Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Balatoni reneszánsz / ingatlanpiaci körkép a Balatonnál

2008. június 17. 11:41 // Forrás: Valkó Dávid, vezető elemző – Otthon Centrum
2007 második felében felívelő időszak kezdődött a balatoni ingatlanpiacon. A pezsgés egyelőre a nagyobb városok és főbb turisztikai célpontok piacán látványos, ám várható, hogy a már régóta beharangozott nagyszabású idegenforgalmi és egyéb fejlesztések megindulására egyre nagyobb területet érint majd.
Simon Amarilla, az Otthon Centrum siófoki franchise partnere szerint nagyok a piaci fellendüléshez kötődő elvárások, főként az SCD egész Balatont érintő területfejlesztési programját illetően. Ám a vevők körében nem erre vonatkozik az optimizmus, hanem általánosan népszerűbbnek tűnik a Balaton, mint néhány éve, elsősorban néhány kitüntetett település (Siófok, Balatonlelle, Zamárdi, Balatonalmádi, illetve az északi parton Balatonfüred, Keszthely, Badacsony, Szigliget, Tihany). Sokan keresnek tóparti nyaralót, sőt, egyre több fővárosi is gondolkodik a végleges ideköltözésben, hiszen a közlekedési hálózat fejlődésével egyre „közelebb” kerül a tó.

A vízközeli ingatlanok a legkeresettebbek

Az új építésű lakóingatlanok szinte minden kategóriában keresettek, az olcsótól az exkluzívig. Emellett népszerűek az újszerű, víz közeli családi házak (30-55 millió Ft között), a sorházak kis kerttel (20 millió Ft körül), illetve – főleg a déli parton – az egyedi, kis telken álló, esetleg felújításra szoruló nyaralók is (4-600 m2-es telken 50-60 m2-es ház), minél közelebb a parthoz, de maximum 20 millió forintos értékhatárig.

A kereslet élénkülése egyelőre nem hozott érzékelhető áremelkedést, inkább csak eladhatóbbá tette a piacon lévő ingatlanokat. Az árak emelése kockázatos is lenne, hiszen a viszonylagos túlkínálat és sok épülő projekt miatt lassulna az értékesítés. A közvetlen vízparton lévő telkek, családi házak, egyedi nyaralók esetében azonban még mindig kielégítetlen keresletről beszélhetünk. Az árakban - a víztől való távolság függvényében - nagyon nagy különbségek mutatkoznak egyébként egy településen belül is, s ugyanígy a vízparti és távolabbi települések között is.



Mindezekkel ellentétben, nagyon nehezen eladhatóak a korszerűtlen, rossz elosztású (sok kis szoba több szinten), nagyméretű - akár 200-400 négyzetméteres -, jellemzően 1970-1980-as években fizetővendéglátásra épült családi házak, nagyméretű villák, forgalmas főút mellett fekvő lakóingatlanok, illetve átlagos környéken lévő régi típusú ikerházak.

Jellemző, hogy a lakóingatlan piacon tapasztalható élénkülés fokozódó érdeklődést (illetve egyelőre inkább csak „puhatolózást”) váltott ki az üzlethelyiségek, és általában a fejlesztési területek iránt. A magyarok mellett holland, spanyol, izraeli cégek aktívak leginkább a lakáspiac beruházói oldalán.

Kovács Tibor, az Otthon Centrum keszthelyi partnere szerint az északi parton is sláger a part közeliség, illetve ezen a területen a távolabb, a Balaton-felvidék településein fekvő ingatlanok örökpanorámája lehet még nagyon vonzó tényező. Ilyen adottságú ingatlanoknál mérettől és ártól függetlenül folyamatos az érdeklődés. Az élénkülő kereslet azonban jellemzően itt sem hozott áremelkedést.

A nagy árkülönbségekre jellemző, hogy míg Keszthelyen már lehet panellakást kapni 130 ezer Ft-os fajlagos áron, Balatonfüreden találkozhatunk 500 ezer Ft feletti árral új építésű, víz közeli apartman esetében. A családi házak, nyaralók árai ugyancsak rendkívül széles skálán mozognak: településtől, minőségtől és elhelyezkedéstől függően 50 ezer Ft-tól egészen 800 ezer Ft-ig is elmennek az árak.

Összességében elmondható, hogy az élénkülő, és részben az egész térséget átfogó fejlesztési programok által érintett tóparti ingatlanpiac esetében egy új reneszánsz eljöveteléről beszélhetünk. Ebben a piaci környezetben pedig érdemes ingatlanvásárlásban gondolkodni Közép-Európa legnagyobb tavának partján.

Zatkalik András
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.