a mindenkori kormány, hogy ha új feladatot ad az önkormányzatoknak, mellé biztosítja a szükséges többletforrást is. Mondom ezt azért, mert az elmúlt 18 évben ezt csak nagyon esetlegesen tették meg. 

Miniszter úr, egy erős kérdéssel kezdeném. Mi a helyzet a milliárdokkal? (sunyisandor) 

Kinek a mijéről van szó? :) 

Mikor fog lemondani az egész kormány? (Ajucuska48) 

A 2010-es Országgyűlési képviselő-választást követően megalakul az új Parlament, s mielőtt megalakulna az új kormány, természetesen a korábbi szabaddá teszi a pályát. 

A Fidesz szerint Ön egy csomó rendőrségi ügyben érintett, mi erről a véleménye? (olvasói kérdés) 

Egyetlen egyről sem tudok. Akik ezt állítják, maguk sem hiszik el. Róluk eddig is lehetett tudni, hogy nem ismerik a jogszabályokat, tán még politikai antitalentumok is, de most már azt is tudjuk, hogy füllentenek. Amúgy nem a Fidesz, hanem néhány Fideszes politikus, aki nem tudja átugrani a lécet, próbálja elterelni magáról a figyelmet. 

Ön nem csak azért lett miniszter, mert ezzel vette meg a független szavazatát a kisebbségben maradt kormány? (olvasói kérdés) 

Igaza van, nem csak ezért lettem miniszter, hanem az is szerepet játszhatott, hogy 17 évig az országban egyedülállóan hosszú ideig voltam Somogy megye választott vezetője és több mint 20 év óta végzek országosan sportvezető tevékenységet. 

A lánya a téli után a nyári olimpián is indul, ennyire sportosra nevelték? Ön mit sportol, miniszter úr? (olvasói kérdés) 

Nálunk az egész család sportos. Anita lányom művészi tornázott, 28-szoros válogatott Európa bronzérmes, VB ötödik, István fiam első osztályú teniszező volt, Leila pedig 7 sportágban 48-szoros magyar bajnok. Most már öttusában világbajnok is. Mindehhez a hátteret a feleségem sportos hozzáállása adja. Én versenyszerűen atletizáltam, 1500 m-en ifjúsági bajnok voltam. A Balatont 11-szer átúsztam, ha időm engedi lehet, hogy ez évben 12. alkalommal is megkísérlem. 

Nem gondolja, hogy közszereplőként nem kellene az alsónadrágját mutogatnia, még akkor se, ha kabala? (olvasói kérdés) 

Először is, ez nem alsónadrág. Ebben nyertem ifjúkorom több versenyét. Nem közszereplőként és nem nagy nyilvánosság előtt mutattam meg. Szűk baráti körben tettem, ahonnan valaki kivitte. Mindez 2 évvel ezelőtt volt, természetesen most lett érdekes, mikor miniszter lettem. Ez tehát nem a miniszter alsója, hanem Gyenesei Pisti még mindig nyerő sportnadrágja. :) 

Tényleg kötelező lesz az önkormányzatoknak roma nyelvet beszélő munkatársat tartaniuk? (beman) 

Ezt most hallom először. Amúgy egyre nagyobb szükség lenne a cigány lakosság "nyelvét" értő önkormányzati dolgozókra, munkatársakra, vagyis olyanokra, akik megértik a problémáikat és megtalálják rá a választ is. 

Tisztelt Gyenesei István! Az önkormányzatok előírták az uniós szabályok alapján a lakótelepi játszóterek felújítását. Mikor várható ebből valami? Az én lakhelyemen már 2 éve csinálják. (Lampesz) 

Ezt azóta több településen megkezdték, sőt be is fejezték. Erre pályázati forrás is rendelkezésre áll, de szándék és affinitás is kell hozzá a pénzen kívül.

