Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Füreden kezdődik a Balaton-átcsúszás

2011. január 6. 0:05 // Forrás: telesport / MTI
A Balaton-átcsúszás újévnyitó programjaként szombatra hirdetik meg Balatonfüreden az Első Balatoni Jégsporttalálkozót.

Az idén először rendezik meg a jégsporttalálkozót 11 órától a Balatonfüredi Yacht Club előtti jégen. Várnak mindenkit, aki jégszörfözik, kite-ozik, fakutyázik, korcsolyázik, jártas a sífutásban, hófutásban, hóbiciklizésben vagy kutyaszán-vezetésben. A cél, hogy a résztvevők, illetve a téli sportok iránt érdeklődők tapasztalatot cseréljenek, bemutathassák, mit tudnak, és közösen meghatározzák, milyen versenyszámokban kívánnak indulni a január 15-i nagy rendezvényen - közölte Kardos Gábor főszervező.

Kardos Gábor beszámolója szerint a szombati rendezvény szomszédságában tartják a DN jégvitorlások magyar bajnokságát, így a találkozó résztvevői átfogó képet kaphatnak a balatoni jégsportokról, melyeknek egyfajta szövetségét is szeretnék megalakítani a helyszínen.

A főszervező szerint a jégsportokat űzők többnyire öntörvényű emberek, mégis fontos találkozniuk és megosztaniuk egymással a balatoni jéggel kapcsolatos tapasztalataikat, amelyeket az atcsuszas.hu honlapon kívánnak közzétenni. A honlap célja egy interneten elérhető balatoni jégtérkép létrehozása is, amely az ismert felszín alatti forrásokat és viszonylag állandó rianásokat, veszélyes helyeket is bemutatja. Kardos Gábor megemlítette, a napokban történt szerencsés kimenetelű jégvitorlás-beszakadás fő oka is az volt, hogy a balesetet szenvedő egy kezdő, kellő helyismerettel nem rendelkező jégvitorlázó volt, aki nem tudta, az adott helyen felszín alatti forrás található.

A következő napokban várható melegfront a főszervező szerint szombatig nem ronthatja el a jelenleg igen kedvező, legtöbb helyen tükörsima jeget a Balatonon, viszont jó szelet ígér, így ideális jégvitorlázó idő várható.

Kardos Gábor a Balaton-Árcsúszás fő rendezvényének számító, január 15-re meghirdetett jégkarneválról annyit elárult, leglátványosabb eseménye az északi és déli part közti hagyományteremtő kötélhúzás lesz, amelynek során a két part versenyzői egy Szántód-Tihany között kifeszített kötélen mérik össze az erejüket. A megmérettetést számos egyéb színes program követi; a füredi hagyományőrzők reformkori jégrevüt tartanak korhű ruhákban, lesz jégkarnevál a vendégek által hozott felfújható nyári strandeszközökkel, nyári maskarákban, fáklyás felvonulás, és forraltborfőző-verseny. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.