Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Életfát faragtak Kádártán

2008. június 18. 9:39
Politikusok vájták először a vésőt Merencsics Tibor életfájába. Merencsics Tibor szobrászművész, a Lovassy Gimnázium rajz szakos tanára kopjafa helyett az élet fáját készíti el augusztus huszadikára, azt szeretné, ha a munkából minél többen kivennék a részüket, hiszen így a műalkotás az összefogás jelképe lehet. Elsőként országgyűlési, önkormányzati képviselőket hívott saját otthonába, a kádártai Egres utcába, hogy fogjanak fűrészt, vésőt és kalapácsot. Az emlékművet a városrész határában, a forrás mellett fogják felállítani augusztus 19-én.
Merencsics Tibornak nem ez az első vállalkozása. Madarason, a szerb magyar határ mellett hét kőből álló koronázási dombot alkotott, melynek azóta mindenki csodájára jár. Sok évvel ezelőtt a Lovassy Gimnáziumban pedig tanítványaival éveken át együtt festettek a falra honfoglalás kori motívumot. Az életfával is hasonló az elképzelése. A néprajzkutatással is foglalkozó művész-tanár szomszédjától, Tavas Vilmostól kapta azt a fatömböt, melyből megálmodta a különleges emlékművet. Ő fedezte fel lányaival Kádárta határában azt a kis forrást, melynek környékét mára megtisztították és mesterséges tavat hoztak létre. Most egy olyan emlékhelyet alakítanak ki nagy társadalmi összefogással, mely az ősi magyar áldozóhelyeket idézi majd.



A szomszéd: Tavas Vilmos

Merencsics a Vehírnek elmondta, némiképp provokálni is kíván az alkotással. Arra akarja ráébreszteni a politikusokat, hogy együtt, összefogva egy közös cél érdekében többre juthatnak. El szeretné kerülni, hogy bárki kisajátíthassa a művet. Ezért úgy véli, ha abban jobbról, balról mindenkinek a keze munkája benne van, akkor mindannyian egy kicsit a sajátjuknak érzik majd. Abban bízik, hogy így elejét veheti a későbbi vádaknak, vagy esetleges támadásoknak is.

Navracsics Tibor: "egy ütés jobbról"

A kedd késő délutáni közös faragásra többen is eljöttek. Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Katanics Sándor országgyűlési képviselő és Porga Gyula alpolgármester kezükbe fogták a szerszámokat és együtt dolgoztak a művésszel és szomszédjával, Tavas Vilmossal. A terv szemmel láthatóan bejött, a politikusok most nem egymással szemben, hanem egymás mellett állva kedélyesen elbeszélgettek. Már most az első napon meggyőződtem róla, jó ötlet volt. már megérte…, - mondta Merencsics Tibor.

  

                                ...és egy balról                            Porga Gyula profi fafaragónak bizonyult

Kérésünkre a tervrajzokat is megmutatta a művész. Azt mondja, olyan ősi magyar motívumokat tervezett az oszlopra, mely ellentétben a kopjafákra jellemző díszítéssel az élet és az újjászületés motívumai. A négyszög alapú kő talapzat a négy égtájat szimbolizálja. Az oszlop csúcsa három ágban mered majd az ég felé, ezt a három ágat pedig virágokkal fogják díszíteni. Az elkövetkező két hónapban bárki szerszámot ragadhat, és belefaraghat a készülő emlékműbe. Merencsics Tibor Kádártán az Egres utca 11-ben várja a jelentkezőket.


Így fest majd az emlékmű

A művész egyébként az avatásra is különleges ötlettel állt elő. Azt szeretné, ha a nagy parlamenti pártok egy-egy képviselőj,e egy szőnyegen ülve innának a diákjai által faragott csanakból. A rítus a maga a magyar békepipa. Augusztus 19-én az ünnepélyes oszlopállítást és avatást a tervek szerint egy batyus piknik követi majd a helyszínen.

Füssy Angéla
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.