Érdeklődnék, hogy az önkormányzatoknak minden féle lézershowra meg tűzijátékra van pénze, de egy villanyrendőrre nincs. Hogy lehet ez? Nem régiben Pécsen halálos gázolás: nagymama és unoka… (Agee09) 

Már megkerestem Kondorosi Ferenc kormánybiztos urat, hogy indítsunk egy közös országos akciót, melynek keretében biztonságosabbá tesszük a településeken kijelölt gyalogátkelőhelyeket és a közlekedési csomópontokat. Röviden: a figyelem mellett jusson pénz is erre a fontos szolgáltatásra! 

Somogy megye számíthat segítségére, vagy minden Önkormányzat egyenlő eséllyel indul? (Magzat) 

A miniszteri kinevezésem első napján egyértelművé tettem, hogy nálam nincs jobb- és baloldali település, nem teszek különbséget szimpátia alapján sem. Lehet, hogy ez sokaknak nem tetszik, de én már csak ilyen vagyok és a következő 40 évben már nem is akarok megváltozni. Ettől még a somogyi táplálógyökerek számomra fontosak, a biztos alapot adják. 

Mik lennének ezek az új feladatok, mind városra, mind falura vonatkozatva? (Sancho) 

Nem tudom, mire gondol… Feladat akad bőven. A legfontosabb, hogy mindenütt település nagyságától függetlenül biztosított legyen az élhető élet feltétele. A szolgáltatásokat elérhető közelségbe kell hozni! A legkisebb településen élőknek is legyen meg az esélyük az elvárható szolgáltatásokhoz! 

Bocs mért van az, hogy a Kossuth térre többet költenek, mint egy peremkerület összes parkjára? (komorkoma) 

Feltehetően a peremkerületi parkokban nem voltak demonstrációk, amúgy egyetértek azzal, hogy a peremkerületekben élők is megérdemlik a szebb, gondozottabb környezetet. 

Miért viccelte el a vagyonnyilatkozatát? (multiplikátor32) 

Teljesen komolyan vettem, minden kérdésre korrekten válaszoltam. Maradt néhány rovat, mint pl. az értékes védett gyűjtemény, ami nálam kitöltetlenül maradt volna. Ide is őszinte választ adtam és beírtam 3 gyermekemet és unokámat. A darabszámot átjavítottam főre, a szerzés éveként a születési évüket írtam be; tettem ezt teljesen komolyan. Nekem ők a legértékesebbek. 

Honnan táplálkozik a pozitív hozzáállása az élethez, a dolgokhoz? (multiplikátor32) 

Született optimista vagyok és 60 éve ezt sugárzom a környezetemre. Fiamat is arról ismerik meg, hogy hozzám tartozik, - azon túl, hogy hasonlítunk egymásra - minden élethelyzetben tud mosolyogni. Így adunk erőt a környezetünknek, és merítünk erőt ennek visszatükröződéséből. Az egyetlen élőlény a világon, amelyik mosolyogni tud: az, az ember. 

Igaz e az, hogy az Ön szava "elért" az Öttusa Szövetséghez és a lányát ennek köszönhetően viszik az Olimpiára? (Fadgyas Attila) 

Telefonon többször beszélek a legkülönbözőbb sportvezetőkkel, de a lányom olimpiai utazásáért egyetlen lépést sem kellett tennem. Ezt megtette Ő mindenki helyett azzal, hogy az elmúlt évben már megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot. A magyar öttusázók között a világranglistán a legelőkelőbb helyet foglalja el Vörös Zsuzsa olimpiai bajnok után. A Budapesti Világbajnokságon 6. helyével a legeredményesebb magyar volt. Mindezt váltóban aranyéremmel koronázta meg. Ez egy mérhető sportág, sok százezren, talán millióan is tanúi voltak, ahogy úszott, lovagolt és futott a lövészet és a vívás után. 

