Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar rendőrök az Adrián

2008. június 18. 11:08 // Forrás: mti.hu
Július 1-jétől ismét dolgoznak magyar rendőrök Horvátországban, az Adrián, de a korábbi évekhez képest többen lesznek, és hosszabb ideig is tart majd a külszolgálatuk - közölte az ORFK közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője szerdán.
Horváth Attila beszámolt arról, hogy a korábbi két évhez hasonlóan ezúttal is kéthetenként két-két magyar rendőr teljesít szolgálatot a zárai (Zadar) rendőrkapitányság területén. Korábban négy hétig tartott, idén azonban már két hónapig tart a rendőrök külszolgálata, vagyis összesen nyolc rendőr - köztük három rendőrnő - segíti majd a horvát hatóságokat és a magyar kiutazókat.

Az egyenruhában szolgálatot teljesítő járőrök feladata elsősorban a tájékoztatás és a segítés, hiszen önálló intézkedési jogkörrel nem rendelkeznek, s mindig horvát kollégáikkal közösen dolgoznak. Idén először közvetlenebb kapcsolatuk is lesz a spliti kihelyezett konzullal, vagyis a magyar állampolgárok gyorsabb rendőri segítséget kaphatnak, ha a konzult ilyen esetekben keresik - tette hozzá az ORFK osztályvezetője.

A horvátországi kiküldetésre utazó rendőröket pályázaton választották ki a feladatra, előírás volt a zászlós, tiszthelyettesi rendfokozat, a minimum ötéves közterületi szolgálatban szerzett tapasztalat, valamint legalább az angol nyelv megfelelő ismerete, de a kiválasztottak között természetesen olyanok is vannak, akik beszélnek horvátul. A Horvátországba utazó rendőrök között idén nincsenek budapestiek, Pest, Somogy, Baranya, Heves, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, valamint a Készenléti Rendőrség állományából utazik egy-egy rendőr a horvátországi feladatra.

A két állam közötti rendészeti együttműködés értelmében a magyar egyenruhások ellátását és szállását a horvát rendőrség biztosítja. Kétnapos felkészítésük szerdán fejeződik be Budapesten.

Horváth Attila elmondta még: a tavalyi szolgálat tapasztalatai alapján látható, hogy a horvát rendőrök fontosnak tartják a magyarok jelenlétét, hiszen számos napi feladat adódik a számukra. Tavaly is több példa volt arra, hogy magyar bűnelkövetők ügyében dolgoztak közösen, de volt előfordult, hogy egy vízben rosszul lett ember kimentésében segített a szabadidejét töltő magyar rendőr.
Beke G. László
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.