Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Alsó-Ausztria-Magyarország határmenti kistérségek találkozója

2008. június 17. 12:12 // Forrás: Balaton Fejlesztési Tanács
A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht partnerségben az Alsó-Ausztria tartománybeli Regionaler Entwicklungsverband Industrieviertellel egy napos tanulmányutat szervezett 2007. november 15-én. A projekt célja volt, hogy a partner-szervezetek koordinálásával kialakítsák a hosszú távú együttműködést, valamint ennek eredményeként a kistérségekben valódi, közös, felismert érdekeken alapuló, jól működő partnerségek alakuljanak ki, ezzel is segítve a határmenti térségek fejlődését.
A pályázat létrehozásának előzménye a magyar és az osztrák határmenti régiók kistérségeiben megjelent igény, hogy a 2007-2013 időszakra alakítsanak ki olyan partnerségi struktúrákat, amelyek a jövőben hatékonyan koordinálják közös projektek kialakítását és megvalósítását.

Célunk, hogy a két non-profit partnerszervezet, az osztrák katzelsdorfi székhelyű Regionaler Entwicklungsverband Industrieviertel és a magyar oldalról a Balatoni Integrációs és Fejlesz­tési Ügynökség Kht. kialakítsa a hosszú távú együttműködés kereteit, amelyek alkalmasak lesznek a 2007-től közös projektek megalkotására és megvalósítására.
Ezen új határon átnyúló együttműködésben olyan távoktató eszköz, program jön létre, amely­nek segítségével a magyar és az osztrák partnerek közösen vesznek részt a projektfejlesztési ismeretek elsajátításában, valamint a projektfejlesztési tapasztalataik egymás számára történő átadásban.
Programunkat mintaprojektként kívánjuk megvalósítani, amely eszközéül szolgál ahhoz, hogy a térségek minél nagyobb forrásokat legyenek képesek elnyerni fejlesztési céljaik elérése ér­dekében.
Alsó-Ausztria-Magyarország határmenti kistérségek találkozója

A Balatoni Integrációs Kht. és az ausztriai, határmenti Alsó-Ausztria Tartománybeli Regionaler Entwicklungsverband Industrieviertel ügynökségek és az általuk koordinált kistér­ségek 2007. évben sikeres közös Interreg III/A támogatású projektet valósítottak meg, mely­nek eredményeként létrejött a német-magyar nyelvű projektfejlesztő távoktató program.

A további együttműködések elősegítése céljából a Balatoni Integrációs Kht. baráti találkozót szervezett, hogy támogassa a hazai és az osztrák határmenti kistérségek kapcsolatainak kiala­kítását, további sikeres projektek megalapozását.

A vendégek kérésének megfelelően a találkozó három fő témája: a megújuló energia, az egészség és a fiatalok képzése volt.

A vendégeket a rendezvénynek helyet adó Keszthelyi Pannon Egyetem Tanácstermében dr. Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Kht. ügyvezető igazgatója köszöntötte.

A Nyugat-Balaton, Keszthely és Hévíz városok táji értékeit az épített és kulturális örökség részeit szemléletesen Bubla Zoltán, a Keszthelyi Kistérség projektmenedzsere mutatta be, majd néhány szóval vázolta Keszthely főterének átalakításával kapcsolatos jövőbeni elképze­léseket, melyre pályázatot nyújtottak be.

Dr. Takácsné Hegyi Andrea a Keszthelyi Alapítványi oktatási tevékenységét villantotta fel. Részletesen elemezte az Akadémia Alapítvány által üzemeltetett középiskola sajátosságait, beszélt a szakképzési kurzusokról, valamint a munkaerőpiaci igényekhez igazodó szakképzés­ről. A vendégek érdeklődéssel hallgatták a képzések területeit, valamint a térségi vállalko­zókra épített gyakorlatorientált oktatás összefüggéseit.

Dr. Hertelendy László főorvos a térségben végzett egészségügyi felmérés tapasztalatait fog­lalta össze. 

Dr. Tóth Zoltán, az egyetem docense a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos egyetemi ku­tatási tapasztalatokról beszélt. Elmondta, hogy a karon a hallgatók részére napenergia és geo­termikus hőenergia bemutatására is van lehetőség.

Az osztrák csoportot vezető Josef Lafert kistérségi elnök a 2007-ben alakult Schneeberg kis­térség sajátos tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy a kistérségben elsősorban a gazdaságra, ezen belül a mezőgazdaságra, az iparra, turizmusra és a kultúra fejlesztésére helyezik a hang­súlyt. Beszélt az egészségüggyel kapcsolatos felvilágosító rendezvényekről, az ifjúsággal kapcsolatos továbbképzési projektről, valamint a gazdaság prioritásaival összefüggő felméré­sekről.

Martina Rohl a 3 kistérségből álló 2007-ben alakult Leader közösség képviselője a mező- és erdőgazdaság, a táj és környezetvédelem, valamint az életminőség terén 2013-ig előttük álló feladatokról szólt.

A prezentációkat kötetlen beszélgetés követte, majd a vendégek megtekintették a Hévízi-tavat, meglátogatták a Helikon Kastélymúzeumot. A találkozó Balaton-parti sétával ért véget – a vendégek többsége most járt először a Magyar tenger partján. Nagy örömmel fedezték fel, hogy az ápolt, virágos keszthelyi Balaton-part, a hajókikötő, a csodás panoráma itt fek­szik, tőlük két óra utazásnyira – ígéretet tettek, hogy nemcsak ők, hanem családjuk, barátaik, a tágabb térségben lakók is hamarosan visszatérnek erre a gyönyörű környékre.

A 2007-es "Navigáló" projektnek nagy sikere volt az osztrák oldalon is. Az Industrieviertel felterjesztette Eurégiós Innovációs díjra, ennek a megvalósult projektnek a gerince pedig egy német-magyar nyelvű projektfejlesztő, pályázatkészítést segítő tananyag, melynek elérhető­sége (www nélkül): navigalo.kezdet.hu

Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.