Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kormány nem tervezi a nyugdíjkorhatár emelését / – az Országos Idősügyi Tanács titkára Veszprémben –

2008. június 17. 22:37
A nyugdíjak kompenzálásáról nem lehet mellébeszélni, hiszen a számok magukért szólnak – mondta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hétfői veszprémi sajtótájékoztatóján. A fórumon Korózs Lajos arról is szólt, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem tervezi a kormányzat a nyugdíjkorhatár felemelését. A politikus, aki az Országos Idősügyi Tanács titkára is, inkább a foglalkoztatás kiszélesítését látja célravezetőnek.
 

Pál Béla országgyűlési képviselő bevezetője után Korózs elmondta, hogy a Parlamentben négy éve elfogadott nyugdíjkorrekciós program nyomán konszenzus alakult ki az Országos Idősügyi Tanácsban az idősszervezetek képviselői között. Akkor a kormányzat megerősítette, hogy az ún. svájci indexálás szerint állapítják meg a nyugdíjakat. Ezzel szemben ott van az Orbán Viktor nevéhez fűződő koncepció, amely a gazdaság bővülését nem veszi figyelembe, csupán az éves inflációt. Ebben viszont – mutatott rá magyarázatában az államtitkár – ha a tervezett inflációs adatoktól évközben eltérés mutatkozik, akkor novemberben visszamenőlegesen korrigálják a nyugdíjakat.


A politikus elmondta, hogy ma Magyarországon 2 millió 962 ezer nyugdíjas számára 3,2 millió nyugdíjat fizetnek ki (az eltérés onnan ered, hogy többen más jogcímen is felvesznek nyugdíjat – szerk. –), ám a befizetett járulékok már rég nem fedezik a kifizetéseket.


Kétségtelen, hogy mi, magyarok korán vonulunk nyugdíjba (62 évesen), de az úgynevezett nyugdíjazási korcentrum ennél lényegesen alacsonyabb: 58,6 év (pl. korkedvezményes nyugdíjba vonulás miatt), ezért ezt kellene közelíteni a 62 évhez – magyarázta az államtitkár. A korhatár tehát egyelőre nem okoz komolyabb gondokat, sokkal inkább az ún. foglalkoztatási ráta, melyben elmaradásaink vannak az unióshoz képest. (Magyarországon ez a ráta 58%-os, az unió átlaga 63 százalék fölött van). Vezetnek a skandináv államok, ahol lényegesen kedvezőbb például a nők foglalkoztatási rátája.

Korózs rámutatott: egyre emelkedik az öregek száma: 2050-re 65 éves és annál idősebb népesség aránya megduplázódik.

Számunkra elfogadhatatlan – hangsúlyozta befejezésül a politikus –, hogy a nyugdíjkorrekcióknál évről évre csak inflációkövető magatartást folytasson egy kormány. Ez ugyanis azt hozza magával, hogy ha a bérek jobban növekednek, mint az infláció, akkor az aktív korúak bére és a nyugdíjjövedelmek között "nyílni fog az olló".

Zatkalik András
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.