Tisztelt Miniszter Úr! Azt hallottuk, hogy az önkormányzatok számának csökkentését tervezik. Igaz ez? (krokodil07) 

El a kezekkel az önkormányzatoktól! Üzenem mindenkinek, aki így gondolkodik, tegye ezt bármilyen szándékkal. A legkisebb településnek is joga van az önrendelkezéshez, és ehhez minden feltételt biztosítani kell. Ne engedjük el a legkisebb települések közösségeinek kezét sem, ha ők várják és igénylik a segítséget. Ezt segítik a polgármesterek által vezetett néhány fős képviselő testületek, amelyeknek kell, hogy legyen szerepe a falvak életkörülményeinek jobbításában. 

A vagyonnyilatkozata elérhető valahol? (Vlad Tepes 1431) 

Igen. A Parlament honlapján. 

Kedves Gyenesei úr! Nem érzi, hogy most szorongatják Önt? (Dóri123) 

Egyáltalán nem ezt érzem. Szívesen válaszolok minden kérdésre, és ha hívnak, legközelebb is szívesen visszajövök. Alapvetően nyitott ember vagyok, nincsenek titkaim. 

Mi a véleménye azokról az önkormányzatokról, ahol munkához kötötték a segélyeket? Nem kellene ezt bevezetni mindenhol? (hdjshdjs22) 

A logikáját értem, de miután nincs jogszabályi alapja, joggal váltott ki vitát és ellenérzést. 

Gyenesei Úr! Milyen szankciókat vezetnek be abban az esetben, ha valamely önkormányzat nem teljesíti az információs szabadságról szóló törvényt? (Deep Sky) 

A közigazgatási hivatalok a törvényesség őrei. Konkrét esetekben képesek és készek konkrét választ adni, és segíteni a megoldás megkeresésében. 

Mi változik a turizmusban a Turizmus törvény elfogadását követően? (krokodil07) 

A Parlament remélhetőleg ősszel elfogadja a Turizmus törvényt, többek között nagyobb súlyt szeretnénk adni a Regionális Idegenforgalmi Bizottságoknak. Ehhez kötelező lenne létrehozni Regionális Turisztikai előirányzatot, de lényeges változás lenne az is, ha turisztikai beruházási pályázatokon az önkormányzatok csak akkor pályázhatnának, ha a fejlesztésbe saját erőként bevonnák az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó költségvetési hozzájárulást is. 

A kormány kezdeményezhetné a jogi változásokat a munkához kötéséről. Mi az Ön véleménye? (hdjshdjs22) 

Biztos vagyok abban, hogy az a társadalmi vita, ami ezzel kapcsolatosan kialakult, folytatódik. A törvényhozás akkor teszi jól a dolgát, ha a társadalmi viták lefolytatása után európai léptékkel mérve is időtálló törvényeket alkot. Személyes véleményem, hogy az emberek, és nem a törvények építik vagy rombolják világunkat. 

Hogy érezte magát első ízben miniszterként a dobogókői találkozón? Milyen volt a hangulat? (hdjshdjs22) 

Köszönöm szépen, jól éreztem magam, ami a társaságot illet. Súlyos témákat tárgyaltunk. Aktívan részt vettem a vitában, több javaslattal éltem. Körvonalazódnak a megoldások, amiben minél többen vesznek részt, annál gyorsabb lesz az érezhető pozitív változás. 

Mi lesz az adósságban fuldokló önkormányzatokkal? Mert sok a beszéd, de nem látszik változás! (csevegõszoba) 

Ezt sem lehet így általánosan megfogalmazni. Minden önkormányzat gondja egyedi. Nincs általános recept. Ha azonban az önkormányzatokért felelős tárca képes és kész az önkormányzatok érdekeit is képviselni, pl. a kormány Önkormányzatok Egyeztető Fórumán, akkor közösen kialakíthatunk egy kedvezőbb feltételrendszert.

De ehhez több évre lesz szükség. 

GY.I.: Örülök, hogy együtt voltunk. Ismerjük meg egymást máskor, más alkalmakkor is. Tudjunk és akarjunk együtt örülni közös sikereknek, tegyük a dolgunkat, ki - ki a maga helyén, bölcsen, bátran, ha kell alázattal, de mindig kellő hittel.

Füssy Angéla

További cikkek

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.