Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Bovaryné a francia filmklubban

2011. február 17. 5:00
A megyei könyvtár francia filmklubjában a Claude Chabrol nevével fémjelzett Bovarynét vetítik csütörtökön délután ötkor.

A régi épület I. emeletén, a Kisfaludy-teremben Gustave Flaubert klasszikusát francia nyelven magyar felirattal láthatják regisztráció után ingyenesen az érdeklődők

A filmben a jómódú férje mellett unalmában romantikus regényekbe és szerelmi kalandokba menekülő Bovaryné tragikus sorsát Isabelle Huppert játssza. A parasztcsaládból származó Emma Rouault szeretne kiemelkedni a szülői ház rabságából, ezért hozzámegy egy orvoshoz, Charles Bovaryhoz. Emma hamarosan megunja a házaséletet, és titkos szerelmi viszonyokba bonyolódik, mértéktelen költekezésbe fog, majd végső elkeseredésében öngyilkosságot kísérel meg.

Az alkotás a francia új hullám egyik kiemelkedő darabja. Chabrol, Godard és Truffaut generációja nem hozott létre új „iskolát”, nem volt még csak „nemzedék” sem, de néhány filmjével megújította a francia kinematográfiát, s jótékonyan pezsdítette fel szerte a világon a film állóvizét. Még Brazíliában, Csehszlovákiában, s persze Magyarországon is hatottak: sokan utánozták őket, néhányan pedig – más társadalmi környezetben – úgy tudtak nyomokba lépni, hogy jobb, mélyebb, zaklatóbb filmeket rendeztek náluk.

Claude Chabrol Bovarynéját 1992-ben Golden Globe Díjra, emellett a legjobb idegen nyelvű film, valamint a legjobb jelmeztervezés kategóriában Oscar-díjra jelölték.

Zatkalik-Peresztegi Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.